Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Sosyal Güvenlik Son dakika: En düşük emekli aylığı belli oldu - Sosyal Güvenlik Haberleri

        Ak Parti Grup Başkanı Abdullah Güler hazırlanan 53 maddelik kanun teklifiyle ilgili açıklamada bulundu.

        Söz konusu kanun teklifinde en düşük emekli aylığının 12.500 TL'ye çıkarılması öngörüldü.

        Güler, Temmuz aralık döneminde 3.7 milyon kişiyi etkileyecek bu artışın bütçeye maliyetinin 33.2 milyar TL olacağı bilgisini paylaştı. Seyyanen zammın söz konusu olmadığını ifade eden Güler Hazine desteğiyle en düşük aylıların 12.500 liraya tamamlanacağını söyledi.

        Güler, "Emekliler ilk maaşlarında 12 bin 500 TL mi alacaklar? Hesaplarına ne zaman yatırılacak?" sorusuna "Önce komisyon sonra Genel Kurulda kanunlaştıktan sonra da yürütme maddesi herhangi bir mağduriyet oluşturmayacak şekilde bu aydan itibaren olacak şekilde düzenlenecek" açıklamasında bulundu.

        Güler "Önümüzdeki dönem emeklilik sisteminde daha dengeli, daha adil bir uygulamayı hayata geçirmemiz gerekiyor, bunun için bütçe disiplinini bozmadan bir gelir kalemi oluşturmamız lazım, bu konuda çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

        REKLAM

        KÜRESEL ŞİRKETLERE ASGARİ YÜZDE 15 KURUMLAR VERGİSİ

        Güler, OECD'nin ilan ettiği uluslararası manada küresel şirketlerin Türkiye'deki faaliyetleri kapsamında elde ettikleri gelirden, kardan yüzde 15'lik asgari kurumlar vergisi imkanı da getirdiklerini dile getirerek, "Eğer bu ülkemiz vergi mevzuatında düzenlenmezse bu vergi OECD'ye bağlı ülkeler kapsamında bu küresel şirketin kurulu olduğu merkezin bulunduğu ülke tarafından alınacaktır. Hem uluslararası vergi mevzuatı ile uyum sağlamak hem de ülkemizin gelir kaynaklarını çeşitlendirme noktasında böyle bir öneri getiriyoruz" bilgisini verdi.

        YURT İÇİNDE ASGARİ KURUMLAR VERGİSİ YÜZDE 10

        Kanun teklifiyle ayrıca yurt içi asgari kurumlar vergisi uygulaması getiriliyor. Buna göre urumlar vergisi mükelleflerinin ödeyecekleri kurumlar vergisi, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının yüzde 10’undan aşağı olamayacak.

        Yap İşlet ve Devret Modeli ile Kamu Özel İşbirliği Projeleri kapsamında elde edilen kazançlardan ise yüzde 30 oranında kurumlar vergisi alınacak.

        EMEKLİ OLDUKTAN SONRA ÇALIŞANLAR İÇİN VERİLEN DESTEK SONA ERİYOR

        Kanun teklifinin yasalaşmasıyla 8/9/1999 (dahil) öncesinde sigortalı sayılanlardan, ilk defa yaşlılık veya emekli aylığı bağlananların, aynı işyerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya devam etmeleri halinde işverenlere sağlanan 5 puanlık sosyal güvenlik destek priminin Hazine tarafından ödenmesine ilişkin uygulama sonlandırılacak.

        KAYIT DIŞI İLE MÜCADELE

        Kayıt dışı çalışılması durumunda kesilecek cezaların artırımlı uygulanmasını öngördüklerini ifade eden Güler, şunları kaydetti:

        "Kayıt dışı faaliyette bulunan, bir başka anlatımla vergi dairesinin bilgisi dışında çalışanlara kesilecek vergi ziyaı cezası, verginin 1 katı olarak kesilecek cezalarda 1,5 kat, verginin 3 katı olarak kesilecek cezalarda 4,5 kat kesilecek. Başkasına ait POS cihazı kullananlara, başkasının IBAN'ını kullananlara yani ödemeleri başkalarının hesabına yapılan havalelerle kabul edenlere ve hesaplarını başkalarına kullandıranlara kesilecek cezaları artırıyoruz. Ayrıca ticari olmayan gezi, eğlence, spor gibi faaliyetlerde kullanılan deniz taşıma araçlarına yat limanlarında verilen kiralama, bakım gibi hizmetlerde KDV istisnasını kaldırılıyoruz. Mükelleflerin KDV beyannamelerinde yer alan indirilecek KDV tutarlarının 5 takvim yılı süresince indirim yoluyla giderilememesi halinde, bu süre sonunda kayıtlardan çıkarılarak yapılacak vergi incelemesi ile gelir veya kurumlar vergisinin tespitinde gider olarak dikkate alınmasına imkan sağlıyoruz."

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa