Harçlarda ve vergilerde artış kararları Resmi Gazete'de yayımlandı
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla 492 Sayılı Harçlar Kanunu'na bağlı tarifelerde yer alan maktu harç tutarı yüzde 50 artırıldı. Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı ise 20 bin TL oldu
492 Sayılı Harçlar Kanunu'na bağlı tarifelerde yer alan maktu harç tutarının yüzde 50 oranında artırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında; Yargı, Noter, Vergi Yargısı, Tapu ve Kadastro, Konsolosluk, Pasaport, İkamet Tezkeresi, Çalışma İzni, Çalışma İzni Muafiyeti, Vize, Dışişleri Bakanlığı Tasdik, Gemi ve liman, İmtiyazname, Ruhsatname, Diploma ve Trafik harçlarını kapsayan 492 Sayılı Harçlar Kanunu'na bağlı tariflerde yer alan maktu harçlara yüzde 50 oranında artış yapıldı.
Son artışla beraber pasaport harçları aşağıdaki gibi oldu (defter bedeli hariç):
YURT DIŞINDAN GETİRİLEN TELEFONLARIN KULLANIM HARCINDA ARTIŞ
Trafik harçları kapsamında bulunan 'Sürücü belgesi harçları' yapılan artıştan hariç tutuldu.
"Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı (IMEI kayıt ücreti)" ise 6 bin 91 liradan 20 bin liraya yükseltildi.
Yıllara göre IMEI kayıt ücretleri şu şekilde artış gösterdi:
TÜKETİCİ KREDİLERİ
Tüketici kredilerinde Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BMSV) yüzde 10'dan yüzde 15'e çıkarıldı.
ŞANS OYUNLARI
Öte yandan at yarışlarında yüzde 14, vergi spor müsabakalarına dayalı müşterek bahislerde yüzde 10 ve diğer şans oyunlarında yüzde 20 oranında artış yapıldı.
5 AYDA BÜTÇE 263.6 MİLYAR TL AÇIK VERDİ
Bugün açıklanan harç ve vergi artışlarının yanında TBMM'ye önceki gün sunulan torba yasada da MTV'nin bir defaya mahsus 2 katına çıkarılması, kurumlar vergisi oranının ise şirketler için yüzde 20'den 25'e, finansal kuruluşlar için ise yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkarılması öngörüldü. Torba yasa teklifinde artışların deprem felaketi nedeniyle bütçeye gelen ek yük olduğu belirtildi.
Son açıklanan verilere göre yılın ilk 5 ayında merkezi yönetim bütçesi 263 milyar 590 milyon lira açık verdi. Bütçe geçen yılın ilk 5 ayında 124 milyar 618 milyon lira fazla vermişti.
GELİR TAHMİNİNİN YÜZDE 42'SİNE ULAŞILDI
Yılın ilk 5 ayında merkezi yönetim gelirleri 1 trilyon 612 milyar lira oldu. Bu rakam 3 trilyon 810 milyar liralık yıl sonu bütçe tahmininin yüzde 42'sine denk geldi. KDV gelirleri ilk 5 ayda 435 milyar lirayı aşarak yıl sonu bütçe hedefinin yüzde 53'üne ulaştı. ÖTV gelirleri ise 251.3 milyar lira ile yıl sonu tahmininin yüzde 49'una ulaştı.
Harç gelirleri ise Ocak-Mayıs döneminde 45.9 milyar lira ile 2023 sonu tahmininin yüzde 44'ünü buldu.
*Haberde AA'nın arşiv fotoğrafı kullanılmıştır.