Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Dolar 9.20 liranın üzerini gördü - Döviz Haberleri

        Dün dolar güne 9.04 liradan başlamış, ABD'de eylül ayı enflasyonunun beklentileri aşmasıyla 9.10 liranın üzerine tırmanmıştı.

        Ancak dolarda asıl hareketlilik gece saatlerinde yaşandı. Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Merkez Bankası Başkan Yardımcıları Semih Tümen ve Uğur Namık Küçük ile Para Politikası Kurulu (PPK) Üyesi Abdullah Yavaş görevden alındı. Boşalan Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı koltuğuna BDDK Başkan Yardımcısı Taha Çakmak oturdu. PPK Üyeliğine ise Yusuf Tuna atandı.

        Bu kararın ardından 21 Ekim'deki Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantısı'ndan faiz indirimi çıkacağına yönelik beklenti arttı.

        Kararın yayımlanmasıyla beraber dün gece dolar hızlı bir şekilde 9.09'dan 9.18 liraya yükseldi.

        Bu sabah ise dolar 9.13 liraya çekildi. Piyasa kapanışının ardından, saat 20.45 civarında 9.20 lirayı aşarak yeni tarihi zirvesini gördü. Dolar/TL'deki günlük yükseliş yüzde 1'i aştı.

        ABD VERİLERİ DE DESTEKLEDİ

        Söz konusu rekorun ana nedeni Merkez Bankası'ndaki değişimler olsa da öğleden sonra gelen ABD'den gelen veriler de yükselişi destekledi.

        ABD'de eylül ayında üretici fiyatları yüzde 8.8 ile rekor bir yıllık yükseliş kaydetti. Bu enflasyon endişelerini ve Fed'in beklenenden erken sıkılaşmaya gideceği beklentisinin güçlenmesine yol açtı.

        Bunun yanında ABD'de 9 Ekim haftasında işsizlik maaşı başvuruları 293 bin ile 310 binlik beklentinin altında kaldı. Bu ekonomide öngörülenden hızlı bir toparlanmaya işaret etti.

        DOLAR

        $
        28,7044 0,15
        • Alış: 28,6850
        • Satış: 28,7238
        Son Güncellenme Tarihi: 18/11/2023 02:33:25
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa