Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Fiat Chrysler-PSA dünyanın en büyük dördüncü oto üreticisi olacak- haberler - Otomobil Haberleri

        Fiat Chrysler (FCA)ve Peugeot, Citroen, DS ve Opel'in sahibi PSA, dünyanın dördüncü büyük otomobil üreticisini oluşturmak için yüzde 50-50 hisse takasıyla güçlerini birleştireceklerini açıkladılar.

        Fiat ve PSA yaptıkları ortak açıklamada, iki grubun yetkililerinin görüşmeleri önümüzdeki haftalarda sonuçlandırmaya çalışacağını ifade ettiler.

        Yeni ortaya çıkan şirket ile birlikte, Fiat, Jeep, Dodge, Ram, Chrysler, Alfa Romeo, Maserati, Peugeot, DS, Opel ve Vauxhall bundan böyle aynı çatı altında faaliyet gösterecek.

        YENİ ŞİRKETİN CEO'SU TAVARES

        Edinilen bilgiye göre, FCA Yönetim Kurulu Başkanı John Elkann, ortak şirkete de başkanlık edecek. PSA CEO'su Carlos Tavares ise yeni şirketin CEO'su olarak atanacak.

        İki otomobil üreticisinin yaptığı anlaşma, otomobil üreticilerinin dünya çapında talebin azalmasıyla karşı karşıya kaldığı ve teknolojik olarak daha gelişmiş, daha çevreci otomobil modelleri geliştirmeye çalıştığı bir dönemde gelmesi ile dikkat çekiyor.

        Öte yandan, FCA ve PSA arasındaki birleşme tamamlandığında, hiçbir fabrika kapatılmadan birleşme sonucunda yıllık 3.7 milyar euro (4.1 milyar dolar) tasarruf edilmesi bekleniyor.

        REKLAM

        Anlaşma kapsamında Fiat Chrysler (FCA) hissedarlarına 5.5 milyar euro (6.1 milyar dolar) özel temettü ödeneceğive hissedarlara robot üretim birimi Comau'dan hisse verileceği kaydedildi.

        Merkezi Hollanda'da olacak grupta 11 kişilik yönetim kurulu üyesi bulunacak. Bu kurulun altı üyesi Tavares dahil PSA'dan, beş üyesi ise FCA Yönetim Kurulu Başkanı Elkann da dahil olmak üzere FCA'dan gelecek.

        Yeni şirketin hisseleri Paris, Milano ve New York borsalarında işlem görecek.

        RENAULT'UN KAPISINI ÇALMIŞTI

        Yaz aylarında ortaklık için bir diğer Fransız üretici Renault'un kapısını çalan FCA, o dönem Renault'un ittifak ortağı Nissan'ın anlaşmaya karşı çıkması nedeniyle Fransız üretici tarafından reddedilmişti.

        Geçtiğimiz hafta ise, aylar önce FCA'nın teklifini ret eden Renault'un, yönetim değişikliği ile birlikte FCA'ya göz kırptığı iddia edilmişti.

        FCA'nın yeni ortağı olan PSA ise, küreselbüyüme planlarıçerçevesinde2017 yılında General Motors'tan Opel'i satın almıştı.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa