Ayasofya Cami açıldı
CANLI! Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde ilk namaz 86 yıl sonra kılındı. Namaz öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan Kur'an okurken, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da dua etti. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Ayasofya Camii çevresindeki namaz kılma alanlarının tamamının dolduğunu, salgın nedeniyle misafir girişlerinin durdurulduğunu belirtti. Ayasofya Camii ibadet için sabaha kadar açık olacak.
Danıştay 10. Dairesi'nin Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinin ardından Ayasofya'nın Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, 10 Temmuz'da Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.
Ayasofya Camisi'nde sabah 10.00'da sala ve tekbirlerle başlayan programda, Kur'an-ı Kerim tilavetleri yapıldı. Türkiye'nin seçkin hafızları, ilk olarak birinci cüzü okuyan, ardından Kehf Suresi, Meryem Suresi, Yasin Suresi, Fetih Suresi ile kısa surelerden olan İhlas, Felak ve Nas Surelerini tilavet etti.
Kur'an-ı Kerim tilavetlerinin ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, okunan hatimlerin ve surelerin duasını yaptı.
TBMM BAŞKANI ŞENTOP'TAN AÇIKLAMA
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, "Bugün Ayasofya’dan semaya yükselen ezan ve hatmi şerifler, irad edilecek hutbe ve eda edilecek Cuma namazı, milletimizin sabır ve dualarının tecellisi; tarihte çığır açan bir liderlik ve cesaretin nişanesi; kıyamete kadar varolacak azim ve kararlılığın ilanı olacak inşaallah. Allah’a sonsuz şükürler olsun, İstanbul’un aziz Fatih’inin vasiyeti yerine geldi, emanet emin ellerde" dedi.
TBMM Başkanı Şentop, Ayasofya ile ilgili sosyal medya üzerinden mesaj paylaştı. Şentop, şunları kaydetti:
"Bu kutlu gün; Anadolu’nun, hatta dünyanın dört bir yanından Ayasofya’ya koşup gelen gönül erlerinin, neredeyse asra yaklaşan bekleyişlerin ve milletimizin tertemiz iradesinin tezahürü; Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye’nin sarsılmaz duruşu ve kararlılığıdır. Bugün Ayasofya’dan semaya yükselen ezan ve hatmi şerifler, irad edilecek hutbe ve eda edilecek Cuma namazı, milletimizin sabır ve dualarının tecellisi; tarihte çığır açan bir liderlik ve cesaretin nişanesi; kıyamete kadar varolacak azim ve kararlılığın ilanı olacak inşaallah. Allah’a sonsuz şükürler olsun, İstanbul’un aziz Fatih’inin vasiyeti yerine geldi, emanet emin ellerde. Ayasofya artık Müminlerin duası ve yönelişiyle mesud bir mabed. Kıyamete kadar fetih şuuruyla ve diriliş neslinin gayretiyle Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi olarak ayakta kalacak. Bugünkü hutbede ifade edildiği üzere, “İstanbul’un manevi mimarı Ebû Eyyûb el-Ensârî Hazretleri başta olmak üzere, ashab-ı kirama, onların kutlu izinden gidenlere, Anadolu'yu bize vatan eylemiş, korumuş ve emanet etmiş olan bütün şehit ve gazilerimize selam olsun.”
BAKAN ÇAVUŞOĞLU: TARİHTE YENİ BİR SAYFA AÇILDI
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ayasofya Camii'nde ilk cuma namazının kılındığı tarihi güne ilişkin, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Hamdolsun #AyasofyaCamii açıldı. Tarihte yeni bir sayfa da açıldı.
Aynı zamanda Türkiye’nin bağımsızlık tarihinde de..." ifadelerini kullandı.
BAKAN ALBAYRAK: KALBİMİZDE YASİN, ZİHNİMİZDE FETİH... NASİB DEDİK, YA NASİB
Ayasofya Camii'nde ilk cuma namazını kılanlar arasında olan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da, sosyal medya hesabından, "Bugün Müslüman kardeşlerimizle diz dize, Alınlarımız secdede Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ndeydik. Kalbimizde Yasin, zihnimizde Fetih... Nasib dedik, ya Nasib... Elhamdülillah" mesajını paylaştı.
İSTANBUL VALİSİ'NDEN AÇIKLAMA: NAMAZ ALANLARI TAMAMEN DOLDU
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Ayasofya Camii çevresindeki namaz kılma alanlarının tamamının dolduğunu, salgın nedeniyle misafir girişlerinin durdurulduğunu belirtti.
Sabah saatlerinde sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 86 yıl sonra yeniden ibadete açılacak Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde açılış için hazırlıkların tamamlandığını belirterek, cami içinden fotoğraf paylaşmıştı.
Vali Yerlikaya, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:
"Tarihi bir güne uyandık. 86 yıl sonra #AyasofyaCamii'nin ibadete açılışı için hazırlıklarımız tamamlandı. Bugün İstanbul'un parolası; Maske Beyaz, Mesafe, Sabır, Anlayış olacak. Misafirlerimize hoş geldiniz diyor. Görevli kardeşlerime başarılar diliyorum."
NAMAZ İÇİN 5 FARKLI ALAN
Salgın nedeniyle Ayasofya Camisi ve çevresinde kadınlar için 2, erkekler için 3 olmak üzere 5 farklı açık alan, namaz kılma yeri olarak belirlendi. Erkekler için Ayasofya Meydanı, Sultanahmet Meydanı ve Yerebatan Caddesi; kadınlar için Sultanahmet Türbesi yanındaki alan ile Mehmet Akif Parkı tahsis edildi.
FATİH SULTAN MEHMET TÜRBESİ'NE ZİYARET
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin açılışı için gelen vatandaşlar, Fatih Sultan Mehmet'in türbesinde yoğunluk oluşturdu.
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, bugün kılınan cuma namazıyla 86 yıl aranın ardından yeniden ibadete açıldı.
Türkiye'nin farklı şehirlerinden ve İstanbul genelinden Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ne cuma namazı için gelen vatandaşların önceki durağı, Fatih Camisi ve Fatih Sultan Mehmet Türbesi oldu.
Vatandaşlar, yeni tip koronavirüs (Kovid -19) tedbirleri kapsamındaki önlemlerle içeriye alındı.
İçeride ve pencere önünden dua eden vatandaşlar daha sonra türbeden ayrılarak cuma namazının kılınacağı Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ne gitti.
GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI
Vatandaşlar, namaz kılınacak alanlara Beyazıt Meydanı, Sirkeci ve Çatladıkapı'dan oluşan 3 ana istikametten geldi. Namaz alanlarına girişler, 11 ayrı kontrol noktasında polislerce arama yapıldıktan sonra sağlandı.
GİRİŞLER SAAT 10.00'DA BAŞLADI
Fatih Belediyesi tarafından salgın önlemleri kapsamında namaz kılınacak alanlarda saf düzeni işaretlemesi, dün akşam 20.00'de başlarken, sabah saatlerinde tamamlandı.
Namaz kılınacak alanlara girişler sabah 10.00'dan itibaren başladı. Giriş noktalarında, ateş ölçümü ve maske kontrolü yapıldı. Bu kapsamda alanda kurulacak 17 sağlık noktasında 736 sağlık personeli, 1'i helikopter ambulans olmak üzere 101 ambulans görev yapıyor.
Yenikapı'ya 4, Kazlıçeşme, Beyazıt Meydanı, Eminönü Meydanı, Cankurtaran Sultanahmet girişi gibi merkezi noktalarda birer mobil büfe ile toplam 6 çadır kuruldu. Alanda su, maske, dezenfektan ve tek kullanımlık seccade dağıtıldı.
KIZILAY VATANDAŞIN İHTİYAÇLARINI KARŞILADI
Ayasofya Camisi'nde kılınacak ilk Cuma namazı için açılış öncesinde tarihi güne tanıklık etmek isteyenler için alanda su, gıda, maske ve dezenfektan dağıtıldı. Şehir dışından da gelenlerle büyük bir kalabalığın toplandığı açılışta, alanın dört farklı girişinde yer alan Türk Kızılay araçları ile vatandaşlara su, meyve suyu, kek gibi paketli gıdalar ikram edildi. Türk Kızılay açılış günü koronavirüse karşı alınan tüm önlemlere ek olarak, açılışı izlemeye gelenlere maske ve dezenfektan dağıttı.
MUHARREM İNCE VE TANSU ÇİLLER DE AYASOFYA'YA GELDİ
Öte yandan CHP'li Muharrem İnce de, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi önünde cuma namazı kıldı.
"PROTOKOLE GİTMEK İSTEMEDİM"
Namazını meydanda kılan CHP eski milletvekili Muharrem İnce, "Diyanet İşleri Başkanı'nın davetine değil ezanın davetine uydum. Protokole gitmek istemedim, Sultanahmet'te namazımızı kıldık. Diyanet İşleri Başkanı davete gerek yok demişti. Sonra davetiye gönderdi. İbadete açmak yerine siyasete açtıkları için oraya gitmedim" ifadelerini kullandı.
"BUGÜN MİLLETİN DEDİĞİ OLMUŞTUR"
86 yıl aradan ibadete açılacak olan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin açılışı için gelen eski başbakan Tansu Çiller de, "Bu çok büyük dirayet ve cesaret isteyen bir şeydir. Bunu başaran başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere bütün emeği geçenleri teker teker kutlamak isterim. Bugün milletin dediği olmuştur. Bugün Ayasofya Camii'ne namaz kılmaya geliyoruz. Herkes bir şey söyler ama son sözü daima milletimiz söyler" dedi.
SABAHA KADAR AÇIK
Müftülük görevlileri, namaz kılınacak alanlarda vatandaşlara yardımcı olacak.
Basın mensupları için Fatih Belediyesi Cankurtaran Sosyal Tesisleri araç park yeri olarak tahsis edildi.
Ayasofya Camisi'nin açılışı dolayısıyla belirlenen ulaşım güzergahları ve sağlık noktalarını gösteren detaylı bilgiler, İstanbul Valiliği internet sitesinde yer alacak.
Ayasofya Camisi sabaha kadar açık olacak.
ÖZEL PARA BASILDI
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, darphanede basılan 'Ayasofya Camii' özel parası ile tarihe bir not daha düştüklerini belirtti.
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, darphanede basılan 'Ayasofya Camii' özel parasının fotoğrafına yer verdi. Albayrak paylaşımında ise "Darphanemiz tarafından basılan 'Ayasofya Camii' özel paramızla tarihe bir not daha düşüyoruz." ifadesini kullandı.
AYASOFYA GÜL KOKACAK
Isparta'dan 86 yıl sonra ibadete açılacak Ayasofya Camisi'ne serpilmek üzere 21 ton gül suyu gönderildi.
Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, gül suyunun cami ve çevresine serpildiği kaydedildi.
Caminin iç kısmına 1 ton doğal, dış kısmına da 20 ton esansiyel gül suyu serpildi, namaz kılan cemaate ise 10 bin gül lokumu dağıtıldı.