Türkiye'yi sarsan depremlerin ardından dünyadan Türkiye'ye destek sürüyor
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından dünyanın dört bir yanından Türkiye'ye destek sürüyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da dün yaptığı açıklamada, 95 ülke ve 16 uluslararası kuruluştan yardım teklifi alındığını, 19 ülkeden ekibin daha Türkiye'ye geleceğini açıkladı
Dünyanın pek çok bölgesinden Kahramanmaraş merkezli depremler için Türkiye'ye gelen ekipler, arama kurtarma çalışmalarına devam ediyor.
Dünyanın her noktasından deprem bölgesine yardım ulaştığını belirten Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün yaptığı açıklamada "Tüm dünyadan da güçlü bir dayanışma gördük. Bunun için de bu vesileyle uluslararası topluma teşekkür ediyorum. 95 ülke ve 16 uluslararası kuruluştan yardım teklifi aldık. Birçok ülke arama kurtarma ekiplerini, doktorlarını sahra hastanelerini ülkemize sevk ediyor. 9 Şubat itibarıyla 56 ülkeden 6 bin 479 personel sahada. Yine 19 ülkeden ekip 24 saat içerisinde ülkemizde olacaklar. Deprem bölgesinde bu çalışmalara katılan, malzeme desteği gönderen, sağlık ve arama kurtarma ekiplerini gönderen herkese huzurlarınızda teşekkür ediyorum" ifadelerini kullanmıştı.
İRAN'DAN, TAYLAND'DAN, ÇİN'DEN, BAE'DEN, İSVEÇ'TEN...
Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen illerdeki arama kurtarma ve insani yardım faaliyetleri için lojistik ve ulaşım üssü olan Adana'ya ekipler gelmeye devam ediyor.
Depremden zarar gören illere gitmek üzere İran'dan 60, Tayland'dan 40, Çin'den 17, Birleşik Arap Emirlikleri'nden 11, Güney Afrika'dan 8, Sırbistan'dan 7 ve İsveç'ten 4 kişinin bulunduğu ekipler, yanlarındaki yardım malzemeleri ile uçaklarla Adana Havalimanı'na ulaştı.
Ambulans ve 5 tır yardım malzemesi de getiren İranlı sağlıkçılar, yaklaşık bir ay kalmayı planladıkları Gaziantep'e geçti. Diğer ülkelerden gelen ekipler de arama kurtarma ve insani yardım çalışmalarında görev almak üzere deprem bölgesindeki şehirlere hareket etti.
İran ayrıca sahra hastanesi, sağlık ekibi ve insani yardım malzemesi taşıyan üç uçağı Türkiye'ye gönderdi.
İran'ın Ankara Büyükelçiliğinden yapılan açıklamaya göre, sahra hastanesi, 46 kişiden oluşan sağlık ekibi ve insani yardım malzemesi yüklü iki uçak sabah saatlerinde Gaziantep'e indi. İran'ın gönderdiği üçüncü uçağın da Adana'ya inmesi bekleniyor.
Güney Afrika ekibinin lideri Asad Bhorat, daha önce gelen 2 gruba ek olarak 8 personel ve 5 arama kurtarma köpeğinden oluşan bu kafilenin Hatay'a giderek yaklaşık bir hafta çalışacağını söyledi.
Bhorat, ülkesindeki birçok kişinin yardım için bölgeye gelmeyi beklediğini vurguladı.
Sırbistan ekibinin tıbbi müdahale takım lideri Bjelic Dragan da dün gelen 7 kişi ile Adana'ya ulaşan bu kafilenin, tıbbi malzemeleri taşıyan bir helikopterle Kahramanmaraş'ta görev yapacaklarını aktardı. Dragan, "Türk halkını çok seviyoruz. Amacımız bu felakette halkınıza yardım etmektir." dedi.
İsveç'ten gelen ekibin takım lideri yardımcısı Bjorn Johansson, 2 kişinin Hatay'a, diğer 2 kişinin Kahramanmaraş'a birer tırlık yardım malzeme ile geçeceğini, 4 hafta boyunca kamplar kurarak evlerini kaybeden insanlara barınmaları için yardım edeceklerini dile getirdi.
Birleşik Arap Emirlikleri'nden Binbaşı Nayef Alhosani ise ülkesinden şu ana kadar 175’ten fazla kişinin deprem bölgesine geldiğini kaydetti.
Alhosani, 92 kişinin arama kurtarma, 75 kişinin sağlık, kalanının ise organizasyon görevlerin olduğu bilgisi verdi.
Çin ekibi yetkilisi Sandy Li, kentsel arama ve kurtarma alanında uzman ekip üyesi 6 kişinin dün geldiğini, bugün de yanlarında yaşam dedektörü gibi arama kurtarma materyaller ve tıbbi malzemelerle 17 kişilik ekibin Adana'ya ulaştığını ifade etti.
Hatay’da görev yapacaklarını aktaran Sandy Li, "Biz gönüllü takımız. Türk halkının yaşadıklarından dolayı çok üzgünüz. Bu sebeple buradayız." diye konuştu.
ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) tarafından yapılan açıklamada, "yaklaşık bir asırdır bölgeyi vuran en kötü depremden" etkilenen Türkiye ve Suriye'de oluşan acil insani yardım ihtiyacı kapsamında 85 milyon dolarlık ek yardım yapılacağı bildirildi.
USAID'in Afet Yardım Müdahale Ekibi'nin (DART) depremden birkaç saat sonra harekete geçtiği kaydedilen açıklamada, "En büyük önceliğimiz, enkaz altında kalanlar için arama ve kurtarma operasyonlarını hızlandırmak." ifadesine yer verildi.
Açıklamada, söz konusu yardım fonunun USAID'nin Türkiye ve Suriye'deki ortaklarına depremden etkilenen milyonlarca insana acil ihtiyaç duyulan yardımların oluşturulması kapsamında ayrıldığı belirtilerek, USAID yardımının depremzedelere yiyecek, barınak, kış hava şartları için gerekli malzeme, travma desteği içeren sağlık hizmetleri ve temiz içme suyu teminini kapsadığı aktarıldı.
USAID'nin dünyanın dört bir yanından gelen desteği takdir ettiği ve diğer bağışçıların katkılarını memnuniyetle karşıladıkları vurgulanan açıklamada, ABD'nin, Türkiye hükümeti ve Suriye halkına destek sağlama taahhüdü yinelendi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye'ye gelen Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki Novi Grad Belediyesine ait arama kurtarma ekipleri, Reyhanlı'da bir kişiyi enkaz altından kurtardı.
Ekip lideri Fahrudin Dobroca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) ekipleriyle birlikte arama kurtarma çalışmalara katıldıklarını kaydederek, "70 yaşlarında bir adamı enkazdan çıkardık. Çalışmalarımıza devam ediyoruz." dedi.
Karadağ İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Karadağlı arama kurtarma ekipleri, Hatay'da bir kadını enkazdan kurtarmayı başardı.
İsviçre Dışişleri Bakanı Ignazio Cassis, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Hatay'da çalışmalarına devam eden İsviçre İnsani Yardım Biriminin sorumlusu Sebastian Eugster ile telefonda görüştüğünü, İsviçreli ekibin enkaz altından kurtardığı kişi sayısının 9'a yükseldiğini, ekipleri ile gurur duyduğunu ifade etti.
ROMANYA
Romanya Acil Durumlar Genel Müfettişliğinden (IGSU) yapılan açıklamaya göre, Hatay'da arama kurtarma çalışmalarına katılan Rumen arama kurtarma ekibi RO-USAR, enkaz altından toplam dört kişiyi kurtardı.
Türkiye’deki arama kurtarma çalışmalarına Romanya’dan toplam 116 kişiden oluşan iki kurtarma ekibi katılıyor.
Macaristan Devlet Bakanı Gergely Gulyas, Macar arama kurtarma ekiplerinin 27 kişiyi enkaz altından sağ çıkardığını açıkladı.
156 Macar arama kurtarma görevlisinin Hatay'da çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden Gulyas, Macaristan'ın Türkiye'ye elinden gelen her türlü yardımı verdiğini söyledi.
YARDIMLAR SÜRÜYOR
Slovenya hükümetince yapılan yazılı açıklamada, Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için 400 bin avroluk insanı yardım sağlanacağı kaydedildi.
Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Ömer Gücük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İtalya’da yardımların Roma, Milano ve Bari’de belirlenen toplam dört merkezde toplanmaya başladığını bildirdi.
Büyükelçi Gücük, "Duyarlı tüm vatandaşlarımıza ve İtalyan dostlarımıza ülkem ve milletim adına teşekkürlerimi sunuyorum. Yardımların bir an önce depremzedelere ulaşması için tüm arkadaşlarımızla elimizden gelen gayreti gösteriyoruz." dedi.
Türkiye'nin Malta Büyükelçiliği de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Malta ve Gozo'da vatandaşlarımız ve Maltalı dostlarımız tarafından yapılan ayni yardımlar bugün gönüllü vatandaşlarımız, Maltalı dostlarımız ve Civil Protection Malta tarafından kutulandı. Sevk edilmek üzere THY Malta Müdürlüğüne teslim edildi." ifadesini kullandı.
Yardım malzemelerinin paketlenmesini Türkiye’nin Valetta Büyükelçisi Erdeniz Şen de takip etti.
Sudan, Kahramanmaraş merkezli, çok sayıda ili etkileyen ve asrın felaketi olarak nitelendirilen depremlerin ardından afet çalışmalarına destek için 40 kişilik arama kurtarma ekibini Türkiye'ye gönderdi.
Sudan İçişleri Bakanlığı Emniyet teşkilatı bünyesindeki Sivil Savunma Kuvvetlerine bağlı 7’si sağlık personeli 40 kişilik ekip, Hartum Uluslararası Havalimanı'ndan sivil bir uçakla TSİ sabah 08.45’te Gaziantep Havalimanı'na gitmek üzere hareket etti.
Beraberinde çok sayıda arama kurtarma ekipmanının yanı sıra 1000 battaniye, 250 çadır ve gıda malzemesi taşıyan ekip, Türkiye'deki yetkililerin yönlendirmesiyle arama kurtarma faaliyetlerine destek sağlayacak.