Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Bilgi Yaşam Hamilelikte mide yanmasına karşı neler yapılmalıdır? İşte gebeliğinizi kolaylaştıracak tavsiyeler!

        Hamilelik döneminde vücudunuzda -belki de daha önce hiç deneyimlemediğiniz- bazı sorunlarla karşılaşmanız son derece doğaldır. Hamilelikte mide yanması da bunun en sık rastlanan örneklerinden biridir.

        HAMİLELİKTE MİDE YANMASI NEDEN OLUR?

        Hamilelik hormonları, alt özofagus sfinkteri olarak adlandırılan yemek borusuyla midenin birleştiği yerde yer alan kapakçığın gevşemesine sebebiyet verir. Bu gevşeme midenin yemek borusuna geri kaçmasına ve mide yanmasına neden olur. Mide asidi ise yemek borusunda tahriş meydana getirdiği için mide yanmasını hissini meydana getirir. Mide yanması aynı zamanda mide ekşimesi olarak da belirtilir.

        MİDE YANMASI NE ZAMAN BAŞLAR?

        Hamileliğin özellikle ilk 3 ayı ve 3. trimester döneminde yaygın bir şekilde mide yanması görülebilir. 3. Trimester dönemi hamilelikle üçüncü üç aylık dönem olarak bilinir. 28. Haftadan başlayarak hamileliğin sonuna kadar sürebilir. Doğumla birlikte de etkisini kaybeder.

        REKLAM

        HAMİLELİKTE MİDE YANMASI BELİRTİLERİ NELERDİR?

        Hamilelikte yaşanan mide yanmasının bazı belirtileri söz konusudur. Göğüste ağrı veya yanma başta olmak üzere midede şişkinlik ve öksürük şeklinde belirtiler veren hamilelikte mide yanmasının belirtileri şu şekilde özetlenebilir:

        - Göğüste yanma ve ağrı hissi

        - Ağır ve şişkin hissetmek

        - Sık geğirme yaşanması

        - Hıçkırık

        - Öksürük

        - Boğazda acı veya ekşi bir tat hissetme

        - Mide içeriğinin ağza kadar gelmesi

        Bu belirtileri yaşamak hamilelikte mide yanması yaşadığınız bir göstergesi olabilir. Ancak sürecin hassasiyeti düşünüldüğünde daha sağlıklı bir kontrol için doktorunuza danışmanız gerekebilir.

        REKLAM

        GEBELİKTE MİDE YANMASINA NE İYİ GELİR?

        1. YEME DÜZENİNİZE DİKKAT EDİN

        Geniş bir öğündense küçük porsiyonlarla sık sık yemek yemeyi tercih edin. Çikolata, poğaça, kızartma gibi yağlı yiyecekler, baharatlı yiyecekler, turunçgiller gibi mide yanmasını tetikleyebilecek yiyeceklerden kaçının. Yemeklerinizi yavaş yiyin.

        2. ŞEKERSİZ SAKIZ ÇİĞNEYİN

        Tükürük asidin seyrelmesine yardımcı olur ve bu nedenle yemekten sonra ürettiğiniz tükürük miktarını artırmak, asit üretimini önlemeye yardımcı olmanın harika bir yoludur. Mide yanmasını azaltmak için 30 dakika boyunca sakız çiğnemeyi deneyin.

        3. BALLI MUZ YİYİN

        Muz, mide duvarını ve yemek borusunu koruyan, yanma ve mide ekşimesi gibi semptomları azaltan flavonoidler içerir. Bal da yine sindirimi destekleyen enzimler içerdiği için bir çorba kaşığı bal ve muzu birlikte tüketmek yanmaya iyi gelir.

        4. DAR GİYSİLER GİYMEKTEN KAÇININ

        Dar ve rahatsız edici giysiler giymeniz karın boşluğu içerisindeki basıncı artıracak ve dolayısıyla mideniz üzerindeki baskıyı artıracaktır. Hali hazırda hamilelik nedeniyle karın boşluğu içerisindeki alan bir hayli kısıtlanmış olduğundan midede reflü oluşma olasılığını artırmamak adına rahat ve esnek kıyafetleri tercih etmenizde fayda vardır.

        REKLAM

        5. LİFLİ BESİNLER TÜKETİN

        Mide yanmasını şiddetlendiren bir diğer önemli sorun ise kabızlıktır. Kabızlık dönemlerinde besinlerin bağırsak içerisinde ilerleyişi yavaşladığından midede yukarı yönlü baskı artabilir. Bu sorundan korunabilmek adına lif içeriği yüksek olan meyve ve sebzeler, kuru baklagiller ve tam tahılları tüketmenizde fayda vardır.

        6. ELMA VE ARMUT YİYİN

        Her iki meyvede mide asitini düzenlemeye yardımcı olur. Mide yanması yaşadığınızda herhangi birini kabuğu ile birlikte tüketebilirsiniz.

        7. YEMEK SONRASI ALIŞKANLIKLAR EDİNİN

        Yemek yedikten sonra yaklaşık 1 saat uzanmayın. Yemekten sonra şekersiz sakız çiğneyin. Sakız çiğnemek, tükürük bezlerinizi harekete geçirir. Bu da asitleri nötrleştirir.

        HAMİLELİKTE MİDE YANMASI TEDAVİSİ

        Hamilelikte mide yanması durumunda kişinin kendi sağlığı ve bebeğin sağlığı için bilinçsiz bir şekilde ilaç kullanılmamalı ve ilk olarak bir doktora danışılmalıdır. Hastanın durumuna göre de kullanılan ilaç değişiklik gösterir. Hamilelikte mide yanması durumunda uygulanan genel tedavi yöntemleri şu şekildedir:

        - Beslenme düzeni ve yaşam tarzında değişiklikler

        - Asit yoğunluğuna karşı kullanılan ilaçlar

        - Midede asit salınımını azaltan hücreler

        - Proton pompa durdurucuları

        - Bitkisel yöntemler

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa