İMECE uydusu uzaya fırlatıldı
TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanan ve geliştirilen Türkiye'nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu İMECE, ABD'de bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden yörüngesine fırlatıldı
TÜBİTAK Uzay tarafından geliştirilen İMECE, 3 ertelemenin ardından ABD'nin California eyaletindeki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldı.
Programı, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜRKSAT Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok ile uydunun üretim aşamasında yer alan mühendisler ve aileleri, Ankara'daki TÜBİTAK Uzay yerleşkesinde kurulan merkezden takip etti.
YÖRÜNGESİNE YERLEŞTİ
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla, İMECE'nin yörüngesine yerleştiğini ve ilk sinyalin alındığını duyurdu.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN VİDEO MESAJ
Fırlatmanın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video mesajı, merkezde fırlatma operasyonunu takip edenlerle paylaşıldı.
Bugün müjdeli bir haber vermenin bahtiyarlığını yaşadığını belirten Erdoğan, ülkenin deprem afetiyle sarsıldığı zor bir dönemde, uzay yarışında tarihi bir anına şahitlik ettiklerini aktardı. Erdoğan, mühendislerin yıllardır gece gündüz üzerinde titizlikle çalıştığı İMECE yer gözlem uydusunu sabahın erken saatlerinde uzaya uğurladıklarını söyledi.
Erdoğan, Türkiye'ye stratejik kabiliyetler kazandıracak bu uydunun tasarımından üretimine, uzaya fırlatılışına kadar bütün aşamalarında emeği geçenleri tebrik etti.
"MİLLİ UZAY PROGRAMIMIZI İLAN EDEREK ADETA HEDEFLERİMİZE DOĞRU KOŞMAYA BAŞLADIK"
"Böyle bir başarıyı daha milletimize yaşatma imkanı verdiği için Rabb'ime hamdediyorum." diyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
"Ülkemizi küresel teknoloji liginde en üst seviyeye çıkarmayı amaçlayan milli teknoloji hamlemizin meyvelerini tek tek topluyoruz. Şu anda birçok gelişmiş ülke stratejik önemde gördüğü uzay alanına yatırım yapıyor. Küresel uzay ekonomisinin büyüklüğü 2009'da 245 milyar dolar iken 2021'de 469 milyar dolara ulaştı. Bu rakamlar günden güne artıyor. Türkiye olarak biz de sürekli vites yükseltiyoruz. Son 20 yılda yaptığımız yatırımlara ilaveten milli uzay programımızı ilan ederek adeta hedeflerimize doğru koşmaya başladık. Uzman mühendislerimiz, güçlü sanayi kapasitemiz, sayıları giderek artan filiz şirketlerimiz, yetenekli bilim insanlarımız ve elbette en büyük güvence kaynağımız olan TEKNOFEST gençliğiyle sağlam bir birikime sahibiz."
"İMECE UYDUSUYLA BİR GÖZLEM UYDUSU İÇİN GEREKEN TÜM ALT SİSTEMLERİ KENDİMİZ YAPTIK"
TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü'nün kurulmasıyla yetkin insan kaynağının yetiştirilmesine hız verdiklerini belirten Erdoğan, mesajında şunları kaydetti:
"Bundan 3 sene önce Türkiye Uzay Ajansı'nı kurarak uzay çalışmalarında farklı bir devreye geçtik. Halihazırda kendi uydularımızı geliştirmekten ay yüzeyine araç göndermeye, bir Türk vatandaşını uluslararası uzay istasyonuna yolcu etmekten, uzay sanayisi ekosistemine kadar her alanda ülkemizi hak ettiği konuma getirecek adımları birer birer atıyoruz. Bugüne kadar yörüngeye gönderdiğimiz 8 haberleşme uydumuzdan 3'ü görev süresini başarıyla tamamladı. Diğer 5 haberleşme uydumuz ise aktif olarak ülkemize hizmet ediyor Bugün de ülkemizin ilk yüksek çözünürlüklü İMECE uydusunun Türkiye yüzyılının habercisi olarak büyük bir gururla uzaya yolcu ettik. İMECE uydusuyla bir gözlem uydusu için gereken tüm alt sistemlerin tasarım, üretim, montaj, entegrasyon ve testlerini kendimiz yaptık."
"İMECE PEK ÇOK ALANDA GÖZÜMÜZ OLACAK"
Erdoğan uçuş bilgisayarı ve haberleşme sistemleri gibi kritik uydu teknolojilerini yerli ve milli imkanlarla geliştirdiklerini vurgulayarak, "Geliştirdiğimiz yüksek çözünürlüklü, elektro optik kamera ile sadece Türkiye üzerinden değil dünyanın herhangi bir coğrafyasından görüntüler elde edebileceğiz. İmece uydusu görüntü çözünürlüğü, haberleşme hızı ve manevra kabiliyeti açısından Türkiye'nin en gelişmiş yer gözlem uydusu olacak. Bu projeyle gelecekte üretilecek milli yer gözlem uyduları için ihtiyaç duyulacak tüm altyapı ve kabiliyetleri elde ettik. İMECE uydusu milli savunma, afet yönetimi, tarım ormancılık, çevre ve şehircilik başta olmak üzere pek çok alanda gözümüz olacak." ifadelerini kullandı.
İMECE ile birlikte bugün uzaya milli kabiliyetlerle geliştirilen başka uydular da gönderildiğine değinen Erdoğan, mesajını şöyle tamamladı:
"Birileri teknolojiyi en basit sanal konferans bağlantılarıyla araya dursun. Biz kritik teknolojileri üretip, ihraç edip, hatta uzaya gönderiyoruz. İnşallah Türkiye Yüzyılı'nda onların hayallerinin bile ulaşamadığı daha nice hedefi, nice projeyi gerçeğe dönüştürmeye devam edeceğiz. Rabb'im yolumuzu, bahtımızı açık etsin diyorum. Yüksek çözünürlüklü, yerli ve milli uydumuz İMECE'nin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Emeği geçenleri ayrı ayrı tebrik ediyorum."
AKAR: SİLAHLI KUVVETLERİMİZ HAZIR, GEREKLİ EĞİTİMLERİ YAPTILAR
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İMECE'nin yörüngesine fırlatılmasına ilişkin "Bu konuda Silahlı Kuvvetlerimiz hazır, gerekli eğitimleri yaptılar. İlk andan itibaren bu uydudan azami ölçüden yararlanacak ve faydasını göreceğiz." dedi.
Akar, TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanan ve geliştirilen Türkiye'nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu İMECE'nin, ABD'de bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden yörüngesine fırlatılması dolayısıyla ODTÜ Yerleşkesi'ndeki TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü'nde düzenlenen törende konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde başlatılan çalışmalarla yerli ve milli savunma sanayi ile teknoloji alanlarında bir başarı zincirinin oluşturulduğunu belirten Akar, İMECE uydusunu da bu başarı zincirinin yeni bir halkası olarak nitelendirdi. Akar, uzay teknolojilerinde yapılacak çalışmaların bugünün ve geleceğin dünyasını şekillendirmedeki önemine vurgu yaptı.
Özellikle uzay ve siber uzay alanlarındaki çalışmaların gerekliliğini dile getiren Akar, bugünün dünyasında buna duyarsız kalınamayacağını belirtti.
Bu konularda ilerlemenin önemini aktaran Bakan Akar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve diğer kurumların faaliyetlerinde uzay ve siber uzay alanlarında üstün olmanın gerekliliğini ifade etti. Akar, "Türkiye olarak bu alandaki gelişmeleri yakından takip ediyor, bu bilinçle hareket ediyoruz. İMECE uydu sistemi ile bu konuda yeni bir yetenek daha kazanacağız." diye konuştu.
"İMECE UYDUSUNUN KOMUTA KONTROLÜ, KEŞİF UYDU TABUR KOMUTANLIĞI'NDA"
İMECE Uydu Sistemi'nin milli olarak geliştirilen metre altı yüksek çözünürlüklü elektro-optik uydu sistemine sahip ilk keşif gözlem uydusu, Göktürk-1 ve Göktürk-2 uydularından sonra envantere alınacak üçüncü askeri uydu sistemi olduğunu ifade eden Akar, İMECE Uydu Sistemi ile çok daha önemli bir yeteneğin kazanılacağını söyledi.
Akar, TSK'nın keşif gözetleme ve hedef istihbaratına yönelik ihtiyaçlarının, yerli ve milli imkanlarla dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsüyle karşılanacağını belirtti.
İMECE uydusunun, Göktürk-1 ve Göktürk-2 uydularıyla Türkiye'nin uzaydaki gücünü artıracağını vurgulayan Akar, yörünge testleri ve kabul aşamalarının tamamlanması sonrasında envantere alınacak İMECE uydusunun komuta kontrolünün Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki Keşif Uydu Tabur Komutanlığında olacağını dile getirdi.
TSK'nın, NATO'da uzay kabiliyetine sahip birkaç ordudan biri olduğunu ifade eden Akar, "Türk Silahlı Kuvvetlerinin güçlü ve büyük olması, içinde bulunduğumuz NATO ittifakı için de büyük bir değer, onlar için de büyük bir katkı sağlayacağını herkesin bilmesi lazım." dedi.
Uzayın, askeri kullanım alanı ve gelecekteki etkisinin farkında olduklarını vurgulayan Akar, "Buna göre şimdiden proaktif tedbir alıyor, var gücümüzle çalışıyoruz. Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde bu çalışmalarımızı büyük bir azim ve kararlılıkla sürdürüyoruz ve başaracağımıza da tüm kalbimizle inanıyoruz. Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda ülkemizi daha büyük ve güçlü konuma getirmeyi hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.
MÜHENDİSLERE "HAYAL ETMEYE DEVAM EDİN" TAVSİYESİ
Yapılan geri sayımın ardından başarıyla gerçekleşen İMECE'nin yörüngesine fırlatılması sonrasında Bakan Akar, projede görevli mühendis ve diğer personelle bir araya geldi.
Başarılarından dolayı onları tebrik eden Akar, "Bugün hepimizin gurur günü." diye konuştu. Kazanılan başarıyla duydukları gururu ifade eden Akar, şunları kaydetti:
"Büyük ve uzun bir çalışma sonucunda, uzun, ince bir yoldan sonra bu noktaya ulaştık. Emeği geçen herkesi en içten duygularla kutluyoruz. Güçlü ve büyük Türkiye için herkesin kendi alanında çalışması lazım. Eskiden birçok konuda seyirciydik, devamlı tribünden bakıyorduk. 'Uydular varmış, uzaydan tenis topunu bile görüyormuş.' diyorduk. Bunları söylediğimiz zamanlardan çok şükür uzun süreli çalışmaların sonucunda bu noktaya geldik. Azmin, kararlılığın, yoğun konsantrasyonun sonucu olarak buralara ulaştık. Bu araçları da etkili şekilde kullanarak hem savunma ve güvenliğimize katkı sağlama hem de barışçıl yol ve yöntemlerle insanlık adına kullanma fırsatı bulduk. Bu konuda Silahlı Kuvvetlerimiz hazır, gerekli eğitimleri yaptılar. İlk andan itibaren bu uydudan azami ölçüde yararlanacak ve faydasını göreceğiz."
Çalışmaların devam etmesinin önemine değinen Akar, mühendislere, "İnşallah yapacağınız çalışmalarla çok daha ileri gideceğiz. Bu konuda hayallerinizi durdurmayın, hayal etmeye devam edin. Yaparız, yapamayız ama ortaya bir şey atın, hayallerimizin peşinde koşalım." diye seslendi.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Gülan'ın da katıldığı törenin sonunda katılımcılar, ilk yerli ve milli uydu İMECE'nin yörüngesine fırlatılmasına yönelik hazırlanan platformun önünde hatıra fotoğrafı da çektirdi.
VARANK: ÜLKEMİZ ADINA GURUR DUYDUĞUMUZ GÜNLERDEN BİRİNİ YAŞIYORUZ
Törene Bakan Akar'ın telefonu ile bağlanan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, şöyle konuştu:
"Ülkemiz adına gurur duyduğumuz günlerden birini yaşıyoruz. Biraz geç oldu ama hamdolsun güç olmadı. Türkiye, kendi yerli ve milli imkanlarıyla ürettiği, kendi mühendislerimizle, teknisyenlerimizle ürettiği, dünyanın herhangi bir noktasından hiçbir kısıtı olmayan yüksek çözünürlüklü görüntü alabileceği, kahraman ordumuzun uzaydaki gözleri olacak İMECE uydusunu uzaya fırlattı. Emeği geçen bütün arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Bu daha yürüyüşümüzün ilk zamanları. Bunların çok daha ötesini inşallah TÜBİTAK Uzay'daki arkadaşlarımızla Milli Savunma Bakanlığımızın destekleriyle, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının destekleriyle yapmaya devam edeceğiz."
Bakan Akar da konuşmasının ardından Bakan Varank'ı ve ekibini, azmi ve kararlılıklarından ötürü kutladı.
"YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜK ÖZELLİĞİ SAYESİNDE DÜNYADA REKABET KONUSUNDA ÖNEMLİ YERİ OLACAK"
Törende konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, işlevleri açısından İMECE'nin hem savunma-güvenlik hem de sivil uygulamalar açısından çevre-şehircilik, tarım-orman ve afet odaklı birçok fonksiyonu bulunduğunu ifade ederek, uydunun yerli ve milli olarak üretildiğini, yüksek çözünürlüğe sahip olduğunu dile getirdi.
Mandal, gözlem uydusu geliştirme noktasında TÜBİTAK Uzay olarak birçok projeyi hayata geçirdiklerine dikkati çekerek, uydunun yüksek çözünürlük özelliği sayesinde rekabet konusunda dünyada önemli yeri olacağını belirtti.
Teknik özellikleri açısından bakıldığında, yüzde 90'a yakın oranda, kritik bileşenleri tasarlayan, geliştiren, üreten ve entegre eden bir ülke olunduğunu anlatan Mandal, "Biz, Türkiye Cumhuriyeti olarak, burada artık teklif verebilen, dost müttefik ülkelerimize uydu bileşenlerini üretme noktasında olan bir ülkeyiz. Bu bizim için bir gurur." diye konuştu.
"MİLLİ MENFAATİMİZİN UZAYDAKİ BEKÇİSİ OLACAK"
Fırlatma takibi sırasında ABD Uzay İstasyonu'nda görevi takip eden İMECE Proje Yöneticisi Emir Serdar Aras'la da bağlantı kuruldu.
Aras, ertelemenin ardından uydunun batarya şarjını tamamladıklarına işaret ederek, çok heyecanlı olduklarını ifade etti.
"İMECE" ismini birlikte başarmayı ifade eden bir kelime olduğu için seçtiklerini dile getiren Aras, projeyi, tasarımından başlayıp üretim ve testlerine kadar, Ankara'daki birçok sanayi kuruluşu ve TÜBİTAK'ın ilgili kurumlarının kabiliyetleriyle hayata geçirdiklerini vurguladı.
Aras, duydukları gurura işaret ederek, "Türkiye bundan önce yüksek çözünürlüklü görüntü tedarik eden bir ülke konumundan, yüksek çözünürlüklü uydu yapabilen bir konuma geldi." değerlendirmesinde bulundu.
Geri sayımın ardından gerçekleştirilen fırlatma sonrasında Space X'ten bir problem olmadığı yönünde bilgiler geldiğini anlatan Aras, şunları kaydetti:
"İMECE uydusu uzaydaki geleceğimizin hikayesi olacak inşallah. Bize bu gururu yaşatan RASAT ve Göktürk-2 uydularında çalışan, o projeleri başlatan karar vericilere de sevgi ve saygılarımı sunuyorum. O uydularda elde edilen bilgi birikimini İMECE ve çok yakın zamanda fırlatacağımız TÜRKSAT 6A uydularına yansıttık. Onlar olmasaydı bu noktaya gelemezdik. Devletimizin desteği milletimizin kararlılığıyla İMECE uydusu milli menfaatimizin uzaydaki bekçisi olacaktır. Bundan sonra devreye alma sürecimiz var. O da çok zorlu bir süreç. İnşallah bu süreci de sorunsuz atlatabilirsek yakın zaman içerisinde İMECE uydumuzu Hava Kuvvetleri envanterine alarak görevine devam etmesini sağlayacağız."
İMECE uydusunun en az 5 yıl hizmet vermesi bekleniyor.