Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Kameralarınızı hazırlayın... Mavi Dolunay için geri sayım başladı - Haberler - Teknoloji Haberleri
        • 1

          31 Ekim Cumartesi gecesi gökyüzünde nadir görünen doğa olaylarından biri gerçekleşecek. Normalde her ay bir kez meydana gelen dolunay, 2020 yılında 13 kez gerçekleşerek Ekim ayında ikinci kez ortaya çıkacak ve herkes “Mavi Dolunay”a tanık olacak.

        • 2

          Aynı ay içinde iki defa dolunay görülmesi anlamına gelen “Mavi Dolunay” amatör veya profesyonel fark etmeksizin tüm fotoğraf tutkunlarına görsel bir şölen yaşatacak. Bu dolunayın heyecan veren bir başka özelliği de 1944 yılından bu yana ilk defa dünyanın her yerinden gözlemlenebilmesi olacak.

        • 3

          Canon marka elçisi ve dünyaca ünlü doğa fotoğrafçısı Andrew Fusek Peters, çok nadir gerçekleşen Mavi Dolunay gecesinde göz alıcı fotoğraflara imza atmak isteyen tüm fotoğraf tutkunları için şu ipuçlarını paylaşıyor:

        • 4

          Doğru yerde, doğru zamanda deklanşöre basın

          İlk olarak ayın nerede ve ne zaman yükseleceğini bilmelisiniz. Eskiden bu hesaplamaları yapmak bir hayli zor ve zahmetliydi fakat günümüzde bu iş için belirli yazılımları kullanabilirsiniz. Dış mekan ve manzara fotoğrafçıları için bir ışık görselleştirme aracı olan The Photographer’s Ephemeris 3D programı bu konuda size yardımcı olabilir. Bu program sayesinde 50 metrelik bir alan içerisinde plan yapabilir, ayın yükseliş zamanını da öğrenerek evinizden çok uzaklaşmadan çekim yapabilirsiniz.

        • 5

          Hikayenizi hayal edin

          “Mavi Dolunay”ı daha geniş bir hikayenin bir parçası olarak fotoğraflamayı tercih edebilirsiniz. Bu sayede çokça gördüğümüz yakın plan ay çekimlerinden daha yaratıcı bir içerik ortaya çıkartılabilir. Bu konudaki en önemli ipucu ise hem “Mavi Dolunay”ı hem de ön planı tüm ihtişamıyla göstermek adına çekim yaparken RAW formatının kullanılması olabilir.

        • 6

          Yaratıcı içgüdünüzün peşinden gidin

          Doğa çekimlerinde hız ve doğru karar verme çok önemlidir. Bu sebeple bu tarz çekimlerde gerçekçi düşünmeli ve hareket etmelisiniz.

        • 7

          Odak noktanızı belirleyin

          Bunu bir örnekle açıklayan fotoğraf sanatçısı Andrew Fusek Peters: “2016 yılında The Times’in ön sayfasında kullanılan “Süper Ay” fotoğrafımı neredeyse çekemiyordum. Çekimi bıraktım ve eve dönüyordum. Eve dönüş yolunda aniden Shropshire’daki Stretton Kilisesi’ne doğru giderken bulutların açık olduğunu gördüm. Ay, Üç Parmak Kayası adlı volkanik bir yapı olduğunu bildiğim şeyin hemen arkasındaydı. ‘İşte bu!' diye düşündüm. Bir çiti tripod olarak kullandım ve arka arkaya 3 görüntü çektim. Odak noktamı önceden belirlediğim için ilk çekimim asıl görselim oldu” dedi.

        • 8

          Her şey sizin “elinizde”

          Özellikle bu tarz çekimlerde tripod kullanmaktan kaçının. Çünkü çok hızlı tepki verebilmeniz ve konumunuzu değiştirebilmeniz gerekebilir. Böylece ayı çerçevede tam olarak istediğiniz yere yerleştirebilirsiniz. Ayrıca çekim için fazla zaman da olmayacak çünkü çekim yapacağınız ışık, günün son ışığı olan alacakaranlık ışığı… Eğer büyük bir telefoto lens ve uzatıcı kullanıyorsanız hızlı tepki verebilmek adına dizinizi bir tripod olarak kullanmanız işinize yarayabilir. Bu çekimde odak noktanız “Mavi Dolunay” olacağı için enstantane hızı ve ISO’yu oldukça düşük tutabilirsiniz.

        • 9

          Doğru görüntüleme kiti kullanın

          “Mavi Dolunay”ı pozlarken hikayenizde yakalayabileceğiniz manzara detayının miktarı kullanacağınız kameranın kalitesine bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. Bu gibi çekimlerde kullanılacak olan cihaza göre odaklanma ve gölge detaylandırma konularında alınacak sonuçlar farklı olacaktır.

        • 10

          Büyük lensler...

          Örneğin eğer büyük bir ay fotoğrafı istiyorsanız büyük lensler kullanmalısınız.

        • 11

          Sürece güvenin

          RAW resminizi aldıktan sonra, ay hala oldukça yuvarlak ve şişik görünecek. Ayrıntıları ortaya çıkarmak için vurgulara, beyazlara ve gölgelere ve son olarak radyal filtrelere dikkat edin. Ön planınız için ise gölgeler ve dereceli filtrelerle çalışmak iyi bir fikir olabilir.

        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa