İnsan kendini neden gıdıklayamaz?
Başka bir insan aniden vücudun hassas bölümlerine dokunarak gıdıklanmasına neden olurken, aynı işlevi kendiniz yaptığınızda gıdıklayamazsınız. Peki, neden aynı bölgeye dokunulduğu halde kendi kendimizi gıdıklayamayız?
- 1
İNSANLAR KENDİ KENDİLERİNİ NEDEN GIDIKLAYAMAZ?
Gıdıklama hissinin oluşması için derideki dokunma duyusunu algılayan sinirlerin hafifçe uyarılması gerekir. Bu his beynin iki farklı bölgesinde oluşur, somatosensori korteks dokunma duygusunun yorumlandığı bölgedir.
Gıdıklanma hissini oluşturan hareket derideki sinirlerin oluştuğu sinyallerle beraber beynin anterior singulat korteksini etkinleştirir.
- 2
ASIL SUÇLU BEYNİMİZ
Bilim insanları kendimizi gıdıklayamamızın asıl nedeninin beynimiz olduğunu söylüyor. İnsan beyni her fonksiyonu inanılmaz derecede iyi fark ederek çalışıyor. Çok iyi çalıştığı için insan kendini gıdıklayamıyor. Peki, ama nasıl?
- 3
KENDİ DOKUNUŞUNUZ BEYNİNİZ TARAFINDAN TAHMİN EDİLİR VE UNUTULMAZ
Beyin siz fark etmeden etfrafınızdan olup biten önemli şeyleri hayatta kalmak için önceden tahmin eder ve filtreler. Kendi dokunuşunuzu da hatırlayan ve filtreleyen beyin, kolunuzu veya bacağınızı kaşımaya yöneldiğinizde ne olacağını önceden bilir.
-
- 4
SÜRPİZLER VÜCUDUNUZU ŞAŞIRTIR
Gıdıklama hissiyatı karşı taraftan beklenmedik bir şekilde gerçekleştiği için vücut gerçek tepkisini ortaya çıkarır. Kendinizi gıdıklamaya çalıştığınızda ise ortada beyniniz için bir sürpriz faktör olmadığı için gülemezsiniz. Beyin önceden yapacağınız hareketi tahmin eder ve gerçekleştiğinde şaşırmaz.
- 5
ODAKLANDIĞINIZDA DAHA ÇOK HİSSEDERSİNİZ
Beyin önemsiz duyumları dışarı atar, bir kalemi elinizde tutuğunuzda, kalemin verdiği hissiyatı ve parmaklarınızın durşusunu hissetmezsiniz. Ancak buna odaklanırsanız beyniniz anında kalemin parmanıza verdiği hissi size yansıtır. Böylece beklenmedik durumlara daha fazla konsantre olabilirsiniz.