Ünlü markaların beynin farklı bölgelerini hedef aldığını biliyor muydunuz? İşte markaların pazarlama teknikleri
Büyük markalar beyninizi hedef alır. Nöropazarlama için son zamanlarda şirketler büyük yatırımlar yapıyor. Marka logolardan, renklerden ve kampanyalardan oluşabilir ancak pazarlama hiç durmadan devam eden bir süreçtir. Beyinleri hedef alan büyük çaplı ve ince düşünülmüş pazarlama dehası olan büyük reklam harcamaları sizi şaşırtabilir.
- 1
Renklerin psikoloji üzerindeki etkilerinden birçoğumuz haberdarız. Korteks bölgelerimizin işlevleri üzerinde de son yarım yüzyıldır parça parça bilgilerimiz bulunuyor. Beynin gizemli kısımlarını keşfettikçe ilerleyen yıllarda nöropazarlamayı hayatımızda daha fazla duymaya başlayabilmemiz mümkün görünüyor.
- 2
Markalaşma sadece insan zihni sayesinde var olur. Markalar, zihinleri ne kadar iyi harekete geçirdiklerine bağlı olarak kazanır ya da kaybederler. Günümüzde büyük çaplı markalaşmayı başarmış markalar bunu biliyorlardı ve logolarını ve reklamlarını buna göre şekillendirdiler. Bunlardan birçoğu hedeflerinde fazlasıyla ise başarılı oldu. İşte dünyaca ünlü markaların insan zihninde hedefledikleri ve harekete geçirmeyi başardıkları alanlar…
- 3
Schweppes – Hipokampus
Köpüren bir sesin uyarıcılarını kullanarak, soğuk bir gazozu açmanın nasıl bir olduğuna dair hafızanızı tetikler. (Sizi susatırlar)
-
- 4
McDonals – Oksipital lob
Parlak/boylu yol kenarı işaretleri, ünlü ‘M’ harfi ve renkleriyle görsel sistemleri uyarır.
- 5
IKEA – Limbik sistem
Eşyalarınızı kendiniz monte etmek zorunda olduğunuz için eşyayla duygusal bağ oluşturmanıza sebep olur. (Marka sadakati oluşturur)
- 6
Nike – Koku alma soğanı
Nike mağazaları sizi daha pahalı ayakkabı tasarımlarına yönlendirmek için karışık bir çiçek kokusu kullanır. (Satışları teşfik etmek)
-
- 7
Starbucks – Prefrontal Korteks
Bilgisayarınızı ya da telefonunuzu masalara yerleştirerek daha uzun süre kalmayı (daha fazla harcama yapmayı) tercih edersiniz.
- 8
Gucci – Motor Korteks
Alışveriş yapmadan önce sizi sırada beklemeye zorlar (gerilim), ürünlerine verdiğiniz değeri yükseltir çünkü beklemek için zaman harcarsınız.