Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Tarih Kral Yolu Hangi Uygarlığa Aittir? Kral Yolu Nerede ve Kim Yaptı?

        Üzerine inşa edilen konaklama yerleri, güvenlik noktaları ile emniyetli bir hale getirilmiş olan Kral Yolu nerede başlar nerede biter? Kral Yolu nedir sorusuna yanıt aradığımız yazımızı siz kıymetli okuyucularımız için hazırladık. İşte, tüm detaylar…

        Kral Yolu Nedir?

        Kral Yolu; günümüzde İran sınırları içinden başlayan ve önce Irak, sonra da Anadolu üzerinden geçen antik bir ticaret yoludur. Tarihi oldukça eski olan ve 5. yüzyıla kadar uzanan Kral Yolu sayesinde, doğu ile batı arasındaki iletişimin hızı artmış ve birçok medeniyet arasında bu güzergâh üzerinden bilim, sanat, kültür transferleri gerçekleşmiştir.

        Kral Yolu Hangi Uygarlığa Aittir?

        Kral Yolu’nun ortaya çıkışı, Mezopotamya tarihinin en önemli uygarlıklarından bir tanesi olan Pers İmparatorluğu döneminde gerçekleşmiştir. Anadolu ve Mezopotamya’da hali hazırda bulunan bazı ticaret yolları MÖ. 5. yüzyılda onarılmış ve bu yollara yeni güzergâhlar eklenerek antik çağın en önemli ticari yollarından biri olan Kral Yolu ortaya çıkmıştır.

        REKLAM

        Pers İmparatorluğu’nun siyasi birliğini sağlamasına da olanak sağlayan bu yol, üzerinde oluşturulan konuşlandırılan askeri birlikler sayesinde emniyetli bir hale getirilmiştir. Bunun yanında konaklama hizmetlerinin de verilmesi için Kral Yolu üzerinde istasyonlar inşa edilmiş ve burada tacirlerin at, yemek ve su gibi ihtiyaçları da karşılanmıştır.

        Kral Yolu’nu Kim Yaptı?

        Antik dönemin en önemli ticari güzergâhlarından bir tanesi belki de en önemli olan Kral Yolu’nun temelleri her ne kadar Lidyalılar ve Asurlular tarafından atılmış olsa da bu yol, Pers kralı I. Darius tarafından onarılmış, birleştirilmiş ve inşa edilmiştir.

        MÖ. 547 yılında Pers İmparatorluğu ile Lidyalılar arasında gerçekleşen savaşı kazanan I. Darius, bu ticaret yolunu ele geçirmiştir. Yol üzerinde Pers hâkimiyetinin kurulması ile beraber kral I. Darius, Kral Yolu’nu oluşturan birçok yolu tamir etmiş ve bu güzergâhlara yeni yollar eklemiştir. Ticari amaçların yanında bir haberleşme güzergâhı olarak da kullanılan bu yolda, her 25 kilometrede bir konaklama merkezleri oluşturulmuştur. Konforu ve güvenliği sağlanmış olan bu yolda seyahat eden bir Perslinin 7 günde yaklaşık 2500 kilometre yol alabildiği ifade edilmektedir.

        REKLAM

        Kral Darius tarafında geliştirilen bu yol Roma İmparatorluğu döneminde de aktif olarak kullanılmaya devam edilmiştir.

        Kral Yolu Nerede Başlar, Nerede Biter?

        Kral Yolu; Lidyalıların başkenti olan Sardis’ten başlayan ve Mezopotamya’da bulunan Susa kentine kadar uzanan bir antik ticari yoldur. Bu yol sayesinde batıda yer alan Efes’ten doğuda yer alan Persepolis’e kadar kesintisiz bir ulaşım sağlanmış; Doğu ile Batı arasındaki kültürel ve ticari etkileşim hız kazanmıştır.

        Kral Yolu Nerede?

        Gerçekleştiren arkeolojik kazılardan ve tarihsel verilerden hareketle Kral Yolu’nun, bugün Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı olan Sart (Sardis) kasabasından başladığı bilinmektedir. Buradan başlayarak doğuya doğru devam eden bu antik yol, Orta Anadolu coğrafyasından geçtikten sonra önce Musul ve Irak coğrafyasına, oradan da şu an İran sınırı içinde bulunan Susa şehrine ulaşmaktadır.

        Kral Yolu Haritası

        Kral Yolu Nerede başlığı altında geçmiş olduğu güzergâh hakkında bilgiler verdiğimiz Kral Yolu’nu aşağıda vermiş olduğumuz harita üzerinden inceleyebilirsiniz:

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Türker Üner
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa