Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Kripto Para Son dakika: Bitcoin'de tarihi zirve - Kripto Para Haberleri

        Son günlerdeki hızlı yükselişini sürdüren Bitcoin rekor seviyeye yükseldi. Kasım 2021'deki zirvesini aşarak 69 bin dolarlık kritik seviyeyi aştı ve 69 bin 171 doları gördü.

        Piyasa değeri bakımından dünyanın en büyük kripto parası yeni zirvesini gördükten sonra ise güçlü bir satış dalgasına maruz kaldı ve 66 bin doların altına geriledi.

        Bitcoin'in rekor seviyeye yükselmesinde spot Bitcoin borsa yatırım fonlarından (ETF) gelen talep etkili oldu. 11 Ocak'tan bu yana piyasalarda işlem görmeye başlayan spot Bitcoin ETF'leri ocak ayında 1-1.5 milyar dolarlık günlük işlem hacminde seyrederken şubat sonu itibarıyla 3 milyar doların üzerine çıktı. Geçen hafta günlük işlem hacmi 7 milyar doları, dün ise 5 milyar doları aştı.

        REKLAM

        Bunun yanında Fed'in haziran itibarıyla faiz indirimlerine başlayacağına dair beklentilerin korunması da kripto para piyasasını desteklemeye devam ediyor.

        2024'TE YÜZDE 55 YÜKSELDİ

        Bugün itibarıyla 2024 yılında Bitcoin dolar bazında yüzde 55 yükselirken son 1 yıldaki yükselişi yüzde 192'yi buldu.

        Ancak 2021'deki zirvesinin ardından piyasalarda sancılı süreçler yaşandı. Pandemi dönemi başlayan rallinin ardından Kasım 2021'de 68.870 doları gören Bitcoin Kasım 2022 gelindiğinde 15.722 dolara kadar düştü. Yani o dönem zirveden Bitcoin alanlar yüzde 77 kayıp yaşadı.

        Kasım 2022'deki dönemsel dibe gidilirken kripto para piyasası türlü ekonomik çalkantılar skandallarla boğuştu.

        FED'İN FAİZ ARTIRIMIYLA ÇALKANTI BAŞLAMIŞTI

        Mart 2022'de faiz artırımlarına başlayan Fed 4 Mayıs 2022'de enflasyonla mücadelesi kapsamında 50 baz puanlık faiz artırımına giderken, 22 yılın bu en sert faiz artırımı kripto para piyasalarında büyük bir satış dalgası getirdi.

        TERRAUSD 40 MİLYAR DOLAR ERİTTİ

        Piyasalarda çalkantılı bir süreç yaşanırken 9 Mayıs'ta değeri 1 dolara eşitlenmesi gereken stabil coin TerraUSD 1 dolarda tutunamadı. Bu piyasalarda yeni bir satış dalgası getirdi. TerraUSD ve ilgili kripto parası LUNA'nın piyasa değerinde 40 milyar dolarlık erime yaşandı.

        CELSİUS'UN İFLASI

        Piyasalar LUNA krizinin etkilerini tam atlatamadan kripto para cinsi kredi sağlayıcısı Celsius 12 Haziran 2022'de olağandışı piyasa koşullarını gerekçe göstererek müşterilerinin para çekim işlemlerini durdurdu. 17 Haziran'da da benzer işleve sahip Hong Kong merkezli Babel Finance likidite sıkışması sebebiyle faaliyetlerini askıya aldı.

        YATIRIM FONU DA İFLAS BAYRAĞINI ÇEKTİ

        27 Haziran 2022'de TerraUSD'de büyük yatırımları olan yatırım fonu Three Arrows Capital, Voyager firmasından aldığı kripto varlık cinsi kredilerin geri ödemesini gerçekleştiremedi. 2 gün sonra fonun iflasına karar verildi.

        FTX SKANDALI PATLAK VERDİ

        2 Kasım 2022'de FTX skandalı patlak verdi. Dönemin en büyük kripto para borsalarından olan FTX'in kaynaklarının kardeş kuruluşu olan yatırım şirketi Alameda Research tarafından usülsüzce kullanılmış olduğunun ortaya çıkması soruşturmaları ve platformdan kaçışları beraberinde getirdi. FTX'in rakibi Binance önce zordaki platformu satın almayı değerlendirdiğini açıkladı ancak daha sonra bu girişimden vazgeçti. 11 Kasım'da FTX resmen iflas başvurusunda bulundu. Aralık ayında FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried tutuklandı.

        İşte tüm bunlar yaşanırken 2021'de 68 bin doların üzerini gören Bitcoin artık 16.000 doların altını görmüş ve kripto paraların geleceğine dair soru işaretleri güçlü bir şekilde oluşmuştu.

        FAİZ ARTIRIMLARININ SONA ERMESİ DESTEKLEDİ

        Ancak 2023 itibarıyla kötü haber akışının sona ermesiyle Bitcoin yönünü yukarı çevirdi. Mart 2022-Temmuz 2023 arasında toplamda 525 baz puanlık faiz artırım kararı alan Fed artık bekle-gör politikasını uygulamaya başlamıştı. Bu esnada ABD'de enflasyon gerilemeye başlarken Fed'in ne zaman faiz indirebileceği de tartışılmaya başlandı. Eylül ayında Fed'in faizi sabit tutma kararı alması piyasalarda doping etkisi yarattı. O tarihte Bitcoin 25 bin doların hemen üzerinde seyrediyordu.

        Bu esnada ABD'de SEC'in spot Bitcoin ETF'lerine onay vereceği ve bunun kripto paralara kurumsal ilgiyi artıracağına yönelik beklentiler de piyasaları yukarı itmeye başladı. SEC'in onay süreci son derece uzun sürdü. Bu yılın Ocak ayında beklenen onayın gelmesi kripto paralara ilgiyi artırdı.

        HALVING ETKİSİ

        Tüm bunların yanında Bitcoin'de yaklaşık 1.5 ay sonra halving (yarılama)yaşanacak olması da yatırımcının beklentilerini yükseltmeye devam ediyor. Halving Bitcoin madencilerinin aldığı ödülün yarıya inmesi anlamına geliyor ve 4 yılda bir yaşanıyor. Daha önceki 2016 ve 2020 halvinglerinden sonra kripto paralarda yeni zirveler görülmüştü. Dolayısıyla halving teknik olarak Bitcoin fiyatıyla doğrudan bağlantısı olmasa da yatırımcıların beklentilerini yükselten bir etkiye sahip.

        İşte skandallarla zirveden yüzde 77 düşen Bitcoin o dönem kendisine güvenip yatırım yapanlara yüzde 339 kazandırdı.

        2022 sonunda skandal fırtınasıyla boğuşan dünyanın en büyük kripto parası yeni zirvesine farklı etkenlerin bir araya geldiği mükemmel fırtınayla ulaştı.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa