Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Markaların logoları tesadüf değil! Her renk özel olarak seçiliyor! | Dış Haberler
        • 1

          Markalar için en önemli şeylerden birisi adını duyurmaktır. Bu nedenle tüketcinin aklında yer edinmeye çalışırlar ve görsel olarak hitap ederler. Renkler ile algı yönetimi uygulayan markalar, davranışlar üzerindeki etkiyi inceleyerek ürünlerini güçlendirir.

        • 2

          Sunulan vaatler ile görselliğin uyumlu olmasına özen gösterirler, tüketicinin zihninde daha sağlam bir yere sahip olmaya çalışırlar. Her rengin biliçaltında kendine özgü bir anlamı olduğunu bilen marka üreticileri bunu kullanarak pazarlama taktiği uygular. En çok kullanılan renkler ise, beyaz, siyah, kırmızı, sarı, yeşil, turuncu, mavi, mor ve kırmızıdır.

        • 3

          BEYAZ RENK MİNAMALLİK VE SADELİĞİ SİMGELER

          Beyaz, temiz, sadelik, erdem, tarafsızlık, aydınlık, istikrar ve sadelik gibi kavramlara işaret eder. Beyaz renk logoları ön plana çıkaran markalar genellikle istikrar algısı yaratmak ister.

        • 4

          SİYAH RENK OTORİTE DEMEKTİR

          Siyah, güç, prestij, tutku, gizem, asalet ve kontrolü simgeler. Şık ve çarpıcı bir renk olan siyah, korkusuz, cesur bir imaj oluşturur. Bu nedenle genellikle lüks, otorite sahibi markalar tarafından tercih edilir. Elit müşteri segmentini hedefleyen bu markalar genellikle siyah rengi tercih eder. Moda ve kozmetik sektöründe çok kullanılır.

        • 5

          MOR YARATCILIK ANLAMINA GELİR

          Mor rengi, prestij, lüks, itibar, kraliyet, başarı, yaratıcılık, zenginlik, şıklık ve bilgelik gibi kavramları temsil eder.

          Lüks markalar asalet ve prestij algısı için mor rengini sıklıkla tercih eder. Instagram, Twitch ve Yahoo gibi teknoloji markaları ise yaratıcılığı yansıtmak için kullanır.

        • 6

          MAVİ EŞİTTİR GÜVEN

          Gökyüzü ve denizin rengi olan mavi, rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Sakinlik, huzur, güvenirlilik, samimiyet, sadakat, bilgelik, başarı kavramalarını simgeleyen mavi rengi, temizlik, içecek ve teknoloji firmalarının birinci tercihi.

          Koyu mavi ise finans sektöründe sıklıkla tercih edilir. Genellikle müşteriye ciddiyet, güven, başarı, kalite ve dayanıklılık empoze edilmeye çalışılır.

        • 7

          YEŞİL VE DOĞA

          Doğanın simgesi olan yeşil, biliçaltında dinamik bir algı oluşturur. Gelişim, servet, şans, umut, sağlık, huzur, doğallık gibi kavramları simgeler. Genellikle iyimser duyguları çağrıştıran yeşil, organik ve doğa dostu olan markalar tarafından sıklıkla tercih edilir. Yves Rocher ve The Body Shop gibi markaların çevreye duyarlı olduğu yeşil ile vurgulanır.

          Buna ek olarak Starbucks, Rolex gibi markalar da prestij algısı için yeşili kullanır.

        • 8

          SARI ENERJİ SİMGESİ

          Sarı, ışık, güneş, samimiyet, farkındalık, merak gibi duyguları çağrıştırır. Ek olarak sarı rengi kişiyi mutlu hisettiren bir etkiye sahiptir. Bu nedenle hem zihni uyandırdığı için hem de merak duygusunu canlandırdığı için vitrinlerde kullanılır. Fast-food restoranları iştah açması için kırmızı rengini, müşterilerin hızlı ayrılması için ise sarı rengini tercih eder.

        • 9

          TURUNCU SICAKLIK VE COŞKU ANLAMINA GELİYOR

          Turuncu, coşku, enerji, heyecan, girişkenlik, cana yakınlık, mutluluk, iyimserlik, dışa dönüklük ve sıcaklığı yansıtıyor. Canlandırıcı bir renk olduğu için enerji ve coşkulu hissedilmesini sağlar.

          Harekete geçirici bir etkisi olduğu için markalar tarafından dürtüsel olarak alışverişi teşvik edilir. E-ticaret siteleri genellikle turuncu rengini tercih eder.

        • 10

          KIRMIZI ACİLİYET VE İŞTAH UYANDIRICI İSTEK UYANDIRIYOR

          Kırmızı rengi, aciliyet, önem, iştah uyandırma özelliği, sağladığı için sıklıkla tercih edilir. Dikkat çeken kırmızı, yiyecek sektöründe genellikle popülerdir. Bunun haricinde Netflix ve YouTube gibi dijital platofrmlarda ilgi çekmek için kırmızıyı tercih eder.

          Kaynak: Color Psychology

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa