Dokuz Umde Bildirisi nedir, neyin temeli? Dokuz Umde (İlke) ilkeleri ve maddeleri
Dokuz Umde ya da Dokuz İlke olarak adlandırılan program; Mustafa Kemal Atatürk'ün ilkeleri ve Türkiye Cumhuriyeti'nin esaslarını oluşturmaktadır. Toplam 9 maddeden oluşan ve Atatürk'ün mecliste birlikte çalışacağı kişileri bir program etrafında toplama amacı taşıyan Dokuz Umde nedir? Dokuz Umdenin konuları nelerdir? Ayrıntılar içeriğimizin devamında…
Yeni Türk devletinin kuruluşu esnasında, hızlı bir şekilde çözülmesi gereken hususlar konu edinen Dokuz Umde Bildirisi neyin temeli olarak dikkat çekmektedir? Dokuz Umdede yer alan ilkeler hangileridir? Dokuz Umde hakkında tüm merak edilen sorulara sizler için yanıt aradık. İşte, tüm detaylar…
Dokuz Umde Nedir?
Dokuz Umde ya da Dokuz İlke Bildirisi; 8 Nisan 1923 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk tarafından yayınlanmıştır. Türk devriminin ideolojisini ve özelliğini net bir şekilde ortaya koyan bu belge aynı zamanda 11 Eylül 1923 tarihinde kurulacak olan Halk Fırkasının (Cumhuriyet Halk Partisi) da parti programı olarak nitelenmektedir. Tüm bu bilgiler ışığında, Dokuz Umde hangi parti sorusuna verilecek cevap Cumhuriyet Halk Partisi olacaktır.
Dokuz Umde Konuları
Mustafa Kemal Atatürk tarafından ilan edilen ve toplam 9 madden oluşan Dokuz Umde konuları şu şekildedir:
Dokuz Umdede Yer Alan İlkeler
8 Eylül 1923 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk tarafından yayınlanan ve yeni kurulacak olan Halk Fırkasının parti programı olma özelliği de taşıyan Dokuz Umde; daha sonra yeniden düzenlenerek altıya indirilmiştir. Cumhuriyetçilik, Halkçılık, Milliyetçilik, Laiklik, Devletçilik ve İnkılapçılık olarak belirlenen bu ilkeler Cumhuriyet Halk Partisi’nin simgesi olan Altı Ok haline getirilmiştir.
Kabul edilen bu altı ilke, 1935 yılında gerçekleşen Cumhuriyet Halk Partisi’nin 4. Kurultayında Kemalizm’in ana prensipleri olarak kabul edilmiştir ve bu programla birlikte Kemalizm deyimi ilk kez parti programına dâhil edilmiştir.
Bu ilkeler, 5 Kasım 1937 tarihinde anayasaya dâhil edilmiş ve anayasanın değişmez maddeleri arasında yerini almıştır.
Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının ardından 26 Aralık 1938 yılında gerçekleşen CHP Birinci Olağanüstü Kurultayı’nda ‘’Kemalizm’in Altı Okunu Korumak ve Müdafaa Etmek’’ kararı bir kez daha alınmıştır.