Ekmek, şeker ve kahve tartışması büyüyor
Tartışmaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Erol dahil oldu
Deniz ÇİÇEK / HT GAZETE
Prof. Dr. Canan Karatay’ın sağlık için ekmek ve şeker tüketilmemesi, çocuklara kahve içirilmesi yönündeki önerileri uzun süredir tartışma konusu. Karatay’a destek veren uzmanlar olduğu gibi, önerilerine şiddetle karşı çıkan, hatta ‘insanları yanlış yönlendirdiği’ iddiasıyla ünlü profesöre dava açan uzmanlar da var. Son olarak tartışmaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Erol dahil oldu. “İnsanlara ‘Ekmek yemeyin’ demek yanlış. Ayrıca beynin şekere de ihtiyacı var” diye konuşan Erol, kafein içeren kahvenin yetişkinler için faydası olabileceği gibi kalp riski de yaratabileceğine dikkat çekti.
‘HER ŞEYDEN YEMELİYİZ’
Erol, topluma “Şunu yemeyin, bunu yemeyin” gibi çağrılarda bulunmanın yanlış olacağını belirterek, “Ben her şeyi yiyorum. Her insanın ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerali alması lazım. Önemli olan bunların sağlıklı ve hijyenik olması. Genci, yaşlısı, çocuğu var. Farklı kategorilerdeki insanların farklı besinlere ihtiyacı var. Beslenme ile ilgili genel ve radikal söylemleri doğru bulmuyorum” dedi.
‘ŞEKERE DE İHTİYAÇ VAR’
Şeker tüketilmemesine yönelik çağrıları da eleştiren Erol, şunları söyledi: “Her zaman bir ürünün sağlıklı olarak piyasaya arzı önemli. Geçmişte de bazı ürünler acımasızca eleştirildi. Yumurta, tereyağı için ‘Yemeyin’ denildi. İnsan vücudunun şekere, proteine ve yağa ihtiyacı var. En önemli organlardan birisi beyin. Beynin yapısının büyük bölümü yağdır. Beyin glikozla çalışır.”
KAHVE UYARISI
Erol, çocuklara kahve içirilmesi önerisi konusunda ise “Kahvenin etken maddesi kafeindir ve uyarıcı etkiye sahiptir. Normal erişkin insanlarda günde 1 fincan kahvenin antioksidan etkisi olduğu söylenir. Ancak kalbe de olumsuz etkisi olabilir” yorumunu yaptı.
"LIGHT ÜRÜNLER SAĞLIKSIZ DEĞİL"
Diyete yönelik gıda ürünlerinin sağlıksız olduğuna yönelik görüşleri de değerlendiren Prof. Dr. İrfan Erol, “Tüm dünyada yağı, enerjisi ve kalorisi azaltılmış ürünler var. Burada esas olan hijyenik şartlarda üretilmesi. Bu tamamen tüketici tercihidir. ‘Light ürünler daha sağlıksız’ yorumu doğru değil” dedi.