Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil 'Kapıda' kalan Çinli yurt dışına satıldı - Otomobil Haberleri

        Geçtiğimiz yaz aylarında Türkiye'ye giriş yapan Çinli elektrikli otomobil markası Voyah'ın Türkiye distribütöründen dikkat çeken bir adım atıldı.

        Markanın Türkiye distribütörü Marcar Otomotiv A.Ş., Çin'den Türkiye'ye getirdiği otomobilleri, Türkiye'den yurt dışına sattı.

        Voyah Türkiye'nin resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, elektrikli otomobil ithalatına getirilen yeni düzenlemeler kapsamında, markanın elektrikli otomobil ithalatı gerçekleştiremediği belirtildi.

        Şirketin açıklamasında, Türkiye'ye getirilen fakat ithalat kuralları nedeniyle Türkiye'de satılamayan araçların, yurt dışından isteyenlere satılabileceği aktarıldı.

        Voyah Türkiye'nin sosyal medya hesabından konu ile ilgili hem İngilizce hem Türkçe olarak yapılan paylaşımda, "Değerli bağlantılarımız ülkemizdeki Serbest Ticaret Anlaşması olan ülkeler ve Avrupa birliği ülkeleri harici ülkelerden ithalatı yapılan elektrikli araçlar konulu yeni tebliğden sonra ithalatını gerçekleştiremediğimiz Voyah Free REEV Hybrid (1200km Menzil) ve Voyah Dream Ev araçlarımızı değerli yurt dışı bağlantılarımızın ilgisine sunmaktayız. Satın almak isteyenler bize ulaşabilirler" denildi.

        REKLAM

        Açıklamanın devamında ise, Dream Phev (Mpv) ve Passion Phev (Sedan) modellerinin Türkiye'ye getirilmesi için çalışmaların devam ettiği belirtilerek, hibrit motorlu her iki otomobilin de yılın ikinci çeyreğinde satışının planlandığı kaydedildi.

        ‘2 ARAÇ TAKILDI, YURT DIŞINA SATTIK’

        Voyah Türkiye CEO’su Yavuz Çırak, konu ile ilgili Habertürk’e özel açıklamalarda bulundu.

        Çırak, “Kızıldeniz’deki kriz nedeniyle sevkiyatlarda gecikme yaşadık. Dolayısı ile 2 adet otomobilimiz elektrikli araç tebliğ şartlarını sağlayamadı. Biz de bu otomobilleri yurtdışına satmaya karar verdik ve Voyah’ın diğer ülkelerdeki distribütörleri araçlarımızı satın aldı” dedi.

        Voyah Türkiye’ye elektrikli SUV modeli ile giriş yapmıştı. Fakat, markanın Türkiye’deki gelecek planları arasında elektrikli otomobiller yer almıyor.

        2024’te yeni modellerin satışına başlayacaklarını belirten Yavuz Çırak, “Değişen regülasyonlar sebebi ile enerjimizi elektrikli otomobillere vermekten vazgeçtik. Yakında hibrit modelleri Türkiye’ye getireceğiz” bilgisini paylaştı.

        YENİ BİR MARKA DAHA GELİYOR

        Öte yandan, Çırak’ın verdiği bilgiye göre, Marcar Group Türkiye’ye Çin’den yeni bir marka daha getirmeye hazırlanıyor.

        Yavuz Çırak, Türkiye’ye getirecekleri yeni markanın, Voyah’ın çatı şirketi Dongfeng bünyesindeki başka bir marka olacağını söyledi.

        TEMMUZ'DA TÜRKİYE'YE GELDİ

        Çinli otomotiv üreticisi Dongfeng çatısı altında yer alan elektrikli otomobil markası Voyah, Temmuz 2023'te Türkiye'ye giriş yapmıştı.

        Çinli markanın Türkiye'deki ilk modeli ise elektrikli SUV Free oldu.

        İlk olarak Çin pazarında 2021’nin son çeyreğinde yollara çıkan Voyah Free, 2022’de Çin haricinde ilk defa Norveç pazarına ihraç edilmişti.

        PAZAR PAYLARI YÜZDE 5'İ BULDU

        Türkiye otomotiv pazarının 1 milyon adedi aşarak tarihinin en yüksek satış hacmine ulaştığı 2023 yılında, Çin'den adeta bir otomotiv akını yaşandı.

        Türkiye'deki Çinli otomobil markası sayısı 2023'te 13'e yükseldi ve Türkiye'de yaklaşık 60 bin adet Çinli otomobil ve hafif ticari araç satıldı. Rakamlar, toplam pazarın yaklaşık yüzde 5'inin Çinli markalardan oluştuğu anlamına geliyor.

        Geçtiğimiz yıl ithal otomobillere yönelik birden fazla düzenleme de hayata geçti.

        REKLAM

        Mart 2023'te, Çin'den ithal edilen elektrik taşıtlar için yüzde 40 ilave gümrük vergisi uygulanmasına yönelik karar alındı.

        Volvo'nun Çinli kardeşi Türkiye'ye geliyor
        Haberi Görüntüle

        Kasım ayı sonunda ise, elektrikli otomobil ithalatçılarına yönelik yeni gereklilikler getirildi.

        Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı tebliğe göre, Avrupa Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşması imzalanan ülkeler menşeli olmayan elektrikli araçları ithal edenlerin, Türkiye'nin 7 bölgesinde en az 20 yetkili servis istasyonu kurması zorunlu hale geldi.

        Yine, Avrupa Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşması imzalanan ülkeler menşeli olmayan elektrikli araçları ithal edenlere, ithalatı yapılacak her bir marka için Türkiye`de kurulmuş en az 40 personele sahip Türkçe çağrı merkezi ile hizmet verilmesi ve ithalatı yapılacak aracın üreticisinin yurt içinde yerleşik yetkili temsilcisinin olması zorunluluğu şart koşuldu.

        PLANLARI DEĞİŞTİRDİLER

        Alınan bu karar sonrası, Avrupa Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşması imzalanan ülkeler dışında kalan Çinli markaların Türkiye'de izleyeceği yeni yol merak konusu haline geldi.

        REKLAM

        Tebliğ öncesi Türkiye'de elektrikli otomobillerini satan Çinli markaların bazıları, tebliğ kapsamında girmeyen içten yanmalı veya hibrit motora sahip otomobillerini Türkiye'ye getirmeye hazırlanıyor.

        Bu markalardan biri olan SAIC bünyesindeki MG, hibrit motora sahip b-hatchback modeli MG3'ü yıl içinde Türkiye'ye getirecek. Markanın benzinli motora sahip otomobili MG7 de ilerleyen dönemde Türkiye'ye gelecek.

        Çinli marka için Türkiye'de yatırım açıklaması
        Haberi Görüntüle

        2023'ün son çeyreğinde elektrikli SUV modeli Atto 3 ile Türkiye'ye gelen BYD de, yıl içinde hibrit motora sahip SUV modeli Seal U'yu Türkiye'ye getirerek, tebliğ kapsamına girmeden faaliyetlerine devam edebilecek.

        Benzinli motora sahip 3 SUV modeli ile 2023'te Çinli markalar arasında en yüksek satış adedine ulaşan Chery'nin, 2024 için elektrikli otomobillerini Türkiye'ye getirme planları bulunuyordu.

        Fakat, Elektrikli Araçların İthaline İlişkin Tebliğ sonrası bu planları gözden geçirme yoluna giden markanın, yakın vadede elektrikli otomobillerini Türkiye'ye getirmeyi planlamadığı belirtiliyor.

        Çin'de 'protokol' otomobili olarak konumlandırılan Hongqi'nin Türkiye distribütörü olan D ve D Motorlu Araçlar ise, markanın elektrikli SUV modeli E-HS9'un satışına devam kararı aldı. Şirketten yapılan açıklamada, elektrikli araç ithalatına yönelik yeni regülasyonların yerine getirileceği vurgulandı.

        Çinli markadan Türkiye kararı!
        Haberi Görüntüle

        Öte yandan, bazı Çinli markaların ise, tebliğin yürürlüğe girmesinden önce yüksek adetli elektrikli otomobil stokladığı öğrenildi. Bu sayede, tebliğdeki şartlara takılmadan elektrikli araç satışına bir süre daha devam edilmesi hedefleniyor.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa