Esenyurt deprem bölgesi mi? İşte Esenyurt deprem risk haritası
Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 şiddetindeki art arda gerçekleşen depremler Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Hatay, Osmaniye, Adana ve Elazığ olmak üzere 11 ilde ağır hasara ve can kayıplarına sebep oldu. Depremin hasarı ağır olurken uzman isimler fay hattında bulunan iller, ilçeler ve diri fay hatları hakkında uyarılarda bulunuyor. Binlerce binanın enkaza dönmesine neden olarak can kayıplarının yaşandığı afet tüm ülkeyi yasa boğarken gözler diğer illerde olası risklere çevrildi. Uzmanlar 30 yıl içinde olması gereken İstanbul depremine dikkat çekti. Vatandaşlar kendi ilçelerinin deprem risk haritasını araştırmaya başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü işbirliği ile 39 ilçe için olası depremde risk tahminleri kitapçığı hazırladı. Bu ilçeler arasında en çok merak edilenlerden biri de İstanbul Avrupa Yakası ilçesi Esenyurt deprem risk haritası oldu. Peki, Esenyurt deprem bölgesi mi, fay hattı geçiyor mu? İBB Esenyurt olası deprem riski raporu sorgulama bilgileri...
- 1
Türkiye bulunduğu konum itibariyle arazilerinin yüzde 42’si birinci dereceden, yüzde 24’ü ikinci dereceden ve yüzde 18’i ise üçüncü dereceden deprem bölgesi içinde yer almaktadır. Bu konumunun bir sonucu olarak ülkemizde meydana gelen depremlerde büyük mal ve can kayıpları meydana gelmektedir.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 2019 yılında hazırlanan 'Olası Deprem Kayıp Tahminleri Kitapçığı' ilçelerdeki deprem risk durumu ve nüfus bilgileri hakkında bilgi veriyor. Bu ilçeler arasında en çok merak edilenlerden biri de İstanbul Avrupa Yakası ilçesi Esenyurt deprem risk haritası oldu. Peki, Esenyurt deprem bölgesi mi? Esenyurt depreme dayanaklı ve riskli bölgeler nereler? İşte Esenyurt risk raporu…
- 2
Esenyurt, İstanbul'un Büyükçekmece ilçesinin semtlerinden biriyken, 2008 yılında Kıraç beldesi ile birleştirilerek ilçe olmuştur. İlçede bir şehir parkı bulunmaktadır. İlçede güvenlik 1 Haziran 2009 itibarıyla polis teşkilatına geçmiştir. Emniyet müdürlüğü binası kurulmuştur.
- 3
Jeolog ve Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür, olası bir İstanbul depreminde minimum 500 bin kişinin ölümle burun buruna olduğunu belirterek "riskli" ilçeleri açıkladı.
Naci Görür, Anadolu Yakası'nın göreceli olarak depremden daha az etkileneceğini söyleyerek Avrupa Yakası'na dikkat çekti. Görür hangi İstanbul ilçelerinin deprem riskinin yüksek olduğunu şöyle açıkladı:
"Avrupa Yakası'nın depremden daha fazla etkilenecek yeri denize paralel aşağı yukarı 10 kilometre kalınlığında zondur.
Haliç'ten başlarsınız Silivri'ye kadar gidersiniz. Bakırköy, Zeytinburnu, Büyükçekmece, Küçükçekmece ve Silivri'ye gittiğiniz yerler… O şerit içerisindedir. Oralardaki depremin etkisini büyütecek nitelikte. Avcılar'da ise bir anlamda çürük bir zemin var. Deprem etkisini büyüten, heyelan yapmaya müsait, çökmeye müsait zeminler."
Şengör, "Büyükçekmece ve Küçükçekmece arası, Küçükçekmece-Haliç arası buralar sahile paralel giden yerler. Avcılar, Samatya, Yedikule… Karşı tarafa (Anadolu Yakası) geçtiğimiz zaman Fenerbahçe biraz daha ileriye gittiğimiz zaman Kartal-Tuzla ve Adalar… Bu bölgeler faya çok yakın" ifadelerini kullandı.
-
- 4
İSTANBUL İLÇELERİ OLASI DEPREM RİSK RAPORU
“İstanbul İli Olası Deprem Kayıp Tahminleri İlçe Kitapçıkları”, ilçelere ait deprem tehlike analizlerini, kentsel üstyapı ve altyapı unsurlarının risk analizlerini sunmak amacıyla, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü (DEZİM) ile Boğaziçi Üniversitesi, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE), Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı iş birliği ile hazırlanan “İstanbul İli Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi” (İBB-KRDAE, 2019) verileri ve sonuçları kullanılarak, 2020 yılında hazırlanmıştır. “İstanbul İli Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi (2019)” kapsamında, İstanbul bina envanterinin deprem risk analizlerini gerçekleştirmek üzere sınıflandırılmasında üç parametre dikkate alınmıştır (dini, tarihi, akaryakıt istasyonu vb. gibi özellikli bina türü yapılar hariç olmak üzere)
ESENYURT RİSK RAPORU İÇİN TIKLAYINIZ
İBB OLASI DEPREM RİSK TAHMİNLERİ KİTAPÇIĞI
İBB olası deprem kayıpları tahminleri kitapçığında ilçe ilçe analizler ve haritalar yer alıyor. Ayrıca meydana gelebilecek bir depremde binaların hasar durum sayı tahminlerine de yer verildi.
Kitapçıkta oluşabilecek hasarlı bina sayısı tahminlerinin yanı sıra alt yapı sistem hasar tahmin analizlari ve yol durumuyla ilgili de tahminler yer alıyor.
- 5
* Senaryo depremi için Esenyurt ilçesi tahmini çok ağır hasarlı bina sayısı dağılım haritası
- 6
-
- 7
* Senaryo depremi için Esenyurt ilçesi mahalle bazlı bina hasar tahminleri
- 8
- 9
* Senaryo depremi için Esenyurt ilçesi mahalle bazlı can kaybı ve yaralanma tahminler
-
- 10
Fay İstanbul’un içinden geçmez ama hemen güneyinde yer alır ve özellikle yerleşmenin Marmara’ya olan kıyı kesiminde I. derece deprem kuşağında yer almasına neden olur.
İstanbul'un en çok büyüyen ve en çok nüfusu barındıran ilçeleri arasında Esenyurt gelmekte. Peki 'Esenyurt'un zemini sağlam mı?' Uzmanlara göre; İstanbul'daki yapıların yaşına bakıldığından en yaşlı ilçe olarak Beyoğlu'ndan sonra ikinci sırada gelen Fatih (Tarihi Yarımada) depremden en fazla etkiyi görecek ilçe olarak öne çıkıyor. Fatih'in yanı sıra Zeytinburnu, Bakırköy, Florya, Küçükçekmece'nin Menekşe-Kanarya ve Cumhuriyet Mahallesi, Avcılar, Beylikdüzü'ne bağlı Gürpınar'ın Pekmez ve Pınarkent mahalleleri, Büyükçekmece'nin Devebağırtan bölgesi, Kumburgaz ile Silivri'nin yanı sıra Tekirdağ ve Marmara Ereğlisi de olası depremden ciddi şekilde etkilenecek.
- 11
Esenyurt Geneline bakıldığında her mahallede yüksek katlı binalar mevcut Gökevler Mahallesi zeminin gevşek olduğu bölgede 30-40 katlı binalar görebiliyoruz. Koza Mahallesi Tem yolunun diğer tarafında kalmasına rağmen son yıllarda yabancı vatandaşları ülkemize göç etmesiyle birlikte adeta yabancı mahallesine dönmüş ve çok yüksek katlı binaları burada da görmekteyiz. Necip Fazıl Kısakürek mahallesinde ise bütün kısa katlı mahalle modeliyle yapılmış binaların içinde sanki ben buradayım diye bağıran blokları görmekteyiz yine bu mahallede özellikle vatandaşlarının ikameti haline gelmiş bir yerleşim yeridir. En fazla yüksek katlı binaların bulunduğu Yeşilkent ve Talatpaşa mahalleri çok yoğunluğun olduğu bir yerleşim alanlarına sahip bir deprem olması durumunda en çok hasarın olacağı yerleşim yerlerinin başında gelmektedir.
Kentlerde depremler; sadece can kaybına ya da bina, köprü vb. üstyapıda hasarlara neden olmazlar. Olası büyük depremler kentlerde kritik öneme sahip doğal gaz, içme suyu ve atık su şebekeleri gibi altyapıda da hasar oluşturma potansiyeline sahiptirler.
Günlük yaşantının temel bileşenlerinden olan altyapı sistemlerinin olası bir İstanbul depreminde nasıl davranış göstereceğini kestirmek bu açıdan büyük önem taşımaktadır.
- 12
İSTANBUL’UN DEPREM RİSKLİ OLAN İLÇELERİ HANGİLERİ?
İstanbul Formasyonu büyük oranda Silivri ve Çatalca’nın sahil kesimi, Terkos Gölü, Arnavutköy, Büyükçekmece, Esenyurt, Beylikdüzü, Başakşehir, Bağcılar’ı kapsıyor. Çekmece Formasyonu, Büyükçekmece, Esenyurt, Beylikdüzü, Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Bağcılar, Bahçelievler, Güngören, Zeytinburnu, Bayrampaşa, Esenler, Gaziosmanpaşa ve Fatih civarında gözleniyor. İstanbul’un en riskli bölgeleri buralar.
-