Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Yılbaşında neden kırmızı ve yeşil renkler kullanılıyor?
        • 1

          Yılbaşı zamanlarında süslü çam ağaçları veya dekoratif mekânlar görmek herkesi mutlu ediyor olsa gerek. Genelde bu zamanlarda yılbaşının geleneksel renklerinden yararlanılıyor yani kırmızı ve yeşil. Bu iki rengin bir hikâyesi olabilir mi? Elbette!

        • 2

          Kırmızı ve yeşilin yılbaşıyla neden ilişkilendirildiğine dair kesin bilgiler bulunmasa da oldukça yaygın birkaç teoriden bahsetmek gerekiyor.

        • 3

          İlk teori; İlk Çağ döneminde Avrupa'da yaşayan Kelt halkına dayanıyor. Bu halk, kış vakti geldiğinde bitkilerin uğur getireceğine inanırdı. İyi bir yılı davet etmek için evlerini düzenli olarak kırmızı ve yeşil bitkilerle donatırlardı.

        • 4

          Zaman içerisinde bu gelenek değişti ve kırmızı yeşil süslemelere dönüştü. Böylece salonları bu renklerle donatmak, tüm dünyada bilinen ve nesilden nesile aktarılan bir geleneğe dönüştü.

        • 5

          Başka bir teori ise bunun tamamen Coca-Cola şirketinin reklam kampanyası sonucunda olduğunu savunuyor. 1931 yılında şirket, Noel Baba'yı çizdiği bir reklam yayınladı. Kırmızılara bürünen Noel Baba; tatlı, sevimli, şişman, ak sakallı, hediyeler dağıtan biri olarak çizildi.

        • 6

          Reklamda kırmızı ve yeşil renkler baskın olarak kullanıldı. Bu çizim o kadar çok sevildi ki şirket bunu 1964 yılına kadar kullandı.

        • 7

          Hıristiyanlık dininde ise kırmızı ve yeşil, Hz. İsa ile ilişkilendiriliyor.

        • 8

          Başka bir görüş, bu renklerin Noel Baba figürünün kaynağı olduğu düşünülen Hıristiyan azizi St. Nicholas'tan geldiğini belirtiyor. O zamanlar din adamları, psikoposlar veya toplumda otorite sahibi kişiler kırmızı bir pelerin giyiyordu. Kırmızı rengin de o zamanlardan kalma olduğu düşünülüyor.

          Kaynak: Country Living

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa