Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Yüzde 24'e yükselen faiz Türkiye'yi dünya üçüncülüğüne taşıdı - Merkez Bankası neden faiz artırdı? - İş-Yaşam Haberleri
        .png
        .png

        CumhurbaşkanıRecep Tayyip Erdoğan'ın faiz artırımına karşı olduğunubelirtmesine rağmen rekor faiz artışına giden Merkez Bankası'nın politika faizini 6,25 puan artırarak yüzde 17,25'ten yüzde 24'e çekmesi Türkiye'yi dünya üçüncüsü yaptı.

        Dünya ülkeleri arasında Arjantin yüzde 60 ile politika faizinde lider durumda bulunuyor. İkinci ise yüzde 25 faiz ile Surinam. Türkiye yenifaiz artırımı sonucu Ukrayna, İran, Haiti veVenezüella'yı geçerek üçüncü duruma yükseldi.

        FAİZ ARTIŞI NEDİR?

        Merkez Bankası politika faizini piyasa faizini belirleyip bu faiz oranı ile piyasa faiz oranlarını da belirleyip ekonominin yavaşlayıp hızlanmasını sağlıyor. Böylece temel görevlerinden birisi olan enflasyonu dakontrol altında tutuyor.

        Merkez ekonominin çok zayıfladığı dönemlerde faizindirerek vatandaşın harcamaya gidipcanlanma sağlamayı hedeflerken ekonomiısındığında ise faizartırarak paranın tüketim yerine faize yani tasarrufa kaymasını sağlıyor. Buna parasal sıkılaşma deniliyor.

        REKLAM

        NEDEN FAİZ ARTIRIMINA GİDİLDİ?

        Diğer yandan Merkez son açıklamasında da belirttiği gibi döviz kurundaki hareketlerinde etkisiyle fiyat artışları genele yayılınca iç talep koşullarındaki zayıflamaya rağmen fiyatlama davranışlarında gözlenen bozulma enflasyonu yukarı taşıyacağı için faiz artırımına gitti. Böylece bir yandan paranın döviz yerine yüksek faize gitmesi sağlanacak diğer yandan yabancı yatırımcıların da döviz bozarak Türk Lirası'na yatırım yapması sağlanarak TL'ye istikrar sağlanması hedefleniyor.

        Dövizin aşağı gelmesi ile maliyet kaynaklıenflasyon artışı da önlenmiş olacak. Diğeryandan Merkez Bankası uluslararası yatırımcılara da Türk Lirası'ndaki zayıflamaya karşı gerekirse elindeki tüm imkanları kullanabileceği mesajını vererek kredibilite de kazanmayı hedefledi.

        Ancak piyasa faizleri zaten yüksek de olsa bu faiz artırımı ile yüksek faiz teyit edildiği için sonraki dönemde yüksek faiz oranlarının enflasyonu tekrar yukarı çekmesi mümkün olabilecek. Artan faiz oranları ile kredi faizleri de yükseleceği için artan maliyetler bir yandanenflasyonu körüklerken diğer yandan kredi kullanarak üretim yapan işletmelerin önünü kesebilecek.

        REKLAM

        EN YÜKSEK FAİZ ARJANTİN'DE

        Ülke MB politika faizi (%)
        Arjantin 60
        Surinam 25
        Türkiye 24
        Venezuella 20,5
        Haiti 20
        İran 18
        Ukrayna 18
        Gana 17
        Mısır 16,75
        Angola 16,5
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa