Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Üçüncü köprüde tarihi gün - İş-Yaşam Haberleri

        FOTOĞRAFLAR: SERHAN SEVİN

        29 Mayıs 2013 tarihinde gerçekleşen temel atma töreninden sonra yüksek hızla devam eden köprü inşaatı, bugündüzenlenentörenle tamamlandı.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve Bakan Binali Yıldırım, köprü üzerinde yürüdükten sonra kısa konuşma yaptılar. Konuşmaların ardından kaynak işlemi geçildi ve heyet birlikte son tabliyenin kaynağını yaptı. Kaynak sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan işçiler ile kısa bir sohbet gerçekleştirdi.

        KÖPRÜDEN İŞÇİLERE 3'ER BİN LİRA İKRAMİYE ÇIKTI

        Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde son tabliyenin yerleştirilmesi sonrası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile inşaatınyüklenicilerinden olan IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen arasında işçiler için ikramiye diyaloğu yaşandı. Bu diyalogtan köprü inşaatında çalışan tüm işçilere 3 bin lira ikramiyekararı çıktı. İkramiyeler Ramazan ayından önce işçilerin hesabına yatırılacak.

        Erdoğan ile Çeçen arasında yaşanan ikramiye diyaloğu işçilerden büyük destek gördü.

        KÖPRÜ ŞEKLİNDE BÖREK İKRAM EDİLDİ

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, tören sonrası köprü şeklinde yapılmış olan böreği basın mensuplarına ve işçilere ikram etti.

        ERDOĞAN:BÜYÜK DÜŞÜNENLER BÜYÜK PROJELER GERÇEKLEŞTİRİR

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne son tabliyenin yerleştirilmesi töreninde yaptığı konuşmada, İstanbul için "yıldız" diyebilecekleri projenin son tabliyesini koymanın onurunu yaşadığını söyledi.

        Köprünün temeli atıldığında çeşitli eleştiriler yapıldığına işaret eden Erdoğan, şöyle konuştu:

        "29 Mayıs 2013'te temeli attığımız gün birileri 'Olmaz canım' diyordu. Hele hele Gezi olayları başladığı zaman 'İşte bu iki tane beton yığınıyla kalır' diyorlardı. Bunlar yazıldı, çizildi, hatta hatta buralara kadar zahmet edip geldiler, denizde gösteriler yaptılar. Ama onlar onu yaparken biz dedik ki 'hayır.' Biz bunları birleştireceğiz. Avrupa ile Asya'yı Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile birleştireceğiz ve bu bizim dünyaya en önemli mesajımız olacak. İşte hemen sağ tarafımız Karadeniz ve boğazdayız, Marmara'ya açılıyoruz. Böyle bir yerde ancak büyük düşünenler bu tür büyük projeleri gerçekleştirirler ve bizler de bu yola böyle çıktık."

        "AĞUSTOS'TA AÇILIŞINI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ"

        Dünyanın asma köprüler içerisinde en geniş dört gidiş, dört geliş, iki de hızlı trenle ilgili raylı sistemin olduğu böyle benzeri bir projenin olmadığını anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

        "Asma köprü olarak bu uzunlukta bir başka köprü de yok. Bunlar bizim iftihar vesilemiz ve inşallah ağustos ayı olarak, Ulaştırma Bakanımız bize ifade etti. Ağustos ayında da artık bütün viyadükleriyle her şeyiyle tamamlanıp, hep birlikte açılışını gerçekleştireceğiz. Gerek Marmaray Projesi'ndeki başarı ve şu ana kadar yaklaşık 130 milyon yolcu Marmaray'dan geçmiş bulunuyor. Yine önümüzde Avrasya Tüneli var. Avrasya Tüneli bu arada inşallah tamamlanıyor. Onun da bitişi bu yıl sonu. Avrasya Tüneli'nin de bitişi olacak ve böylece artık bizim Avrupa-Asya arasındaki gidiş gelişlerimizde bir rahatlama şüphesiz ki meydana gelecek. Bütün zorluklara rağmen, bu zorları kolay kılıcı adımlar atılıyor. Yola çıktığımızda biz 'her şey insan için' demiştik. 'Önce insan' demiştik, 'insanımızın huzuru' demiştik. Hamdolsun artık bunları teker teker gerçekleştirmenin bahtiyarlığı içerisindeyiz."

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün burada son tabliyenin kaynağını atacaklarını kaydederek, süratle ağustos ayının hazırlıklarının içerisine gireceklerini söyledi.

        DAVUTOĞLU: ÜLKEMİZ ADINA İFTİHAR PROJESİ

        Başbakan Ahmet Davutoğlu ise İstanbul'un, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile üzerindeki yüklerden önemli bir kısmını atmış olacağını belirtti.

        Tarihi dokuya ve İstanbul'un merkezi hattına herhangi bir trafik yükü olmadan transit geçecek araçların, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü kullanarak yollarına devam edeceğini ifade eden Davutoğlu, şöyle konuştu:

        "Tarihi dokuya ve İstanbul'un merkezi hattına herhangi bir trafik yükü olmadan transit geçecek araçlar, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü kullanarak, yollarına devam edecek. Böylece İstanbul yeryüzünün üstünde üç köprü, yerin altında Avrasya, Marmaray tünelleri ile Melen projesini de dahil edersek 6 kez iki kıtayı birleştiren bir şehir olacak. Bu gelecek nesiller açısından önemli bir proje. Ülkemiz için bir iftihar projesi. Çünkü dünyada büyük yatırımlar ekonomik kalkınmanın düşüşe geçmesiyle birlikte dururken, bu yatırmalara ara vermeden istikrar içinde sürdüren tek ülke Türkiye. Bugün Türkiye her açıdan yükselen ekonomisi, şehirlerine kattığı yeni boyutlar ve dünya çapında gerçekleştirdiği projeler ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile dünya gündemine pozitif bir şekilde mührünü bir kez daha vuruyor."

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım köprü üzerinde ilk konuşmayı yapan isim oldu. Konuşmasından satırbaşları şöyle;

        Dünyanın gıptayla izlediği Türkiye'yi cumhuriyetin 100. yılına taşıyacak projeleri gerçekleştiriyoruz. Yavuz Sultan Selim de bunlardan bir tanesi. Bir ilk olma özelliği ise 3 senede dünya üzerinde tamamlanan başka köprü yok.

        Bu köprü de ana yüklenici Türk, yabancı şirketler alt yüklenici olarak bize hizmet verdi. İlk iki köprüde yabancılar yapmıştı. Türk şirketleri taşeron olarak çalışmıştı. Ağustos aynın son günlerinde takdir ettiğimiz bir günde açılışını hep beraber yapacağız. İstanbul'un bütün ağır taşıt trafiği bu köprüden geçecek. Diğer şehir içi köprülerde trafik rahatlayacak.

        *Marmaray sayesinde araç trafiği azaldı. Bu köprü ile de azalmaya devam edecek.

        * Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu ve beraberindeki heyet şu sıralarda köprünün üzerinden yaya olarak tarihi geçişi gerçekleştiriliyor. Yürüyüşün ardından son tabliyenin kaynak işlemi yapılacak.

        * Cumhurbaşkanı Edoğan ve Başbakan Davutoğlu köprüye helikopterle birlikte geldiler. Havada bir süre köprü inşaatını inceledikten sonra Garipçe tarafında helikopterden indiler.

        * Köprüdeki 9 metrelik boşluksaat 14:00 civarındayerleştirilen son tabliye ile kapatıldı veAsya ve Avrupa 3. kez birleşmiş oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla sembolik bir kaynak töreni yapılacak.

        * Saat 14:30 itibarıyla tören için tüm hazırlıklar tamamlanırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu,Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın katılımıyla tören başlayacak.

        4,5 MİLYAR LİRAYA MAL OLDU

        Bugüne kadar en ağırı 923 ton olan 59 çelik tabliyeden 58’i yerlerine yerleştirilerek montajı tamamlandı. Bugün son tabliyenin yerleştirilmesi ile tamamlanacak köprü, 2'si raylı sistem olmak üzere toplam 10 şeritten oluşuyor. İnşaatında bin 460 işçi ve mühendisin çalıştığı köprü 59 metrelik genişliği ile dünyanın en geniş köprüsü olacak.

        Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 59 metrelik genişliğiyle dünyanın en geniş, bin 408 metrelik ana açıklığıyla üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun, 320 metreyi aşan yüksekliğiyle ise dünyanın en yüksek kulesine sahip asma köprüsü olacak. Projenin toplam maliyeti ise 4,5 milyar lira.

        TEMMUZ VEYA AĞUSTOS AYINDA AÇILACAK

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın 2016 yılının Temmuz veya Ağustos ayında hizmete gireceğini açıkladığı Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde son tabliyenin yerleştirilmesinin ardından çalışmalara tüm hızıyla devam edilecek.

        TABLİYE MONTAJ REKORU KIRILDI

        Öte yandan köprüde yapılan çalışmalar sırasında son bir ayda 10 adet çelik tabliye yerlerine konulup montajı tamamlanarak yeni bir rekor kırıldığı belirtildi. Çelik tabliye montaj işleminde, Lifting Gantry" adı verilen farklı bir vinç kullanılmaya başlanmasıyla, eş zamanlı olarak Asya ve Avrupa'da çelik tabliye konulma işlemi gerçekleştirildiği, bu yöntemle son bir ay içinde 238 metrelik ilerleme sağlandığı öğrenildi.

        OTOYOLLARDA DA ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

        3. boğaz köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nde inşa edilen 116 kilometrelik otoyolda viyadüklerin önemli bir yer tuttuğu belirtildi. Otoyolun 13,5 kilometrelik kısmının viyadükler üzerinden geçiriliyor. Şu ana kadar projede yer alan 64 viyadükten 48’inde çalışmaların tamamlandığı ve ulaşıma hazır hale getirildiği belirtiliyor. Bu viyadüklerin bazılarının yüksekliğinin 85 metreye ulaştığı öğrenildi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa