'Küresel şartlara göre büyümede oldukça iyiyiz'
Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek bir televizyon programında soruları yanıtladı
Mehmet Şimşek'in konuşmasından öne çıkan satır başları şöyle:
Başbakan Yardımcısı, “Bireysel Emeklilik Sistemi’nde otomatik katılımı sağlayacak bir sistem düşünüyoruz. Bireysel emeklilikte devlet desteğini kesmeye yönelik bir çalışmamız yok” şeklinde konuştu.
Şimşek, güncel gelişmelerle ilgili de konuştu. Başbakan Yardımcısı enflasyonla ilgili şunları söyledi:
“Enflasyondaki tablo arzuladığımız bir tablo değil. Genel makroda performansta enflasyon karnemizin nispeten düşük olduğu bir alan. Gıda fiyatlarındaki katılık devam ediyor ciddi bir reform gerekiyor. Enflasyonda 2016'da çok ciddi bir mücadele gerekecek, başarılabilir.”
ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI
Şimşek, asgari ücretle ilgili olarak, “Asgari ücretin reel olarak yüzde 20 artmış olması da ciddi bir handikap. Bunun enflasyona yansımaları olabilecek. Asgari ücret artışının maliyetlere yansıması yüzde 1.8-2.8 arasında olabilir, firmalar bunun maliyetini tamamen yansıtmayabilir. 2016'da en öncelikli makro sorunlardan biri enflasyonla mücadele olacak.
Yapılan çalışmalar asgari ücretin enflasyona etkisinin yüzde 1.1-2.2 arasında olabileceğini gösteriyor” dedi.
RUSYA YORUMU
Şimşek, Rusya’ya yönelik de şu açıklamaları yaptı:
“Rusya ile yaşanan sorunun ardından öngörülerimizin dışında bir gelişme olmadı; baz senaryomuzda etki 3.1 milyar dolardı ve bunda bir değişiklik yok.”
Rusya tüketimi durdurmayacaksa, sınırlama getirdiği malları Türkiye'den değilse başka bir yerden alacağına işaret eden Şimşek, buralarda üretim yapısı bir anda değişmeyeceği için Türkiye'nin bu ülkelere satış yapabileceğini söyledi. Şimşek, "Onun için net etkinin oldukça sınırlı kalacağı görüşündeyim" dedi.
Şimşek, turizme etkisine ilişkin ise halihazırda ciddi bir pazar çeşitlendirmesi çabası bulunduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Bu, etkiyi sınırlar. Rusya ile olan bu sorun çözüldüğü zaman Türkiye, yeni pazarlar edinmiş olacak. Gönül isterdi ki kimseyle bir sorunumuz olmasın. Gönül isterdi ki Ortadoğu coğrafyası huzur, barış ve refah içinde olsun ama gerçek öyle değil ve bunların hepsi bizi şu veya bu şekilde etkiliyor. Bunları, etkileri küçümsüyoruz anlamında söylemiyorum. Biz ciddiye aldığımız için çoğu gece sabahladık ama yaptığımız analizler, etkinin yönetilebilir olduğunu gösteriyor. Onun için büyük bir sorun olarak görmüyorum."