Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Sosyal Güvenlik EYT’de bu ayrıntıya dikkat! Taşeron işçilerin EYT korkusu - EYT Haberleri - Sosyal Güvenlik Haberleri
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, geçen hafta yaptığı açıklamada emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili yasal düzenlemenin aralık ayında TBMM’ye sunulacağını bir kez daha deklare etti. Bilgin, yaptığı açıklamada şöyle dedi:

        "1999 öncesi işe girmiş olanların yaş sorunu yüzünden emeklilikte karşılaştıkları sorunun çözümüne dönük düzenleme hazırlığı içerisindeyiz. Bu tek tip bir düzenleme. Bazı televizyonlarda uzman diye elinde kalemle hesaplamalar yapıyorlar, bu rakamlar onlar açısından maalesef doğru değil. Ellerinde veriler yok. Bütün çalışanların yaşı, günü ve prim sayısı gibi tüm veriler elimizde. O gerçek veriler üzerinde çalışıyoruz. Aralık ayında bunu Meclise intikal ettireceğimizi kamuoyuna açıkladık ve Sayın Cumhurbaşkanımıza da bu konuda bilgi verdik."

        REKLAM

        Bilgin, EYT düzenlemesinin ayrıntılarını, gerekli hesaplamaların ardından kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi. Bilgin daha önce yaptığı açıklamalarda da düzenlemenin ocak ayında yasalaşmasını öngördüklerini belirtti.

        Sigortalı çalışmaya 8 Eylül 1999 öncesinde başlamış milyonlarca çalışan, aralık ayında TBMM’ye sunulacak düzenlemeyi heyecanla bekliyor. Ancak, kamu kurumlarında ve belediyelerde yıllarca taşerona bağlı çalıştıktan sonra 2018 yılında çıkartılan 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamuda daimi kadroya alınan yaklaşık 1 milyon işçi, EYT düzenlemesini korkarak bekliyor.

        KOŞULLARI YERİNE GETİRENLER ZORUNLU EMEKLİ EDİLİYOR

        696 sayılı KHK’nın 127. maddesi ile 375 sayılı KHK’ya eklenen geçici 23. maddenin birinci fıkrasının beşinci alt bendi uyarınca, kamuda sürekli işçi kadrosuna alınan taşeron işçiler emeklilik, yaşlılık veya malullûk aylığı almaya hak kazandıkları tarihten itibaren zorunlu emekli ediliyorlar. KHK’nın bu hükmü dolayısıyla, on binlerce taşeron işçisi daimi işçi kadrosu hakkını daha başlangıçta kaybetti. Bunlar kadroya alınmadılar. Kadroya alındıktan sonra emeklilik koşullarını tamamlayan on binlerce işçi de aradan geçen dört yıllık sürede emekli edildi.

        REKLAM

        Sigortalılık süresi, prim gün sayısı ve emeklilik yaş koşulunu tamamlamış olanlar, üç koşulu yerine getirdikleri aydan itibaren emekliye sevk ediliyorlar. Bu yıl kadınlar 48 – 49 yaşında, erkekler de 52 – 53 yaşında emekli ediliyorlar.

        ZORUNLU EMEKLİLİĞE TAKILANLAR SORUNU BÜYÜYECEK

        Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Karadeniz, istemedikleri halde zorunlu emekli edilen taşeron işçilerin bu sorununu “zorunlu emekliliğe takılanlar” olarak adlandırıyor.

        EYT yasasının nasıl çıkacağı henüz belli değil. 1999 öncesi koşullara dönülmesi durumunda yaş koşulu tümüyle ortadan kalkacak, prim günü de 5000’e inecek. Her durumda daha erken emeklilik yolu açılacak.

        Taşerondan kadroya alınan işçiler emeklilik koşullarını daha erken yerine getirmiş olacaklarından kendileri istemese bile daha erken yaşta zorunlu emeklilik uygulaması ile karşı karşıya kalacaklar.

        NEDEN ERKEN EMEKLİ OLMAK İSTEMİYORLAR?

        Emekli aylığı, çalışırken Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bildirilen prime esas kazançlar (brüt ücret) ile prim gün sayısına göre belirleniyor. Brüt ücreti yüksek bildirilen ve prim günü yüksek olanlara daha yüksek emekli aylığı bağlanıyor. Buna karşılık, brüt ücreti düşük ve prim günü az olanlar düşük emekli aylığı alıyorlar.

        2018 yılında sürekli işçi kadrosuna alınan işçiler, taşeronda iken genelde daha düşük ücretle çalıştılar. EYT’li işçilerin büyük kısmı 8 – 10 bin prim gününe sahip iken, taşeron işçileri düzenli bir işte çalışmamış oldukları için prim günü koşulunu ucu ucuna yerine getiriyorlar. Bu da düşük emekli aylığına mahkûm olmaları anlamına geliyor. Asgari ücretle çalışırken yan ödemeler ile birlikte aylık gelirleri 6 – 7 bin lira olan işçiler, asgari koşulları yerine getirir getirmez emekli edildiklerinde 3 bin 500 lira emekli aylığı ile geçinmek zorunda kalıyorlar. Bu nedenle, çalışmaya devam etmeyi tercih ediyorlar.

        EYT yasası çıktığında taşerondan kadroya alınan işçilerin zorunlu emeklilik mağduriyetinin daha da vahim hale gelmemesi için 696 Sayılı KHK ile 375 Sayılı KHK’ya eklenen zorunlu emeklilik düzenlemesinin kaldırılması gerekiyor. Aksi takdirde, yüz binlerce taşeron işçisi, arzu etmedikleri halde zorunlu emeklilik ile karşı karşıya kalacak.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Ahmet Hamdi Girgin
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa