Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak Suriyeli isterse 2.800 konut hazır - Emlak Haberleri

        Erdem AKTÜRK/GAZETE HABERTÜRK

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Polonya’daki NATO Liderler Zirvesi dönüşünde yaptığı açıklamalarda, bugünlerde vatandaşlık hakkı verilmesi tartışılan Suriyelilere Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) elinde bulunan boş konutların verilebileceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriyelilerin bodrum katlarında 10-15 kişi tıkış tıkış yaşadıklarını belirterek, Suriyelileri yıllarca kamplarda, bodrum katlarında barındrmaya mahkûm etmek yerine, ilgili bakanlıkların, istihbarat teşkilatının bir çalışma yapması gerektiğini dile getirdi.

        Erdoğan, “Kamplar, evler, buralardaki insanlar bir gözden geçirilsin ve bu gelmiş olan Suriyelileri ülkemizin belli yerlerine yerleştirelim. Hatta gerekirse TOKİ’nin elinde boş konutlar var” dedi.

        YILDA 60 BİN KONUT ÜRETİYOR

        Yılllık 60 bin konut üreten TOKİ, bugüne kadar Türkiye genelinde hayata geçirdiği konut projeleriyle birlikte; okul, hastane, yurt gibi birçok sosyal projeye de imza attı. TOKİ, şu ana kadar Türkiye genelinde 723 bin 334 adet konut, 8 bin 405 adet sosyal donatı rakamına ulaştı. Yasal olarak yabancılara ev satamayan TOKİ’den, Suriyeliler vatandaşlık alma durumunda ev alabilme imkânına sahip olacak. Edinilen bilgiye göre TOKİ’nin stokunda, çoğunluğu Doğu ve Güneydoğu’da olmak üzere Türkiye genelinde, şu an satışa çıkmamış ya da satışa çıkıp satılamamış 2 bin 800 konut bulunuyor. Konuya yakın çevreler ise vatandaşlık alan Suriyeliye konut satışı konusunda Türkler’e uygulanan prosedürde ya da fiyatlamada bir farklılık olmayacağını söylüyor.

        SURİYELİ SINIRDA YAKINI ÜZERİNDEN KONUT ALIYOR

        2011’den sonra iç savaşın başladığı Suriye’den öncelikle Güneydoğu’daki sınıra yakın illere gelenlerin bir kısmı konut edinme yoluna gitti. Ancak Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü yetkililerine göre farklı bir statü verilene kadar halen Suriyelilerin Türkiye’de taşınmaz edinme hakkı bulunmuyor. Ancak Suriyeliler bu kısıtlamayı zaman zaman farklı yöntemlerle aşıyor.

        YÜZDE 57 YÜKSELDİ

        Daha önce Türkiye’deki yakınları aracılığıyla ev kiralayan Suriyelilerin, aynı yöntemle yakınları adına ev satın aldıkları biliniyor. Bu nedenle özellikle 2014’te 2013’e göre yabancılara yapılan konut satışlarında patlama yaşanmıştı. 2013 yılının ilk 7 ayında toplam 6.348 konut alan yabancılar 2014’ün aynı döneminde 9.980 konut edindi. Yani yabancılara yapılan konut satışları tam yüzde 57.21 arttı. Bu yılın ilk 5 ayında ise yabancılara 7.835 konut satılırken İstanbul 2.687, Ankara ise 1.770 konutla ilk 2 sırayı paylaştı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa