Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Ford Otosan'dan dev yatırım - haberler - Otomobil Haberleri

        Ford ve Volkswagen arasında 2018 yılında imzalanan anlaşma kapsamında, Ford ve Volkswagen'in ticari araçlarının Ford Otosan fabrikasında üretilmesi kesinleşti.

        Şirketten Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada, "Ford Motor Company ve Volkswagen AG arasında 2018 yılından bu yana devam eden iş birliği planları çerçevesinde 1 tonluk orta ticari aracın ortak üretimi için anlaşılmıştır. Bu kapsamda, şirketimiz ile Ford Motor Company arasında bu projeyi gerçekleştirmek amacıyla 1T Cargo Van Fason Üretim ve Tedarik Anlaşması, Yedek Parça Tedarik Anlaşması, Teknoloji ve Üretim Lisans Çerçeve Anlaşması ve ona bağlı olan Araç Programı Ürün Lisans Spesifikasyonları Ek Anlaşması imzalanmıştır" denildi.

        REKLAM

        Açıklamada, "İlgili anlaşmalar uyarınca proje kapsamındaki 1 tonluk orta ticari aracımız ‘Yeni Nesil Ford Transit Custom' ailesinin dizel, şarj edilebilir hibrit elektrikli PHEV (Plug-In Hybrid) ve tam elektrikli versiyonlarının Ford Otosan tarafından Kocaeli Fabrikalarında 2023 yılının ilk yarısından itibaren kademeli olarak ve çoğu ihracata yönelik olacak şekilde üretilmesi öngörülmektedir. Ayrıca; Ford Motor Company ve Volkswagen AG'nin stratejik ortaklığı kapsamında Volkswagen AG'nin yeni nesil 1 tonluk ticari araç modelinin de Ford Otosan tarafından Kocaeli Fabrikalarında üretilmesi öngörülmektedir" bilgisi paylaşıldı.

        Önümüzdeki 5 yıl içerisinde toplam 1 milyar 390 milyon euro yatırım yapılacağı kaydedilirken, halihazırda 180 bin adet olan mevcut benzer nitelikteki aracın yerine geçmek üzere, 405 bin adetlik yıllık ortalama 1 tonluk orta ticari araç üretim kapasitesi kurulacağı ve 11 yıl süreyle üretim yapılacağı açıklandı.

        DEVLET TEŞVİKİNDEN YARARLANILDI

        Açıklamada, "Üretilecek araçların, yurt içinde Ford Otosan tarafından satışı gerçekleştirilecek Ford markalı olanlar haricindeki kısmının, Ford Motor Company'ye veya bağlı şirketlerine satılarak, satışların maliyet artı yöntemiyle fiyatlandırılması, yatırım maliyetlerinin önemli bir kısmının satışlar aracılığıyla Ford Motor Company'ye aktarılması öngörülmektedir. Anlaşmalarla ilgili olarak izleyen dönemde, tarafların projeye ilişkin program onaylarının alınması ve Rekabet Kurumu'na gerekli bildirim ve başvuru süreçlerinin tamamlanması öngörülmektedir" denildi.

        İki şirketin anlaşması kapsamında yapılacak yatırım ile ilgili devlet desteğinin de alındığı belirtilerek, "Söz konusu yatırım, şirketimiz tarafından 4 Aralık 2020 tarihinde duyurulan Yeni Nesil Ticari Araç Projeleri ile ilgili ürün çeşitlendirme ve tevsi yatırımları için alınan ve Ford Otosan'ın kapasitesini toplam 650 bin adede çıkartan 20 milyar 501 milyon 205 bin 701 TL tutarında Proje Bazlı Devlet Yardımı kapsamında gerçekleştirilecektir" denildi.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa