1 aylık erteleme 'Havuz'da bulunan araçlara zorunlu, diğerleri için tavsiye kararı
Hazine Müsteşarlığı'nın süresi biten araçların poliçelerini 1 ay süre ile prim almadan uzatma zorunluluğu sadece Riskli Sigortalar Havuzu'nda bulunan araçlar için geçerli olacak. Diğer araçlar ise eğer poliçeyi yapan şirket Türkiye Sigorta Birliği'nin daha önce aldığı tavsiye kararına uymuşsa geçerli olacak. Sektör yetkilileri TSB'nin kararına şirketlerin büyük bölümünün uymadığını bu nedenle Riskli Sigortalar Havuzu dışında kalan araçlar için bu süre uzatımının zorunlu değil 'tavsiye' niteliğinde olduğunu ifade ediyorlar. Hazine kaynakları da bu maddenin bir 'tavsiye' niteliğinde olduğunu dile getirdi. Hazine kararında, TSB'nin tavsiye kararına uyan şirketlerin 31 Mayıs'a kadar süresi biten poliçeleri 1 ay prim almadan uzatmak zorunda olduğunu belirtmişti. TSB'nin kararına uymayan şirketlerin bu zorunluluğunu olup olmadığı ise tartışma yaratmıştı. Karara göre çok kaza yapan Riskli Sigortalar Havuzu'ndaki araçlar kesin olarak poliçe sürelerinin mayıs ayı içinde bitmesi halinde prim ödemeden poliçe haklarından yararlanacak. Trafik sigortası poliçesi yapıldığında 6 taksit halinde olacak, eğer yeni poliçe 6 taksit halinde yapılırsa mayıs ayında taksit olmayacak. Trafik sigortası yaptırmayanlara sürprim yani ceza uygulanmayacak. Rahim Ak'ın haberi
Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü'nünsüresi biten araçların poliçelerini 1 ay süre ile prim almadan uzatma zorunluluğu sadece Riskli Sigortalar Havuzu'nda bulunan araçlar için geçerli olacak. Diğer araçlar ise eğer poliçeyi yapan şirket Türkiye Sigorta Birliği'nin daha önce aldığı tavsiye kararına uymuşsa geçerli olacak. Sektör yetkilileri TSB'nin kararına şirketlerinbüyük bölümünün uymadığını bu nedenle Riskli Sigortalar Havuzu dışında kalan araçlar için bu süre uzatımının zorunlu değil 'tavsiye' niteliğindeolduğunu ifade ediyorlar. Kararın daha çok esnaf araçlarının bulunduğu Riskli Sigortalar Havuzu'ndaki araçları kapmasının nedenininCOVID-19 çerçevesinde esnaf ve küçük işletmelerin giderlerini azaltmak için alındığı tahmin ediliyor.
İKİNCİ MADDE TARTIŞMA YARATMIŞTI
Hazine Müstaşarığı aldığı karardaTürkiyeSigorta,Reasüransve EmeklilikŞirketleriBirliği'nin aldığı tavsiye kararında Riskli Sigortalılar Havuzu kapsamına girmeyenaraçların zorunlu trafik sigortası ve otobüs zorunlu koltuk ferdi kaza sigortalarında, yenilenenpoliçeprimlerinde indirim veya gerekli durumlarda teminatsürelerininuzatılmasının tavsiye edildiği belirtmişti. Hazine butavsiye kararıçerçevesinde, sigortaşirketleritarafından vadesi dolan zorunlu trafik sigortasıpoliçesigeçerliliksürelerininilave prim alınmaksızın en az 1 aysüreileuzatıldığı belirtilmiş ve buna dayanarak "Tavsiye kararıdoğrultusundahareket eden sigortaşirketlerininilave prim alınmaksızın sigortasüresininuzatılması uygulamalarını en erken 31.05.2020 tarihine kadar devam ettirmelerine" karar verilmişti. İşte bu maddede Hazine'nin şirketlerin TSB'nin tavsiye kararını kabul ettiğini bir veri olarak aldığı şeklinde anlaşıldığı için 1 aylık süre uzatımının tüm şirketleri kapsadığı şeklinde algılandı. Ancak sigorta şirketleri bu konuda hemen hiç bir şirketintavsiye kararına uymadığını dolayısıyla kararda belirtilen zorunluluk kapsamında olmadıklarını belirtiyor. Bu nedenle Riskli Sigortalar Havuzu dışında kalan araçlar için 1 aylık ücretsiz poliçe uzatımının kendileri için geçerli olmadığını dile getiriyorlar. Hazine kaynakları da bu maddenin bir 'tavsiye' niteliğinde olduğunu dile getirdi.
DÖRT AYRI KARAR ALINMIŞTI
Hazine dün aldığı karar ile zorunlu trafik sigortasında gecikme halinde 31.05.2020 tarihine kadar sürprim yani ceza uygulanmamasını da içeren 4 maddelik karar yayınladı. O maddeler ise şunları: