Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Ciner'den dev yatırım - Enerji Haberleri

        Ciner Grubu tarafından yapımına 2006 yılında başlanan Şırnak Silopi Termik Santralı'nın ilk ünitesinin resmi açılışı Başbakan Erdoğan tarafından yapıldı.

        Törende, 135 megavatlık ilk ünitenin açılışının yanı sıra diğer iki ünitenin temeli atıldı. Tamamlandığında 800 milyon dolara mal olacak olan Silopi Termik Santralı sınır noktasındaki en büyük yerli yatırım olarak büyük bir önem taşıyor. Toplam 405 megavatlık kurulu güce sahip olacak olan Silopi Termik Santrali her biri 135 megavat gücünde 3 üniteden oluşuyor.

        KURULU GÜCÜN YÜZDE 1'İ

        Ana yakıt olarak asfaltit madeni kullanan santral uzun yıllardır dünyada yaygın olarak kullanılan ve temiz kömür teknolojileri sınıfına giren dolaşımlı akışkan yataklı kazan teknolojisine sahip.

        REKLAM

        Bu teknoloji sayesinde dışarıya zehirli gaz bırakılmıyor. İlk ünitesi bir süredir çalışan ve bugün itibarıyla resmi açılışı da gerçekleşecek olan Silopi Termik Santralı 2014 yılı sonunda tam kapasite olarak faaliyet gösterecek. Yılda 2.7 milyar kilovatsaat elektrik üretecek ve kurulu gücü 405 megavat olan santral, Türkiye'nin toplam kurulu gücünün yüzde 1'ine denk geliyor.

        "AVRUPA'DAKİLERLE AYNI"

        Açılış töreninde konuşan Ciner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ciner şunları söyledi:

        "Sayın Başbakanım, değerli bakanlar, sayın milletvekillerim,değerli Silopili dostlarımız, arkadaşlarımız, hoş geldinizdiyorum.

        Silopi Termik Santralı hakkında çok kısa birbilgi vereceğim. Bu termik santral akışkan yatak sistemine göreyapılmıştır, çevre dostudur. Almanya'daki, Amerikada'ki,İngiltere'deki termik santrallerden eksiği yoktur, fazlası vardır.135x3, 405 megavat olarak bittiğinde faaliyet gösterecektir. Şuanda135 megavat çalışmaktadır. 567 personelimiz vardır. Yaklaşık bin kişiye iş vermek durumundayız. Santral bittiğinde personel sayımız bin 500'e, iş verdiğimiz insan sayısı 2000-2500 civarında olacaktır.Burada çalışan tüm hemşehrilerime, dostlara, arkadaşlara, buolanağı sağlayan sizin 10 senelik iktidarınız sırasında, bize buimkanları sağladığınız için bir işadamı olarak size çokteşekkür ediyorum.

        REKLAM

        Silopi ve Şırnak'ta sayın valimizin de organizasyonuyla 400 taneüniversite öğrencisi kardeşimize karşılıksız burs vermekteyiz.İki tane ilköğretim, 1 tane lise inşa etmekteyiz. Bunları buradakiinsanlara katkıda bulunmak üzere yapmaktayız.

        Sayın Başbakanım, bu bizim üçüncü tesisimize gelişiniz, bizişereflendirdiniz, çok teşekkür ediyoruz. Daha önceki tesislerimizde çok başarı ile devam etmektedir. Bu üçüncü tesisimizbittiğinde inşallah sizi dünyanın en büyük soda tesisi üretiminede davet ediyorum. Hoş geldiniz sefa verdiniz. Kalbi teşekkürlerimisunuyorum."

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa