Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Dünyada silahlanma yarışı her geçen gün artıyor. Teknolojinin geldiği noktada bir Post Truth (gerçek ötesi) gerçeklik sıfırdan inşa ediliyor. Kitleleri etkisi altına alıyor, majör siyaseti temelden etkiliyor ve bu sebeple makulün sesi giderek yerini komplo teorilerine, popülizme ve korkuların hükmünde şekillenen anti demokratik yönetimlere bırakıyor.

Read more!

İstikrarsızlıktan, beklenmedik savaşlardan ya da barışlardan, popülist yönetimlerin sermaye üzerindeki karar alma süreçlerinden en çok etkilenenler kim? Tabii ki milyonerler. Peki neden ABD?

Amerikan rüyasına ne oldu?

Fırsatlarıyla, zenginliğiyle, filmiyle, müziğiyle; kısacası hayatın her alanında ABD uzun bir süredir en ön plandaki ülke. Hatta Soğuk Savaş'ı ABD'ye kazandıran en büyük sebeplerinden birinin de 'soft power', yani kültür savaşı olduğu söylenir. Nükleer silahların ya da siyasi gücün yerine müstakil bir evde, güzel birkaç araba ve güzel bir aileyle yaşama hayalinin komünizme karşı galip geldiğini savunanların sayısı hiç de az değil.

Ancak dünya 30 yıl öncesinden çok farklı. ABD de öyle. Her yıl açıklanan Dünya Mutluluk Raporu'nda bu yıl ABD ilk kez en mutlu 20 ülkenin dışında kaldı. Rapora göre 30 yaşın altındaki ABD vatandaşları, kendi akranlarının oluşturduğu ülke sıralamasında dünyanın en mutlu 62. ülkesi. Yaşlı jenerasyonun yarattığı refah devleti ya da refah devleti algısı, artık yok. ABD'de gençler geleceklerini ABD'de göremiyor.

Haberi Görüntüle

ABD toplumunu kutuplaştıran siyasetçilerden olan Donald Trump'ın 2016 yılında Başkan seçilmesi, dünyanın en büyük ekonomisinin istikrar algısına derin bir zarar verdi. Post Truth kavramı, Trump döneminde kelimeleşti.

Mayıs 2020'de Minneapolis kentinde George Floyd polis tarafından boğazına basılarak öldürüldü. "Black Lives Matter" hareketi tüm ülkeyi sardı. Aynı yıl, ABD tarihinde görülmemiş bir olayla ABD Kongre Binası Trump destekçileri tarafından basıldı. Kendini tarihsel olarak modern demokrasinin beşiği ve savunucusu olarak gösteren ABD, bu olayla büyük bir yara aldı.

Bugün yeniden Trump'ın Başkan olma ihtimali var ancak istikrarsızlığın ve güvensizliğin sebebi bir şahsın varlığından ibaret değil. Trump'ın yeniden halkın çoğunluğunun desteğini alacağı bir iklimin var olmuş olması. Öngörülemeyen, kestirilemeyen, uzun vadeli planlar yapmayan bir anlayışın toplumun çoğunluğunun onayını almasının verdiği güvensizlik hissi.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ