III. Selim dönemi genel özellikleri ve önemli olayları: III. Selim dönemi gelişmeleri, siyasi olayları, yenilikleri ve savaşları
1789 tarihinde 1. Abdülhamid'in vefat etmesi üzerine tahta çıkan ve Osmanlı Devleti'nin yirmi sekizinci padişahı olan III. Selim, 1807 tarihine kadar Osmanlı toprakları üzerine hüküm sürmüştür. Askeri alanda büyük ıslahatların gerçekleştirildiği, Rusya ve Avusturya ile savaşların devam ettiği bir dönem olarak öne çıkan III. Selim dönemi genel özellikleri ve önemli olayları nelerdir? III. Selim dönemi gelişmeleri ve siyasi olayları hangileridir? Ayrıntılar içeriğimizin devamında…
Askeri okullarda yabancı dil olarak Fransızcanın okutulmaya başlandığı, ilk resmi devlet matbaasının kurulması gibi birçok düzenlemenin gerçekleştiği III. Selim dönemi yenilikleri ve savaşları nelerdir? İşte, tüm detaylar…
III. Selim Dönemi Genel Özellikleri
1789 tarihinde I. Abdülhamid’in ölümü üzerine başlayan III. Selim döneminde yaşanan ilk gelişme 1791 yılında Avusturya ile Ziştovi, 1792 yılında da Rusya ile Yaş Antlaşması’nın imzalanması ve bu iki devletle süren savaşların sona ermesidir. Taraflar arasında imzalanan Ziştovi Antlaşması ile Avusturya, savaş öncesi sınırlarına çekilmiş, Rusya ile imzalanan Yaş Antlaşması ile de Kırım, Rusya’da kalmıştır.
III. Selim döneminde Fransa ile olan dostluk ilişkileri ise Napolyon’un Mısır’ı işgal etmesiyle sona ermiştir. Bu işgal üzerine harekete geçen III. Selim, Mısır’daki Fransızları mağlup etmeyi başarmış ve taraflar arasında imzalanan bir antlaşma işe Fransa, Mısır’ı Osmanlılara iade etmiştir.
Yaşanan siyasi olayların yanı sıra III. Selim döneminde gerçekleşen ıslahat faaliyetlerinin de Osmanlı tarihindeki yeri oldukça önemlidir. Bu dönemde askeri alanda önemli ıslahatlar gerçekleşmiş be devletin savaş meydanlarında almış aldığı yenilgilerin önüne geçilmek istenmiştir.
III. Selim Dönemi Önemli Olayları
1789 ile 1807 tarihler arasını kapsayan III. Selim dönemi gelişmeleri ve siyasi olayları şu şekildedir:
III. Selim Dönemi Savaşları
1787 – 1791 Osmanlı – Avusturya Savaşı
4 yıl boyunca süren savaş 1791 yılında imzalanan Ziştovi Antlaşması ile sona ermiş ve Avusturya savaş öncesi sınırlarına geri çekilmiştir. Gerçekleşen bu savaşın bir diğer önemi ise, Osmanlı Devleti ile Avusturya arasında gerçekleşen son savaş olmasıdır.
1787 – 1792 Osmanlı – Rus Savaşı
1792 yılında taraflar arasında imzalanan Yaş Antlaşması ile sona ermiştir. Bu antlaşma işe Kırım Ruslara bırakılmış ve Osmanlı Devleti’nin Eflak ile Boğdan’a tanıdığı ayrıcalıklar yenilenmiştir.
1806 – 1812 Osmanlı – Rus Savaşı
Rusya’nın Eflak ile Boğdan’ı işgal etmesi ve Osmanlıların boğazları Rus gemilerine kapatması sonucu gerçekleşen bu savaşın devam ettiği sırada gerçekleşen Kabakçı Mustafa İsyanı ile III. Selim tahttan indirilmiştir.
III. Selim Dönemi Yenilikleri