Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Dolara fren, altına gaz! 2019'da dolar ve altın fiyatları ne kadar olacak? - Para Haberleri

        FED faizi çeyrek puan artırmasına artırdı ama 2019’da duracağının net işaretini de verdi. Bu çerçevede FED 2019 faiz artırım beklentisini üçten ikiye çekti.

        -Gerekçe olarak da büyüme ve enflasyon beklentilerinin aşağı yönlü revizyonunu gösterdi. Bilanço daraltması konusunda ise bir aksiyon almadı. Daralma otomatik pilota bağlı ve ayda 50 milyar dolar olarak devam edecek.

        -Faizde frene basmaya hazırlananFED’inbilanço daraltmasında aynı refleksi göstermemesiniBaşkanPowell“Bilanço daraltılması önemli sorunlara yol açmıyor”diye gerekçelendirdi.

        REKLAM

        -Karar sonrasında basın toplantısındaBaşkanPowellşu konuların da altını çizdi:

        “-Enflasyon, büyümedeki ve işsizlikteki gelişmelere artık çok tepki vermiyor.

        -Ücret artışları çok kademeli gerçekleşti.

        -Enflasyonun trendiFED’esabırlı olabilmesi için alan yaratıyor.

        -2019 büyüme beklentisindeki revizyonun nedenlerinden biri küresel zayıflama.

        -Ekonomi 2019’da beklediğimiz kadar iyi olmayabilir.”

        FAİZE FREN TESCİLLENDİ

        -Dolayısıyla ekonomik gelişmelere dayalı, herhangi bir toplantıda faiz artırılabileceği gibi, artırılmayabilir de. Yeni yılda artık her faiz kararı sonrası basın toplantısı yapılacağından buFED’ehareket kabiliyeti kazandırıyor.

        Doğrudan doların değerini, ABD faizlerini ve finansal varlıklarını etkileyen“ayağı faiz artırım gazından çekip frene basma”olayı tescil edildikten sonra piyasaları beklenenden fazla etkiledi.

        REKLAM

        PİYASALARA ETKİSİ FAZLA

        -En fazla etkisi borsalarda ve petrol üzerinde ortaya çıktı. Sert satışlar ve sert fiyat düşüşleri yaşadık.

        -Dolar elbette değer kaybetti. Cuma günü 97.705’i gören Dolar Endeksi dün 95.655’e kadar indi.

        -ABD 10 yıllıklarının faizi de Cuma günü yüzde 2.913’ten yüzde 2.750’ye geriledi.

        -Dolara alternatif olan ve dolarla fiyatlanan altının ise önü açıldı. Bizzat doların değerinin düşmesi aynı oranda altının değerinde artış yapabiliyor.

        Ayrıca ABD faizlerinin düşmesi de sığınılacak alternatif liman olarak altını öne çıkarıyor.ABD’de hem para birimi zayıflıyor hem de faizler düşüyor.Amerikan varlıklarına yatırım daha baştan düşük getiriye veyagetirisizliğerazı olmayı gerektirebilir.

        -Altın fiyatları da 14 Aralık Cuma günü 1241.30 dolardan günü kapatmışken dün 1260.90 dolara yükseldi. Bu düzeyi ile altın haziran ayı başındaki değerlerini yakaladı.

        REKLAM

        ALTIN, PORTFÖY YATIRIMI GİBİ

        Altına Türkiye’de yatırım yapmak ise aynı zamanda hem dolara hem de TL’ye yatırımı içeriyor.TL karşısında doların artması durumunda altın yatırımcısı dünyadaki getirinin üzerinde kazanabiliyor. Çifte kazanç elde edebiliyor.

        -TL karşısında doların son aylarda olduğu gibi gerilemesini sürdürmesi halinde isealtın yatırımcısı yurtdışı getirileri sıfırlandığı gibi, zarara da uğrayabiliyor.Bu durumda da çifte kayıp söz konusu.

        -Kazanç veya kayıp vadeye, zamana, altının dünya değerine, dolara ve TL’nin değerine bağlı bulunuyor.Bir anlamda tek başına altına yatırım portföy yatırımı gibi bir şey oluyor.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa