Domuz gribi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Domuz gribi belirtileri ve tedavisi
Hayatımıza ilk olarak 2009 yılında giren domuz gribi virüsü Güney Batı ABD ve Meksika ülkelerinden ülkemizde de görülmüştür. Görüldüğü tarihte domuz gribinden ölüm vakaları da meydana gelmiştir. Dünya genelinde 4 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan bu hastalık günümüzde koronavirüsün ardından yeniden görülmeye başlamıştır.
2020 yılının Mart ayından itibaren tüm dünyada etkisini sürdüren koronavirüs ve varyantları ile birlikte domuz gribi şikayetlerinde de artış yaşandı. Koronavirüs ile benzer özellikler taşıyan ve belirtiler gösteren domuz gribinin öldürücü etkisi hala merak edilen konular arasında yer almaktadır. Peki, domuz gribi nedir ve belirtileri nelerdir? Domuz gribi ile ilgili bilinmesi gereken tüm detayları yazımızda sizler için bir araya getirdik.
Domuz Gribi Nedir?
Domuz gribi A tipi bir influenza türüdür. Domuz gribine sebep olan virüs ise H1N1 virüsüdür. Grip türlerinden biri olan domuz gribi, diğer grip türleri gibi kış aylarında yoğun olarak kendini gösterir. Belirtileri ile mevsimsel grip ile aynı özellikleri taşımaktadır. Domuz gribi ilk olarak kendisini titreme, üşüme ve yüksek ateş gibi belirtiler ile göstermektedir. Ancak bu virüs hızlı bir şekilde yapısal olarak değişim gösterebilir. Bu sebeple başlangıçta tehlikeli olmasa da ilerleyen dönemlerde sağlık için oldukça tehlikeli bir hastalık olabilir. Her yaş ve kişide görülebilen domuz gribi aynı zamanda mevsimsel grip gibi bulaşıcı da bir hastalıktır. İlk olarak 200 yılında Meksika’da görülen domuz gribi aynı yıl hızlı bir yayılım göstererek Türkiye’de de görülmüştür. Yayılma hızının büyüklüğünden dolayı Dünya Sağlık Örgütü tarafından dan pandemi ilan edilen hastalıklar arasında yer almıştır.
Domuz Gribi Neden Olur?
Domuz gribinin neden meydana geldiği merak edilen konular arasında yer alır. Temelde domuz gribi ile mevsimsel gribin kaynakları aynıdır. Ancak domuz gribine yol açan H1N1 virüsü evrim geçiren bir virüstür ve hayvanlardan insanlara bulaşmıştır. Domuz gribi adından da anlaşılacağı üzere domuzlardan ve kuşlardan insanlara bulaşmıştır. Solunum yolu ile kolaylıkla insandan insana da bulaşan bu hastalık aynı zamanda bu gribi taşıyan hayvanların etlerini tüketme yoluyla da bulaşabilir. Bu yüzden domuz gribi ile karşı karşıya kalan insanların maske takarak hastalıkları atlatması çok önemlidir. Aksi halde öksürme ve hapşırma yolu ile havaya yayılan damlacıklar kısa sürede farklı kişilerde de domuz gribine sebebiyet verecektir.
Domuz Gribi Nasıl Geçer?
Domuz gribinin geçmesi için ilk olarak doğru teşhis konulması gerekir. Mevsimsel grip ile benzer semptomları taşıdığı için bu hastalığın ilk aşama tedavisinde de grip için uygulanan tedaviler uygulanır. Domuz gribi olan kişinin doktorlar tarafından verilen ilaçları tüketmesi, uyku düzenine dikkat etmesi, sağlıklı ve düzenli beslenerek bol sıvı tüketmesi gerekir.
Domuz Gribi Belirtileri
Domuz gribi de diğer grip türleri gibi bezer belirtileri gösterir. Ancak kronik hastalığı olanlarda, çocuklarda ve yetişkinlerde domuz gribi belirtileri değişkenlik gösterebilir. Genel kapsamda domuz gribi belirtileri aşağıdaki gibidir:
Domuz gribinin yoğun belirtileri bazı durumlarda acil müdahale yol açabilir. İşte çocuklarda ve yetişkinlerde acil müdahale uygulanması gereken domuz gribi belirtileri:
Çocuklarda;
Yetişkinlerde;
Domuz Gribi Tedavisi
Domuz gribinden korunma yolları iyi bilinmelidir. Bu yüzden kişiler ilk olarak domuz gribinden korunmaya özen göstermelidir. İşte domuz gribinden korunma yolları:
Eğer kişi tüm korunma yollarına rağmen domuz gribine yakalanmış ise uygulanan tedavi yöntemleri mevsimsel tedavi yöntemleri ile aynıdır. İşte domuz gribi tedavisi:
Domuz Gribi Belirtileri Kaç Günde Ortaya Çıkar?
Domuz gribi belirtileri kısa sürede kendini göstermektedir. H1N1 virüsü uzak temasla dahi hızlı bulaşan bir virüs olduğu için temas edildikten sonra yaklaşık iki gün içerisinde belirti göstermeye başlar. Bazı kişilerde ise bağışıklık sisteminin direncine göre domuz gribi virüsünün belirtilerinin görülmesi 4 günü bulabilir.
Bebeklerde Domuz Gribi Belirtileri
Domuz gribinin belirtileri yetişkinlerde ve çocuklarda farklılık gösterdiği gibi bebeklerde de farklılık gösterir. Bu yüzden özellikle anne ve babalar salgının yoğun olduğu zamanlarda bebeklerinde görülen belirtileri doğru takip etmeli ve hızlı bir şekilde önlem almalıdır. İşte domuz gribinin bebeklerdeki belirtileri:
Domuz Gribi Öldürücü Müdür?
Domuz gribi ile ilgili en merak edilen konulardan biri de öldürücü olup olmadığıdır. Domuz gribi ilk olarak 2009 yılında ortaya çıkmıştır ve tüm dünyada pandemi lan edilen bir hastalığa dönüşmüştür. Domuz gribinin dünyadaki vaka oranı 30 binden fazla iken bu hastalıktan hayatını kaybeden insan sayısı 4 bini aşmıştır. Domuz gribi 2009 yılından bu yana diğer senelerde de görülmeye devam etmiştir ancak hayatını kaybeden insan sayısı geçtiğimiz yıllara göre oldukça düşük seviyelerde seyretmiştir. Domuz gribinde dikkat edilmesi gereken kişilerin bağışıklık sisteminin güçlü olmasıdır. Eğer zayıf bir bağışıklık sistemine sahip bireylerde domuz gribi meydana gelirse ve ilerleyen seviyelerde teşhisi konulursa bu hastalık hayati tehlike taşıyabilir. Bunun yanı sıra kronik rahatsızlığı olan kişilerin de domuz gribi ile teması halinde dikkatli olması gerekmektedir. Domuz gribinin nefes almada zorlanmaya yol açması akciğer hastalığı olan kişiler için risk taşımaktadır.