Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Bunları Biliyor muydunuz Neden kendimizi gıdıklayamayız? İnsanlar neden kendini gıdıklayamaz?
        • 1

          İNSANLAR KENDİ KENDİLERİNİ NEDEN GIDIKLAYAMAZ?

          Gıdıklama hissinin oluşması için derideki dokunma duyusunu algılayan sinirlerin hafifçe uyarılması gerekir. Bu his beynin iki farklı bölgesinde oluşur, somatosensori korteks dokunma duygusunun yorumlandığı bölgedir.

          Gıdıklanma hissini oluşturan hareket derideki sinirlerin oluştuğu sinyallerle beraber beynin anterior singulat korteksini etkinleştirir.

        • 2

          ASIL SUÇLU BEYNİMİZ

          Bilim insanları kendimizi gıdıklayamamızın asıl nedeninin beynimiz olduğunu söylüyor. İnsan beyni her fonksiyonu inanılmaz derecede iyi fark ederek çalışıyor. Çok iyi çalıştığı için insan kendini gıdıklayamıyor. Peki, ama nasıl?

        • 3

          KENDİ DOKUNUŞUNUZ BEYNİNİZ TARAFINDAN TAHMİN EDİLİR VE UNUTULMAZ

          Beyin siz fark etmeden etfrafınızdan olup biten önemli şeyleri hayatta kalmak için önceden tahmin eder ve filtreler. Kendi dokunuşunuzu da hatırlayan ve filtreleyen beyin, kolunuzu veya bacağınızı kaşımaya yöneldiğinizde ne olacağını önceden bilir.

        • 4

          SÜRPİZLER VÜCUDUNUZU ŞAŞIRTIR

          Gıdıklama hissiyatı karşı taraftan beklenmedik bir şekilde gerçekleştiği için vücut gerçek tepkisini ortaya çıkarır. Kendinizi gıdıklamaya çalıştığınızda ise ortada beyniniz için bir sürpriz faktör olmadığı için gülemezsiniz. Beyin önceden yapacağınız hareketi tahmin eder ve gerçekleştiğinde şaşırmaz.

        • 5

          ODAKLANDIĞINIZDA DAHA ÇOK HİSSEDERSİNİZ

          Beyin önemsiz duyumları dışarı atar, bir kalemi elinizde tutuğunuzda, kalemin verdiği hissiyatı ve parmaklarınızın durşusunu hissetmezsiniz. Ancak buna odaklanırsanız beyniniz anında kalemin parmanıza verdiği hissi size yansıtır. Böylece beklenmedik durumlara daha fazla konsantre olabilirsiniz.

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa