Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika "Tencere tava kadar çözümde rol alsalardı"

        HABERTURK.COM

        Habertürk canlı yayınında Hilal Köylü'nün sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Gezi olaylarının masaya yatırıldığını söyledi. Çözüm süreciyle ilgili olarak da bilgi veren Atalay, ana muhalefet partisine yüklendi: Keşke tencere tava çalanların yanında rol aldıkları kadar çözüm sürecinde de bulunsalardı...

        Atalay'ın konuşmalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

        ABD'DE TÜRKİYE'NİN İMAJINI ANLATTIK

        Ben aslında algıyı yanlış yönetme ifadesini tam olarak kullanmadım. Oralarda bizim anlattığımız Türkiye'nin uluslararası alanda yükselen imajı oldu. Türkiye'yi Arap baharının zincirinin bir halkası gibi, Tahrir gibi kabul etmelerini kabul edemeyiz. Türkiye demokrasi, insan hakları alanında çok ilerlemiş bir ülke. ABD'de bunları anlattık.

        GEZİ PARKI OLAYINI DEĞERLENDİRDİK

        Biz her olayı iyi analiz ederiz. Toplumla iletişimizi çok iyi tutarız. Her ay araştırma yaptırırız. Yürüttüğümüz çalışmalar ve planladıklarımızla ilgili toplumun görüşlerini sorarız. Gezi Parkı'nda ve diğer illerde olanlarla ilgili pekçok araştırmayla değerlendirdik. Burada çevre duyarlılığı olduğu gibi etrafa zarar verenler de var. Bunlara ayrı kategorilerde bakmak lazım. CHP teşkilatları ve milletvekilleri var. Bunları da ayrı kategoriye koymak lazım.

        HEPSİNDEN ALDIĞIMIZ MESAJLAR VAR

        Bunların hepsinden aldığımız mesajlar var. Çevre ile ilgili makul bir nokta tespit edildi, yargı süreci devam ediyor. Eğer yargı idarenin lehine karar verilirse yine de ona uyulmayacak referanduma gidilecek. Ama yargı idarenin aleyhine karar verirse o zaman ona uyulacak.

        AK PARTİ BÖYLE BİR PARTİ DEĞİLDİR

        Bülent Arınç Bey de açıklama yaptı. Biz dedikodu üzerine siyaset yapmıyoruz. Doğrusu öyle bir haberi kendisi de çok açık şeyle ifade etti. Bu haberleri üreten senaryolar aslında Gezi Parkı günlerinde, Başbakanımız Kuzey Afrika'daydı, Bülent Bey de vekalet ediyordu. Oradaki bazı ifadeleri farklı diye çok farklı değerlendirmelere tabi tuttular. Birileri AK Parti içinde acaba kurcalayarak sorunlar çıkarabilir miyiz? Eski Kültür Bakanımızın tweetleri, Bülent Bey'in söylediklerini çok fazla merkeze alıyorlar. AK Parti öyle bir parti değil.

        BİZLER ÇOK SINAVLARDAN GEÇTİK

        Biz çok sınavlardan geçtik. Başbakanımızın, Cumhurbaşkanımızın, Bülent Bey'in arkadaşlıkları çok eskiye dayanır. Çok test edilmiştir. İnsanlar birbiri için feda olurlar. Ben Bülent Bey'le sınıf arkadaşıyım. Ankara Hukuk Fakültesi'ne birlikte başladık. Hükümet içinde istişareler çok önemlidir. Herkes birbirini tanır, güvenir, herkes birbiri için feda olur. Herkes özgürce düşüncesini söyler. Hepimiz ona uyarız. Bülent Bey'le Başbakanımız, Başbakanımız Cumhurbaşkanımızın siyaset arkadaşlığı çok daha uzundur. Çok sınavalardan geçerek bugünlere gelinmiştir. AK Parti'de bir cümleyi büyüterek insanlar arasında şeyler gelişmez.

        BDP İLE GÜVEN PROBLEMİMİZ YOK

        Türkiye'nin en önemli sorunu çözüm süreci. İnsanlarımız arasında kardeşliğin tekrar tesisi. Bu güzel ülkede bütün renklerimizle yaşayalım. Birileri Türkiye'nin bu büyük sorununun çözülmmesinden rahatsız. İçeride de buna karşı çıkanlar var. Bu Türkiye'nin en önemli projesi. Bunu ancak AK Parti yapabilir. Şu anda herkes hassasiyet içerisinde üzerine düşeni yapıyor. Bizim BDP ile siyasi kesimle irtibatlarımız sürüyor. Orada sağlıklı bir iletişimimiz var. Başka kesimlerle de istihbarat birimimizin görüşmeleri oluyor. Süreç öyle yürüyor.

        SÜRECE TOPLUMUN DESTEĞİ BÜYÜK

        Bizim demokratikleşme çabalarımız 10 yıldır süren çalışmalar. Anadilde şarkı dinlenemezken bugün ana dil devletin okullarında çocuklara öğretilir hale geldi. Büyük Kongremizde 2023 vizyon kitapçığı yayınladık. Orada da demokratikleşmeyle ilgili tespit ve çalışmalarımız var. Süreç yürüyor, yeni bir aşama diye niteleyebileceğimiz bir şey yok. Sağlıklı bir şekilde bu süreç yürüyor. Bu aynı zamanda samimiyet ve güvene dayalı bir süreçtir. Hükümet ve parti olarak bu konuda samimi ve kararlıyız. Bu süreç içinde toplumumuzun da çok büyük desteği var. Toplum bunu satın aldı.

        GÜNEYDOĞU'DA HUZURLU GÜNLER

        Güneydoğu'da şu anda neredeyse yeni bir hayat başladı. Terörsüz, huzurlu bir hayat. 5-6 aydır sakin bir zaman yaşanıyor. Bunları toplumumuz iyi algılıyor. Bu konularda telaş etmeden, acele etmeden herkes sabırlı şekilde çalışmaları sürdürüyor, sürdürecek. Parti ve hükümet olarak kararlılığımızı bir kez daha ifade ediyorum. Maalesef ana muhalefetin desteğini görmedik tabii. Ana muhalefet tencere tava çalanların içine karışarak orada rol aldı ama bu konuda rol almadı.

        BİZ TÜRKİYE'Yİ NORMALLEŞTİRİYORUZ

        AK Parti hükümetlerinin temel misyonu Türkiye'yi normalleştirmek. Olağanüstülüklerden, geçmişte şikayet ettiğimiz özel hayata müdahale, ana dillerin konuşulamaması, insanların istediği kıyafeti giyememesi gibi şeyler geride kaldı. Türkiye'yi normalleştirme adımlarımız devam edecek. Geçmişte yapılan yanlışlar, haksızlıklar üzerine gidiyor. Kültürel haklar konusunda hiçbir tereddüt yok, eksiklik varsa yine tamamlanır. Ülkemide inanç grupları, bütün renkler özgürce yaşayacaktır, hedefimiz bu.

        ÇEKİLME SÜRECİNDE SORUN YOK

        Bu sabırlı ve samimi bir süreç ister. Şu anda orada bir sorun yok. Bu Türkiye'nin en önemli sorunu. Bunu çözeceğiz, kararlıyız. Silahlı unsurların çekilmesi konusunda taraflar samimi şekilde üzerine düşeni yapıyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa