Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Yönetilen unsurların bölgenin yerel unsurları olduğu, ancak yönetenlerin Türklerden oluştuğu Mısır’da kurulan Türk devletleri hangileridir? İşte, Mısır’da kurulan ilk Türk devleti hakkında tüm detaylar…

Mısır’da Kurulan İlk Türk Devleti

Mısır’da kurulan ilk Müslüman Türk devleti 868 yılında kurulmuş olan Tolunoğulları Devleti’dir. Abbasiler önemli valiliklere Türk komutanlar atıyor; ancak atanan bu komutanlar, başkentten ayrılmayı reddettikleri için atandıkları bölgeye naip adı verilen vekillerini gönderiyorlardı. Bu şekilde Mısır’a naip olarak atanan Tolunoğlu Ahmet; 868 yılında beraberinde Türklerden oluşan bir orduyla Mısır’a gelmiştir.

Bu dönemde Mısır, Abbasilerin parçalanma sürecinde olmasından dolayı büyük bir istikrarsızlık içindeydi. Bu durumu lehine çevirmekte kararlı olan Tolunoğlu Ahmet, Trablusgarp’tan Suriye’ye kadar olan toprakları ele geçirmiş ve bu coğrafyada kendi hâkimiyetini kurmuştur. Yaşanan bu gelişmeler üzerine Abbasi halifesi, Tolunoğlu Ahmet’i valilik görevinden almış ve Ahmet de bağımsızlığını ilan etmiştir.

Mısır’da kurulan ilk Türk devleti olan Tolunoğulları; 50 yıl boyunca bağımsız bir devlet olarak varlığını sürdürmüş ve 905 yılında Abbasiler tarafından yıkılmıştır.

Mısır’da Kurulan Türk Devletleri

Bu başlık altında, Mısır’da Kurulan Türk Devleti olan Tolunoğulları, İhşidler, Eyyubiler ve Memlükler hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. İşte, Mısır’da kurulan Türk devletleri:

Tolunoğulları (868 – 905)

  • Tolunoğlu Ahmet tarafından 868 yılında Mısır’da kurulmuştur.
  • Mısır’da yaklaşık bin yıl sürecek Türk hâkimiyetini başlatmışlardır.
  • Mısır’da kurulan ilk Türk devletidir. Abbasilere karşı kurulmuş olan bu devlet 905 yılında Abbasiler tarafından yıkılmıştır.
  • Mısırda bulunan Ulu Camii ve Tolunoğlu Camii, bu dönemde inşa edilmiş en önemli mimari eserlerdir.
  • Yıkılmalarında, yöneticilerinin Türk; yönetilen halkın ise yerel unsur olması etkili olmuştur.
Haberi Hazırlayan: Türker Üner
Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ