Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Uber'e Londra'dan yasak - Otomobil Haberleri

        ABD'li taksi uygulaması Uber'in, İngiltere'nin başkenti Londra'daki lisansını kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı ortaya çıktı.

        Öyle ki, yolcuların güvenliğini riske attığı ve bu yüzden de "uygun" olmadığı gerekçesiyle kentteki otoritelerin şirketin lisansını yenilemeyeceği belirtiliyor.

        Londra ulaştırma dairesinden (TFL) yapılan açıklamaya göre, Uber'in sisteminde yaptığı bir değişiklik ile yetkisi olmayan sürücülerin sisteme kayıt yaptırarak yolcu taşımacılığı yapmaya başladığıaktarıldı.

        Londra'da bu şekilde gerçekleşen yolculuk sayısı ise 14 bin olarak açıklandı.

        Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan TFL Lisans, Regülasyon ve Ücretlendirme Direktörü Helen Chapman, "Uber'in lisansı ve sigortası olmayan sürücüler ile yolcularına yolculuk yaptırması kabul edilemez" dedi.

        REKLAM

        Merkezi ABD'de teknoloji şirketlerinin yer aldığı Silikon Vadisi'nde bulunan Uber'in, verilen karara itiraz için 21 gün süresini bulunduğu belirtiliyor. Bu süre içerisinde Uber'in faaliyetlerine devam edeceği de gelen bilgiler arasında.

        Öte yandan, konu hakkında sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Uber CEO'su Dara Khosrowshahi, "TFL'nin kararı yanlış" dedi.

        DAHA ÖNCE DE YENİLENMEMİŞTİ

        Uber'in Londra'da lisansının yenilenmeyecek olması şirketin için yeni değil. TFL Eylül 2017'de de şirketin sona eren 5 yıllık lisansını yine yolcu güvenliği endişesi ile "uygun" olmadığı gerekçesiyle yenilemeyeceğini duyurmuştu.

        O dönem karara itiraz için mahkemenin yolunu tutan Uber'in, TFL'ye 425 bin poundluk bir ödeme yapmasına ve 15 ay süreyle geçici bir lisans alarak bu süre içerisinde de TFL tarafından denetlemesine karar verilmişti.

        Şirket en son Eylül ayında Londra'daki geçicilisansını 2 ay süreyle uzatabilmişti.

        TÜRKİYE'DE ERİŞEME KAPALI

        Faaliyete geçtiği 2009 yılından bu yana tüm dünyada taksicilerin hedefinde olan Uber, Türkiye'deki 'XL' faaliyetlerini Haziran ayında durdurmuştu.

        O dönem yapılan açıklamada, 12 bin XL sürücü ortağı bulunduğu belirtilen şirketin Türkiye'de yoluna sarı taksiler ile devam edeceği kaydedilmişti.

        REKLAM

        Birleşik Taksiciler Derneği ve İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası'nın açtığı dava ise Ekim ayında sonuçlanmış ve mahkeme Uber'e haksız rekabet oluşturduğu gerekçesiyle erişimin engellenmesine hükmetmişti.

        Uber'in dünyanın 63 ülkesinde, 700'den fazla şehirde günde 15 milyon yolculuk yapılmasını aracılık ettiği belirtiliyor.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa