'Beslenme Dostu Okul'lar geliyor
Sağlık Bakanlığı'nın obeziteyle mücadelesinde yeni hedef belirlendi
Sağlık Bakanlığı'nın obeziteyle mücadele programının önemli ayaklarından biri olan okullara yönelik yeni hedefler belirlendi.
Bakanlık, iki yıldır uyguladığı ''Beslenme Dostu Okul'' projesini Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) birçok ülkede yürüttüğü benzer programla entegre etmek için harekete geçti.
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanı Nazar Yardım, obeziteyle mücadelede okulların büyük önem taşıdığını söyledi.
DSÖ'nün 5-17 yaş arasındakiler için günde en az 60 dakika tempolu yürüyüş, bahçe işleri, bisiklet gibi ''orta düzeyde'' fiziksel aktivite önerdiğini bildiren Yardım, Milli Eğitim Bakanlığı ile bu konuda iyi bir işbirliği yürüttüklerini anlattı.
Yardım, bu eğitim-öğretim yılının başından itibaren öğrencilerin beden eğitimi dersleri dışında, daha fazla fiziksel aktivitede bulunmasına yönelik müfredatta değişiklik yapıldığını hatırlattı.
Daha önce ilköğretim okullarında haftada 2 saat beden eğitimi dersi görülürken, yeni sistemle 1-4. sınıflara ''Oyun ve fiziki etkinlikler'' dersi konulduğunu belirten Yardım, bu dersin 1-3. sınıflarda 5, 4. sınıfta ise 2 saat olacağını söyledi.
5-8. sınıflarda spor ve fiziki etkinlikler dersi seçilirse çocukların beden eğitimi dersiyle beraber 4-6 saat fiziksel aktivite yapabileceklerini ifade eden Yardım, lise 9. sınıf için beden eğitimi dersinin artırıldığını anımsattı.
Okul bahçelerinin otopark alanı olarak kullanımı önlenerek toprak zemin düzenlemesi ve ağaçlandırma yapıldığını belirten Yardım, okullardaki spor salonlarının artırılmasına yönelik değerlendirmenin de sürdüğünü bildirdi.
Yardım, ''Fiziksel aktiviteden kastettiğimiz spor yapmak değil. Okul bahçelerinde basketbol potaları olmalı, çocukların sek sek oynayabileceği, ip atlayabileceği alanlar bulunmalıdır'' dedi.
BESLENME DOSTU OKUL
Sağlık Bakanlığı'nın iki yıldır yürüttüğü ''Beslenme Dostu Okul'' programıyla obeziteyle mücadelede önemli bir yol katedildiğini belirten Yardım, ''Bu programla kantinlerde sağlıklı besinlerin satılması, hijyen, su sağlığı gibi alanlarda önemli gelişmeler oldu. Şimdi bu programı Dünya Sağlık Örgütü'nün birçok ülkede uyguladığı benzer program ile entegre etmek için başvuruda bulunduk'' diye konuştu.
DSÖ'nün obeziteyle mücadelede ülkelere büyük destek verdiğini ve yol gösterdiğini dile getiren Yardım, şu bilgileri aktardı:
''Tıpkı tütünle mücadelede olduğu gibi Beslenme Dostu Okul programını da DSÖ ile ortak yürütmek istiyoruz. Öğrencilere sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılması, fiziksel aktivitenin artırılması, okullarda bilgilendirme faaliyetleri düzenlenmesi konularında işbirliğine gideceğiz. Öğretmenler bu konuda rol modeldir. Bu kesimin bilinçlendirilmesi için de çalışma yürüteceğiz.''
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanı Nazar Yardım, obeziteyle mücadelede ölçme ve izlemenin de büyük önem taşıdığını ifade ederek, öğrencilerin boy ve kilo takibinin düzenli yapılacağını söyledi.
AA