Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Jakson Hole'den ses gelmedi! - Para Haberleri

        ABD’de bugün başlayan Jackson Hole toplantıları öncesi özellikle ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke’nin ekonomiye destek atıp atmayacağı tartışması hafta boyunca oldukça gündemdeydi. Ancak bankanın riske girmeyip ikinci tur gevşeme paketinde olduğu gibi radikal önlemlerle gelmeyeceğini düşünenler çoğunluktaydı. Bernanke, geçtiğimiz yılki Jackson Hole toplantısından 600 milyar dolarlık tahvil alım programınının sinyalini vermiş ve hisse senetleri piyasasını büyük ölçüde rahatlatmıştı.

        EYLÜL'DE GEL!

        Ve FED Başkanı Bernanke, beklendiği üzere açıklamalarına başladı. Fakat bu açıklamalar sadece kısa bir jenerik tadındaydı. Bernanke, asıl önemli açıklama içinse Eylül ayındaki FED toplantısını işaret etti. Bernanke, gevşeme ile ilgili seçeneklerin değerlendirilmesinin 20-21 Eylül tarihlerindeki toplantıya bırakıldığını duyurdu.

        FED Başkanı Ben Bernanke, Jackson Hole'de düzenlenen FED yıllık toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, FED'in ekonominin toparlanmasına destek vermek için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduğunu bildirdi, ancak cılız büyümeye rağmen FED'in harekete geçmesinin yakın olduğuna dair sinyal vermedi. Bernanke konuşmasında FED'in ekonomiyi büyütmek için kullandığı araçlar konusunda değerlendirmede bulunmadı, onun yerine FED'in Eylül ayı toplantısını, takip edilecek seçeneklerin müzakere edilmesi için 2 güne çıkardığını söyledi.

        Devamı geliyor...

        2.3 TRİLYON DOLAR GETİRDİ

        Başta ABD olmak üzere dünya piyasaları FED Başkanı’ndan ekonomi çevrelerinde dolaşmaya başlayan kötü resesyon havasını dağıtmasını bekliyordu. Bu arada Bernanke’nin atacağı veya atmayacağı adımlara yönelik spekülasyonlar da giderek artıyor. Buna göre beklentilerini yüksek tutan grup, ikinci tur gevşeme politikalarının gerçekleştiği Kasım 2010 – Haziran 2011 tarihleri aralığında ekonomiye 2.3 trilyon dolarlık bir katkının sağlandığına işaret ederek benzer bir adımın yine faydalı olacağını savunuyor.

        ENFLASYON KORKUTUYOR

        Diğer bir grup ise FED’in bu aşamada yeni bir destek açıklamayacağını, eğer yeni bir gevşeme politikası hayata geçecekse bunu 20 Eylül’de gerçekleşecek bir sonraki faiz toplantısında duyurulacağını ileri sürüyor. Ayrıca ikinci tur gevşeme politikalarının enflasyonu önemli oranda artırdığına işaret ederek benzer bir adımın enflasyonu yüzde 4’ler seviyesine taşıyabileceği ileri sürülüyor. UBS’nin 82 yatırımcının katılımı ile yaptığı ankete göre, katılımcıların yarısı FED’in sert önlemler almayacağını düşünüyor. Açığa satışa yasağın seans geçeceği ABD hem borsaları düşürdü.

        FED'İN KARARI BEKLENECEK

        Piyasalar, ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'nin bugün Jackson Hole'da merkez bankası liderleriyle yapılacak olan toplantıdaki konuşmasına odaklandı. Geçtiğimiz yılki Jackson Hole toplantısından 600 milyar dolarlık tahvil alım programınının sinyaliyle çıkan Bernanke'nin bu yılki konuşması da dikkatle bekleniyor.

        ABD ekonomisindeki yavaşlama sinyallerinin artması, piyasaları bu yıl da benzer türde bir beklentiye itiyor. Bu hafta yeni bir tahvil alım programının kapıda olabileceğinin spekülasyonlar adeta zirve yaptı.

        Fed'in ABD ekonomisini desteklemek için harekete geçeceğine ilişkin beklentiler, bu haftanın ilk dört gününde hisse senetlerini yukarı taşıdı. Küresel piyasalar, önceki dört haftada ABD ve Avrupa'daki büyüme korkuları ve borç krizine yönelik endişelerle sert satışlar görmüştü.

        Diğer yandan yatırımcıların Fed'in yeni bir parasal genişlemeye gideceğine yönelik umutlar, risk iştahında artışlara sebep oldu ve Salı günü yeni bir rekor kırmış olan altına sert düşüş yaşattı.

        BEKLENTİ ZAYIFLADI

        Ancak piyasalarda tüm bu olumlu havaya rağmen, piyasaların Fed'e ilişkin umutları boşa çıkabilir. Zira enflasyon ve bazı ekonomik verilerdeki olumlu sinyaller göz önünde bulundurulduğunda, Bernanke'nin bugün çok büyük açıklamalar yapmayacağına inanılıyor.

        ABD'nin borçlanma maliyetlerinin rekor düşük seviyelerde seyretmesi de, Fed'in QE3'e gitmesini zorlaştıracak faktörlerden biri olarak görülüyor. Dünyanın en büyük ekonomisindeki borçlanma maliyetleri, 2. Dünya Savaşı sonrası döneminin en düşük seviyelerinde bulunuyor. Bu da uzun vadeli faizlerin düşürülmesi ihtimalini azaltarak, yeni bir parasal genişleme için bulunan alanı daraltıyor.

        KANSAS FED BAŞKANI: QE3 İYİ FİKİR DEĞİL

        Bugünkü Jackson Hole toplantısını ağırlayacak olan Kansas Fed Başkanı Thomas Hoenig, QE3'ün iyi bir fikir olduğuna inanılmaması gerektiğini söyledi

        Hoenig, ABD ekonomisinin borçlarını azaltmasının, yeni bir tahvil alım programı uygulamaktan daha iyi ve etkili bir çözüm olduğunu savundu. Kansas Fed Başkanı aynı zamanda çift dipli resesyon ihtimali görmediğini de belirtti. Hoenig, tüketici ve şirketlerin borç oranlarını azaltmasıyla birlikte, ekonominin yeniden orta vadeli toparlanmasına geri dönebileceğini belirtti.

        Kansas City Fed Başkanı, dünyanın en büyük ekonomisi ABD için yılın geri kalanında yüzde 2 ila 2.5 oranında büyüme öngördü.

        Hoenig, ABD ekonomisine ilişkin 2 karamsar imalat verisinin üzerinde çok durulmaması gerektiğini savunarak, Richmond ve Philadelphia Fed’in zayıflığa işaret eden imalat raporlarının, piyasaların sert düşüş kaydettiği sırada hazırlanmış olduğunu, bu sebeple o dönemdeki belirsizlikleri de yansıttığına dikkat çekti. Fed’in aşırı gevşek para politikasına karşıtlığıyla bilinen Hoenig, tüm bunlara rağmen Fed’in saygın bir kurum olduğunu ve tüm ekonomi için tek bir gecede çözüm bulunamayacağını ifade etti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa