Şerbetçiotundan çiftçiye yılda 10 milyon TL
Anadolu Efes CEO'su Can Çaka, WWF-Türkiye iş birliğiyle 2018 yılında hayata geçirdikleri Gelecek Tarımda - Akıllı Tarım projesiyle şerbetçiotu üretiminde Almanya ve Çek Cumhuriyeti ile benzer rakamlara ulaşıldığını kaydetti. 7 adet tescilli ürün çeşidiyle ekili alanlarda 10 yılda yüzde 49 oranında artış elde edildiğini kaydeden Çaka "Bu ürünün yurtiçinden tedarik oranı 10 yılda yüzde 40'tan yüzde 65'e çıktı. Çiftçilerimizin ekonomik kazanımının boyutları yıllık 10 milyon TL karşılığı yaş şerbetçiotu alımına ulaştı" dedi
ABONE OLTürkiye'de sadece Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde üretilen şerbetçiotunun hasadı başladı. Anadolu Efes'in Gelecek Tarımda projesi kapsamında 1971 yılından bu yanaüretimini desteklediği şerbetçiotu, biranın hammaddelerinden biri. Anadolu Efes CEO'su ve Bira Grubu Başkanı Can Çaka ile şerbetçiotu hasadında ürünün Türkiye'deki serüvenini ve bira pazarını konuştuk.
Sürdürülebilir tarım projeleri ile birayı ve yerli üretimi sahiplendiklerini, arpa ve şerbetçiotu üretiminde çiftçi ile işbirliğine gittiklerini anlatan Çaka, WWF-Türkiye(Doğal Hayatı Koruma Vakfı) iş birliğiyle Gelecek Tarımda - Akıllı Tarım projesini hayata geçirdiklerini dile getirdi. Maltlık arpa ve şerbetçiotu üreticilerine operasyonel, teknik ve finansal destek verdiklerini kaydedenÇaka, bu kapsamda 17 adet tescilli maltlık arpa 7 adet de şerbetçiotu çeşidine sahip olduklarını aktardı.