Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Yanınızda boş koltukla uçmanın 5 püf noktası - İş-Yaşam Haberleri

        Uçak seyahatlerinizde ekonomide uçan yolcuların çoğu yanındaki koltuğun boş kalmasını ister. Kabul etmesek de bu durum kuşkusuz rahat bir uçuş geçirebilmek için her yolcunun koltuğa oturduğunda aklından geçer. Eğer ilk oturan sizseniz kesinlikle ‘birisi gelmese’ diye aklınızdan geçirirsiniz. Şayet uçağa son binenlerdenseniz hayalleriniz elbette başka olacaktır.

        Yanında boş koltukla uçmanın en fazla arzu edildiği uçuşlar şüphesiz daha çok uzun mesafeliler oluyor. Bazen yolcuların hareketlerinden dahi, ‘yanıma yolcu oturmasın’ tedirginliğini fark etmek mümkün oluyor. Hatta bazı yolcuların dua ettiğine bile şahit olmak mümkün.

        REKLAM

        Peki neden yanımızdaki koltuğun boş olmasını isteriz? Elbette rahat ve konforlu bir uçuş için. Ama genel olarak sebepleri şöyle sıralamak mümkün. Seyahatin getirdiği yorgunluk nedeniyle kimseyle sohbet etmek istememek, eşyalarını rahatça yan koltuğa yerleştirip kol dayama kolçağını kimseyle paylaşmamak, ayaklarını sağa sola rahat uzatmak ve fiziksel temastan hoşlanmamak.

        Yolcuların bu arzularını bilen bazı havayolları, boş kalan koltukları ilginç pazarlama teknikleriyle pazarlamaya başladı. Türk Hava Yollarının (THY) böyle bir uygulaması henüz yok, ama Abu Dabi merkezli Etihad Havayolları, yolcuların yan taraftaki boş koltukları satın alma formülleri geliştirdi.

        Formül şöyle:

        Biletinizi aldıktan sonra yanınızdaki koltuğun boş kalması için havayoluna ekstra ücret ödeyerek, beklemeye geçiyorsunuz. Bir kişi en fazla 3 koltuğa kadar teklifte bulunabiliyor. Eğer havayolu, o uçuşta tüm koltukları satamamışsa yani uçağı dolduramamışsa, yolcudan gelen teklifleri değerlendirerek, boş koltukları isteyen yolculara ücreti mukabilinde tahsis ediyor. Böylece yolcunun yan tarafındaki koltuklara kimse oturamıyor. Şayet yolcu ödeme yaptığı halde, uçak dolduğu için boş koltukla uçamaz ise ekstra yaptığı ödemeyi havayolu iade ediyor. Fakat bu uygulama pek yaygın değil.

        REKLAM

        Peki herhangi bir ücret ödemeden, yan koltuğunuz boş olarak seyahat edebilir misiniz? Bazı hususlara dikkat ederseniz, ekonomide business yolcu gibi uçma şansınız var. Sıradan bir yolcu; Güntay Şimşek olarak bazılarını bu yazıya yazmak için test ettiğim notunu da düşmüş olayım. Bu hafta, ekonomi uçuşlarında yan koltuğunuzu nasıl boş tutabileceğinizin yollarını araştırdım. Buyurun...

        1- DOĞRU ZAMANDA HAREKET EDİN

        Seyahatlerinizde doğru zamanı seçmenin bir çok açıdan avantajı vardır. Uygun fiyat uçarasınız, rahat uçarsınız, yollarda, terminallerde ve uçak içlerinde keyifli yolculuk yaparsınız. Zamanlama iyi olursa orta koltuk da kendiliğinden boş kalabilir. Uçuş zamanını esnek tutarak yoğun uçuş günlerinde veya saatlerde seyahat planlaması yaparsanız, orta koltuğun boş yakalama şansınız biraz daha yükselir. Özellikle uçuşların yoğun olduğu Cuma, Pazar ve pazartesi günlerini ve sabah ve akşam uçuş saatlerini tercih etmekten kaçınmanızı tavsiye ediyorum. Genelde uçakların dolu olacağı gün ve saatler özel tarihler hariç bu günlerdir. Bugünlerde yanınızdaki koltuğun boş kalmasından ziyade orta koltukta nasıl seyahat etmekten kendinizi nasıl kurtaracağınızın yollarını aramaya bakın, hatta yanınızdaki koltukta sizi rahatsız edecek yolcu tipleriyle nasıl mücadele edeceğinize odaklanırsanız daha iyi olur.

        REKLAM

        2- AZ TERCİH EDİLEN KOLTUKLARI SEÇİN

        Biletinizi aldıktan sonra uçuşunuza belli süre kala check-in esnasında yapmanız gereken basit ama önemli bir husus da yolculuğunuzu geçireceğiniz koltuk seçimidir. Hangi yolcular, nerede uçmak istemez veya istenmeyen koltuklar sorusuna cevap bularak yer seçimi yapmanızı öneriyorum. Genelde yolcular uzun ekonomi uçuşlarda yatmayan koltuklarda seyahat etmek istemez ve bu koltuklar boş olur. Bu koltuklar genelde acil çıkış kapıları ve en arka sıradaki yatmayan koltuklardır. Son sıra koltuklarının arkaya yatma konusunda belirli bir alanı vardır. Bu alanda koltuk yatırmada bir sınır oluşturur. Ayrıca bu koltuklar tuvalete yakın olduğu için de fazla tercih edilmezler. Ama siz tercih ederseniz 3 kişilik koltukta tek kişi olarak yatarak uçabilirsiniz.

        3- KABİN PERSONELİYLE İYİ İLETİŞİM KURUN

        Kabin personeliyle (host/hostesler) iyi iletişim kurmanın hatta check-in esnasında bu iyi ilişkinin yer personeliyle başlamış olmasının size müthiş avantaj sağlayacağını söyleyebilirim. Kontuarda personelle kuracağınız iyi ilişkiyle istediğiniz koltuğa geçme ve yanınızın boş kalmasını bile sağlayabilirsiniz. Eğer yerde personelle istediğiniz ilişkiyi kuramadıysanız üzülmeyin. Pozitif olmaktan, iyi iletişim kurmaktan da vaz geçmeyin. Zira uçakta kabin personeli de boş bir yer olması halinde sizi oraya geçirebilir. Uçağın kapıları kapanmadan önce böyle bir istekte bulunmayın. Kapılar kapanıp ‘biniş tamamlandı’ anonsunu duyduktan sonra, uçak hareket etmeden önce, boş olan bir yere kabin personeli sizi geçirebilir. Ancak zamanlamayı iyi yapmalısınız. Israrcı olmadan, iyi iletişimle ve sabırla hedefe ulaşırsınız.

        4- ÇİFT KİŞİ AVANTAJINI İYİ KULLANIN!

        Eğer çiftseniz ve yan yana üç koltuklu bir uçak modelinde uçacaksanız rezervasyonunuzu cam kenarı ve koridor olarak yapın. Ancak uçağın ön bölümünde veya biniş/iniş kapılarına yıkan olmamasına dikkat edin. Neden mi? Zira yolcular biniş/iniş kapılarına yakın olan koltuklarda, istedikleri tarafları cam kenarı/koridor şeklinde tercih ederler. Tüm uçakta buralar dolu olunca da kapıya en yakın orta koltuğu seçmeye çalışırlar. Orta koltuk zorunlu hale gelince onunda en iyisi kapıya yakını oluyor. Çift kişi seyahat etmeniz halinde uçağın arka bölümlerinde bir yer tercih ederseniz orta koltuğun boş kalma ihtimali yükselecektir.

        5- MUTFAK VE TUVALETE YAKIN OLUN

        Büyüklüklerine göre uçakların orta ve arkasında yer alan mutfak havacılık deyimiyle galley alanı ile tuvalete yakın yakın yerlerde olmayı çoğu yolcu tercih etmez. Kabin ekiplerinin galleyde çalışmaları, servis çıkışları sebebiyle meydana gelen gürültü, yolcuları rahatsız ettiği için tercih edilmez. Aynı zamanda galleye yakın alanlarda tuvaletlerde bulunur ve bu bölgenin trafiği yoğun olur. Hatta tuvalet önünde kuyruklar bile oluşabilir. Bu hususları bilen birçok yolcu da galley ve tuvalete yakını koltuklar da oturmayı istemezler. Ama eğer siz yanınızdaki koltuğun boş olmasını istiyorsanız, galley ve tuvalete yakın yerleri de göz ardı etmeyin tavsiyesinde bulunabilirim.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa