Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 'Dolarla enerji ithalatına son verelim' - Para Haberleri

        Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Juncker Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada dolara karşı Euro çağrısı yaptı. Birliğin yılda 300 milyar Euro'yu bulan enerji ithalatında ABD doları kullandığına dikkat çeken Juncker enerji ithalatının yalnızca yüzde 2'sinin ABD'den yapıldığını vurguladı.

        'BÜYÜK BİR SAÇMALIK'

        Bunun kabul edilemez olduğunu belirten Juncker, "Avrupa'nın enerji ithalat faturası yüzde 80'i buluyor ve Avrupa'nın yılda 300 milyar Euro'yu bulan enerji faturasını ABD doları bazında ödemesi saçmalıktır. Oysa enerji ithalatımızın sadece yüzde 2'si ABD'den geliyor. Avrupalı şirketlerin Avrupa uçaklarını Euro yerine dolar bazında almaları da büyük bir saçmalıktır" diye konuştu.

        'EURO'NUN ROLÜNÜ GÜÇLENDİRECEĞİZ'

        "Euro Avrupa egemenliğinin bir aracı olmalıdır" dedi. Komisyon Başkanı, AB Komisyonu'nun bu yılın sonuna kadar Euro'nun uluslararası rolünü güçlendirmek için öneriler getireceklerini kaydetti.

        Avrupa'nın "ticaret ve kur savaşları sürdürenlerle" arasına çizgi çekmesi gerektiğini belirten Juncker, ABD Başkanı Trump'ın "Önce Amerika (America First)" politikasını da eleştirdi. Juncker, AB'nin iklim değişikliği ve terörizm gibi küresel sorunlara çözüm bulması gerektiğini, Suriye sorununda da sessiz kalmaması gerektiğini vurguladı.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa