Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Son dakika haberler: Bakan Albayrak'tan TİM toplantısında önemli açıklamalar - İş-Yaşam Haberleri

        Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Delegeler Çalıştayı'nda konuştu. Albayrak, yüksek gıda fiyatlarına karşı kısa, orta ve uzun vadeli planların hayata geçirilmeye başlandığını söyledi. Belediyelerin sebze meyve satışına haftaya başlayacağını belirten Albayrak, Hal Yasası ile birlikte kapsamlı profesyonel dönüşüm sürecinin çok yakında devreye alınacağını kaydetti. Seracılıkla ilgili paketin de yarın Antalya'da açıklanacağını bildiren Albayrak, paketle Ziraat Bankası'nın düşük faizli, Hazine tarafından sübvanse edilen seracılık kredisi sunacağını söyledi. Albayrak piyasanın gerekli şekilde ilerlemesi için devletin de sahada olacağını belirtti. Albayrak "Seralar için kamu olarak stratejik bir yatırım yapılanmasına girip bu piyasada olacağız" dedi.

        REKLAM

        Konuşmasında ekonomikaktivedeki normalleşmeye vurgu yapan Albayrak içinde bulunulan dönemi fırsat dönemi olarak gördüklerini söyledi. Albayrak "Biz ülkemizin üretim genç ve dinamik iş gücü maliyet ve pazar gibi özellikleri iyi değerlendirerek cazibe merkezlerinden yükselen yıldızı haline geleceğiz. Her tehdit bir fırsattır söylemine girdiğimizde iki ülkenin yaşadığı bir ticari çatışma üçüncü ülkeler için bir pazar fırsatı demektir. Son 5 senedir ertelemek zorunda kaldığımız yapısal sistemsel dönüşümleri hayata geçirme zamanı. Bugün sanayicilerimizin, KOBİ'lerimizin, ihracatçılarımızın sorunlarını biliyoruz. Mevcut bir akılla tüm sorunlara çözüm üretmeye devam ediyoruz devam edeceğiz" diye konuştu.

        '33 ÜLKEYE 1 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE İHRACAT YAPIYORUZ'

        REKLAM

        Türkiye'nin 33 ülkeye 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptığına dikkat çeken Albayrak "Bu tablo, yılın her geçen gününde daha da iyileşecek. Tüm kamu kurumları, bankalarımızfinansal mimari içindeki tüm paydaşlar, iş dünyası temsilcileri örgütlerimiz çok yoğun iletişim ve koordinasyon içerisinde hareket ediyoruz" diye konuştu.

        'ŞUBAT AYI BANKACILIK LİKİDİTESİNDE DAHA İYİ OLACAK'

        Şubat ayının bankacılık likiditesinde ocak ayından daha iyi olacağını belirten Albayrak şunları söyledi: "Şubat, Mart Nisan ve Mayıs aylarıyla birlikte reel sektörünlikidite açısından çok rahatladığı bir döneme şahitlik edeceğiz. Bankalarımız, BDDK, Bankalar Birliği ile görüşüyoruz. Korku ve kaygıların yaşandığı 2018'in son çeyreğindeki hava dağılmaya başladı. Tüm paydaşlarımızla çok daha etkin neticeler alacağız. Hayalperest Polyannacı değiliz. Birileri felakettellallığı yapıyor."

        'GIDA DIŞINDA ENFLASYONDA NET DÜŞÜŞ VAR'

        Enflasyonla mücadelede gıda tarafı dışında net bir düşüş olduğunu belirten Albayrak "2019 yılına da umutlu bir giriş yaptık. Son 20 yılın en yüksek tek ayı geldi gıdada. Gıda tarafının negatif etkisi olmasaydı enflasyon ocakta aylık yüzde -0,43, yıllık yüzde 18.85 olacaktı. Bununla ilgili gerekli tedbirler noktasında güçlü tutumumuzu özellikle gıda alanında atacağımız adımlarla daha da güçlendireceğiz. Fırsatçıların milletin sofrasına el uzatmasına izin vermeyeceğiz.Hâl yasasında profesyonel bir dönüşüm çok yakında başlayacak.Belediyelerimizle birlikte kaynağından sebze ve meyveleri alarak büyük şehirlerimizde maliyetinde vatandaşlarımıza sunacağımız adımları görmeye başlayacağız." dedi.

        REKLAM

        'RİSK PRİMİ 300'Ü KIRDI AMA YETERLİ DEĞİL'

        Yurt dışı borçlanma performansına da değinen Albayrak "Yurt dışı borçlanma performansımız güçlü bir şekilde devam ediyor.Türkiye'nin risk primi 300'ü kırdı ama yeterli değil" dedi.

        CARİ AÇIKTA İYİLEŞME SÜRÜYOR

        Albayrak, geçtiğimiz yıl yüzde 5 seviyesinde gerçekleşen cari açığın milli gelire oranının bu yıl yeni ekonomi programında belirlenen yüzde 4 oranının altında geleceğini kaydetti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa