Türkler ABD'yi şirketle fethetti
Turkcell, New York Borsası'na girişinin 11. yıldönümünde borsanın meşhur balkonuna çıktı. Selocanlarla gong çalındı.
OSMANLILARIN Viyana kapılarına kadar kılıç kalkanla gitmesinden asırlar sonra Türkler, Okyanus ötesine, yeni dünyanın finans başkenti New York Borsası'na kote olup bir Türk şirketinin hisselerini satarak 2000 yılında geçmişti. Bu finans çıkarması çok başarılı oldu ve New Yorklular, 11 yıldır burada dünya devleriyle başabaş mücadele eden Turkcell onuruna özel törenler yaptı. Tüm dünyanın, "Wall Street karşıtı gösterilerle" izlediği New York Borsası'nın 20 Ekim günkü kapanış gongu, Turkcell için ve Turkcell çalışanları ile çaldı, ABD'nin burnundan kıl aldırmaz para babaları, Borsa binasına bir Türk şirketinin devasa pankartını astılar. Borsa'nın içi ise, Turkcell çalışanlarına, ve Türk gazetecilere sonuna kadar açıldı. "Kapitalizmin mabedi"ndeki Borsa'nın o ünlü balkonunda Türklerin yanısıra, Turkcell'in çalışkanlığı ile ünlü iki selocanı çıkıp boy gösterdi.
Ve tüm bu yaşananları, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, New York'ta Stevejobsvari bir sunumla anlatırken şöyle özetledi:
"Artık kılıç kalkan devri bitti, devir mobil internet devri. Geleceğe bakalım."
Türkiye'nin birinci, Avrupa'nın üçüncü GSM şirketi Turkcell'in Genel Müdürü Süreyya Ciliv, ABD'deki 11'inci yıl nedeniyle New York Palace Hotel'de Türk gazetecilere özel bir sunum yaptı. Ciliv'e göre bir Türk şirketinin, bunları yapması zaten başlı başına bir başarı öyküsü. Ve işte Civil'in ağzından Turkcell:
18 yaşındaki Turkcell'in 9 ülkede faaliyeti var. 34.1 milyon Türk abonenin yanısıra Kazakistan'da pazarın yüzde 60'ı, Azerbaycan'da pazarın yüzde 50'sine sahip.
11 bin 700 çalışanı var ve bunların 460'ı yazılım mühendisi.
Şirket, Türkiye'nin yüzde 99.7'sini kapsama alanı içine aldığı için bu konuda bir dünya birinciliğine sahip. Ve üstelik 138 ülke arasındaki bu araştırmayı, Türkiye'ye hep mesafeli duran Fransızlar yapıp, ilan etmişler.
"SÜREYYA ŞAŞIRMIŞ MI?"
Eski bir Microsoft çalışanı olan, Bill Gates, Steve Jobs gibi dünya bilişimine yön verenlerle şahsen tanışan Ciliv, Turkcell'i bir iletişim şirketi olmaktan çok, iletişim ve internet teknolojisine sahip bir yazılım şirketi olmaya doğru itiyor. Bu yüzden kendisi hakkında sektörde "Süreyya şaşırmış" gibi eleştiriler geldiğini de açık yüreklilikle itiraf ediyor ve ekliyor:
"Gelecek mobil internetin. Tablet satışı 2011'de masaüstü ve dizüstü bilgisayar satışını geçti. 2013'te ise diğerlerini ikiye katlayacak. Bu nedenle mobil internet sahibi tablet teknolojisine ağırlık vermeliyiz. Ve mobil internete, televizyonu, bankacılığı, kredi kartını, diğer ihtiyaçlarını eklememiz gerekir ki bunlar hep yazılımla olacak şeyler."
TELEFONLAR NASIL GELİŞECEK?
Peki yazılıma ağırlık veren Süreyya Ciliv, akılı telefonlarda yaşanacak gelişmelere nasıl bakıyor?
Öncelikle, mobil internet sağlayan akıllı telefonların yakın gelecekte bankalarla işbirliği yaparak, ödeme aracı olacağına inanıyor. Sonra, televizyonun da gelişerek bu teknolojiye dahil olacağına inanıyor. Akıllı telefonlarla şirketlerin artık farklılaşma yaratacaklarını söylüyor ve iki örnek veriyor.
Bunlardan biri Arkas Holding... 40'a yakın gemisi ile Türkiye'nin bu en büyük lojistik şirketlerinden olan Arkas'ın, yaz sıcağında soğutulmuş TIR'larla tarlalardan vişne toplayıp, derhal soğuttuğunu, bunu mobili internetle sağladığını anlatıyor.
Diğeri de Gürsel Turizm. Bu küçük şirketin, mobil internet kullanarak, çok kısa zamanda 2000 araçlık servis firmasına dönüştüğünü, mobil internet kullanarak, taşıdığı çocuklarla ilgili ailelerine anlık bilgi aktararak farklılaştığını anlatıyor.
VE TURKCEL'İN KENDİ TELEFONU: T-20
Süreyya Civil'e göre IPhone, Türkiye için fiyatı 2 bin liraları bulan pahalı bir ürün. Bu nedenle Turkcell, fiyatı 400 lirayı geçmeyen özel bir telefon üretmiş durumda. Hatta 100 bin adedi şu ana kadar satılmış olan T-20 için Ciliv şöyle diyor:
"Öncelikle ben bir T-20 kullanıyorum. Fiyatı, İphone'un 5'te biri. Ondaki tüm özelliklere ve bizim sağladığımız bazı artı yazılımlara sahip. İki Çin firması bizim için üretti, 100 bin adedi satıldı bile."
Öyle anlaşılıyor ki, Turkcell bu gidişle Türkiye'yi cep telefonu üreticisi haline de getirecek.
NE OLACAK TURKCELL-TELİA SONERA KAVGASI
Süreyya Ciliv, New York'taki toplantıda Turkcell'in Telia Sonera ile çekişmesi konusunda da bilgiler verdi. SPK'nın Turkcell yönetimine 3 bağımsız üye alınmasına yönelik son kararını destekleyen Ciliv, dünyada pek çok önemli şirkette bağımsız üyelerin oranının yüksek olduğunu hatırlattı. Ciliv'e göre, bu çekişme nedeniyle Turkcell hissedarları hakettikleri temettüleri alamıyorlar ancak SPK kararıyla gelecek tarafsız yönetim kurulu üyeleri ile sorun çözülecek.
PLAZA'DA ŞEHİTLERE RAHMET
Turkcell'in New York Borsası'nda 11'inci yılı nedeniyle Türk Amerikan Derneği öncülüğünde, The Plaza Otel'de bir de davet verildi. Davete Türkiye'den de aralarında Mustafa Koç, Bülent Eczacıbaşı, Rona Yırcalı, Haluk Dinçer, İstanbul Borsası Başkanı Hüseyin Erkan gibi isimler katıldı.
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv'e plaket sunulan davete, Güneydoğu'da şehit verilen 24 askerin acısı damgasını vurdu. Kürsüye çıkanlar, söze şehit ailelerine başsağlığı dileyerek başladılar. 20'yi aşkın Türk gazetecinin de davet edildiği galaya, New York Borsası Başkanı da katıldı. Şehitler nedeniyle geceye Büyükelçi benzeri resmi katılım olmadı.
WALL STREET EYLEMLERİ
New York Borsası, dünyaya bu kentten yayılan "Wall Street'i işgal et" eylemlerinin gerginliğini yaşıyor. Eylemciler, borsadan bir hayli uzakta tutuluyorlar ama temsilcilerin borsa önüne her gün gelip, protestoda bulunmalarına izin veriliyor. Eylemler nedeniyle başta Wall Street olmak üzere borsa civarındaki sokaklar da, güvenlik çemberine alınmış durumda. Bugünlerde New York'u ziyaret eden herkes, Wall Street eylemcilerini ziyaret edip, moral destek veriyorlar.
NEW YORK'TAKİ GLOBAL TÜRK ŞİRKETLERİ
Süreyya Ciliv, "Çocukluğumdan bir Türk firması global olsun sözlerini duyarım, işte Turkcell bunu gerçekleştirdi" dedi. Gerçekten de bir Türk şirketinin, New York Borsası'na kote olması, üstelik buradaki iki bin şirket arasında ilk yüzde 20'ye girmesi, borsanın duvarına dev harflerle adını yazdırması büyük başarı.
New York'ta, Türklere ait başka bir şirket daha var ve gayet başarılı. Ünlü 5'inci Caddesi'ndeki mağazası müşteri akınına uğrayan çikolatacı Godiva. Yüzde 100 Türk Ülker'in firması olan Godiva, ABD'de kalitenin de simgesi.
ŞİRKETLERDEKİ BAĞIMSIZ YÖNETİCİ SAYISI
SPK'nın Turkcell örneğinde aldığı 3 yeni bağımsız üye alınması kararı, dünyadaki pek çok önemli şirkette zaten uygulanan bir yöntem. Önemli firmaların yönetim kurulları, küçük hissedarlarının haklarını korumak için ağırlıklı bağımsız üyelerden oluşturuluyorlar. İşte bir kaç örnek:
Şirket Yönetim Kurulu üye sayısı, bağımsız üye sayısı
IBM 12-10
Vodafone 15-11
Siemens 20-10
Microsoft 9-7
PG 7-6
Apple 11-10
Telia Sonera 11-8
Turkcell 7-1
Doğan SATMIŞ / Gazete Habertürk