Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık İş tükenmişliği sağlığınıza zarar veriyor! Araştırmalar gösterdi: Kalp krizi ve felcin tetikleyicisi işte bu durumlar... | Sağlık Haberleri
        • 1

          Ne yazık ki çoğu kez, farkındalık çok geç gelir ve bazı durumlarda pişmanlıklar sanıldığından çok daha zarar verir. Son zamanlarda yapılan araştırmalar da bu pişmanlıklar arasında iş tükenmişliğinin olduğunu kanıtlıyor.

        • 2

          Davranışsal Kardiyovasküler Sağlık Merkezi, New York'taki Columbia Üniversitesi Irving Tıp Merkezi'nden Ian Kronish, "İnsanlar kalp krizi veya inme gibi büyük bir tıbbi olay yaşadıklarında, geçmişe dönüp 'Ah, gerçekten stresliydim, belki de bu yüzden başıma geldi' diyorlar. Fakat sağlıkları için bu stresle ilgilenmeleri gerektiğini önceden düşünmüyorlar." açıklamasında bulunarak bu araştırmayı destekliyor.

        • 3

          Atlanta'daki Emory Üniversitesi Rollins Halk Sağlığı Okulu'nda epidemiyoloji profesörü olan Dr. Tené Lewis, "Tükenmişlik gerçek ve bugünlerde bunu çokça görüyoruz. İnsanlar her yönden bunalmış durumda. Bunun kalbiniz, kan basıncınız ve beyniniz için kötü olduğunu biliyoruz." diyor.

        • 4

          Bu sorunun kişiler tarafından tanınması ise giderek artıyor. 2019'da Dünya Sağlık Örgütü, tükenmişliği "başarılı bir şekilde yönetilemeyen kronik işyeri stresinden kaynaklanan" mesleki bir fenomen olarak sınıflandırdı.

        • 5

          COVID-19 salgını durumu daha da kötüleştirmiş görünüyor. Indeed.com tarafından 2021'de yapılan bir anket, çalışanların yüzde 52'sinin tükenmişlik yaşadıklarını söylediğini ortaya çıkardı; bu, pandemi öncesine göre yüzde 9 daha yüksek. Ankete katılanların üçte ikisi, salgının tükenmişliği artırdığını söyledi.

        • 6

          Pek çok medya raporu, çok sayıda insan işini bırakırken "büyük istifa" olarak adlandırılan duruma en büyük katkıyı tükenmişlik olarak gösteriyor. Mayıs ayında, ABD Genel Cerrahı Dr. Vivek Murthy bir danışma belgesinde, sağlık çalışanlarının tükenmişliğinin tüm halk sağlığı sistemini tehdit eden personel eksikliklerine yol açtığı konusunda uyarıda bulundu.

        • 7

          "Harekete geçmezsek, ulusumuzun sağlığını riske atmış oluruz" dedi.

        • 8

          Peki tükenmişlik nedir?

          DSÖ bunu, kişinin işi hakkında tükenmiş, bitkin, zihinsel olarak mesafeli veya alaycı hissetmesi, işteki yeterliliği ve etkinliğinin azalması olarak tanımlıyor.

        • 9

          Kronish, "Stres tanımlarından biri, başa çıkacak kaynaklara sahip olduğunuzdan daha fazlasını yapmanızın istenmesidir. Stres tükenmişliğe yol açabilir ve tükenmişlik stresi sürdürür. Yani bir kısır döngüye yol açar." dedi.

        • 10

          PLOS ONE'da onlarca yıllık araştırmayı gözden geçiren 2017 tarihli bir araştırma, iş tükenmişliğini koroner kalp hastalığı, yüksek kolesterol, Tip 2 diyabet, uykusuzluk ve depresif semptomlar dahil olmak üzere birçok sağlık sorunuyla ilişkilendirdi.

        • 11

          Doğrudan etkilerin yanı sıra Kronish, tükenmişliğin tehlikeye ekleyen sağlıksız davranışlarla sonuçlanabileceğini söyledi.

        • 12

          "Sigara içmeye, daha fazla alkol almaya, yeterince uyuyamamaya yol açabilir. Bunların hepsinin ateroskleroza yol açabilecek biyolojik sonuçları var; arterlerde kalp krizi veya felce yol açabilecek bir plak birikmesi!" dedi.

        • 13

          West Orange, New Jersey'de klinik sağlık psikoloğu olan Kimberly Beckwith McGuire, tükenmişlikle başa çıkmanın ilk adımının onu önlemek olduğunu söyledi. "Zaten bizim için iyi olduğunu bildiğimiz her şeyi yapın: iyi uyku ve makul miktarda egzersiz, sağlıklı beslenme, su içme ve iş dışında bazı ilgi alanları."

        • 14

          Ama engelleyemiyorsanız, tanımayı öğrenin dedi. "Bunalmış ve takdir edilmediğini mi hissediyorsun? Normalde baş ağrısı çekmeyen biriysen, başın ağrıyor mu? Normalde oldukça sakin biriysen, şimdi sinirli mi hissediyorsun? İşinde daha çok hata mı yapıyorsun? normalden daha mı? Bunların hepsi tükenmişlik belirtileri."

        • 15

          McGuire, bu işaretler varsa, yapılacak en kötü şey "zorlamaya çalışmaktır" dedi. "Pek çok insan sadece itmek, itmek, itmek zorunda olduklarını düşünüyor, çünkü biz yenilmeziz."

        • 16

          Bunun yerine, profesyonel terapistlerden veya bir inanç topluluğundan yardım istemekten çekinmeyin dedi.

          Olumlu başa çıkma stratejileri arayın

          İşteki görevleri devredin,

          Gün içinde kısa yürüyüşler yapın,

          Periyodik nefes egzersizleri yapın.

        • 17

          Lewis son olarak şunları söyledi;

          "Yapmanız gereken ilk şey, durmak ve gerçekten geri çekilmek ve kendi kendine bakmanın yollarını bulmak" dedi.

          "Hayatınızda her gün olumlu şeyler olduğundan emin olun."

          Kaynak: Amerikan Kalp Derneği, heart.org

        Haberi Hazırlayan: Hacer Tonay
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa