1. Dünya Savaşı Çanakkale Cephesi neden ve ne zaman açıldı? Çanakkale Cephesi komutanı kimdir?
Birinci Dünya Savaşı'nın en önemli cephelerinden biri olan ve ortaya çıkan sonuçlar itibarı ile savaşın seyrinin değiştirmiş olan Çanakkale Cephesi, Türk tarihinde de çok özel bir yere sahiptir. İstanbul'u işgal etme planı ile hareket eden İtilaf Devletleri tarafından açılan Çanakkale Cephesi kaç yılında açıldı? Çanakkale Cephesi neden açıldı? Ayrıntılar içeriğimizin devamında…
Karada ve denizde iki ayrı muharebenin gerçekleştiği ve büyük bir kahramanlığa sahne olan Çanakkale Cephesi komutanı kimdir? Çanakkale Cephesi hakkında bilgi bulabileceğiniz bu içeriğimizi sizler için hazırladık. İşte, tüm detaylar…
Çanakkale Cephesi Kaç Yılında Açıldı?
Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında gerçekleşen savaşlara sahne olan Çanakkale Cephesi; 19 Şubat 1915 tarihinde açılmıştır. Deniz muharebeleri ile başlayan ve arkasından gelen kara savaşları ile devam eden Çanakkale Cephesi’nin kapanma tarihi ise 9 Ocak 1916’dır.
Yaklaşık bir yıl boyunca açık kalan Çanakkale Cephesi’nde İtilaf Devletleri ne karadan ne de denizden boğazları aşmayı başaramamışlar ve bu cephe Osmanlı Devleti’nin galibiyetiyle neticelenmiştir.
Çanakkale Cephesi’nin Açılma Nedenleri
1915 ile 1916 yılları arasında süren savaşlara sahne olan Çanakkale Cephesi neden açıldı sorusuna verilecek cevaplar şu şekilde sıralanabilir:
Çanakkale Cephesi Hakkında Bilgi
Çanakkale Cephesi Deniz Muharebeleri:
Çanakkale Deniz Savaşları; İngiliz ve Fransızlara ait savaş gemilerinin 19 Şubat 1916 tarihinde gerçekleştirdikleri saldırılarla başlamıştır. 18 Mart tarihinde Çanakkale’yi geçmek için tüm güçleri ile harekete geçen İtilaf güçleri gerek Türk topçularının karşı ateşiyle gerekse de Nusret Mayın Gemisi’nin boğaza döşemiş olduğu mayınlarla büyük kayıplar vermişler ve geri çekilmek zorunda kalmışlardır.
Çanakkale Cephesi Kara Muharebeleri:
Çanakkale Savaşı’nın ilk aşaması olan deniz muharebelerinden bir sonuç alamayan İngiliz ve Fransız donanması 18 Mart 1915 tarihinde geri çekilmek zorunda kalmış; deniz muharebesi yerine kara harekât planını devreye sokmuştur.
Bu plan çerçevesinde hazırlanan İtilaf Devletleri; 25 Nisan 1915 günü Gelibolu Yarımadasına, Seddülbahir, Kumkale, Beşige, Bolayır ve Arıburnu olmak üzere beş farklı noktadan bir çıkarma yapmışlardır. Seddülbahir ve Arıburnu’nda taarruza geçen İngiliz ve Fransız kuvvetleri Osmanlı savunma hatları karşısında başarılı olamamış ve Gelibolu Yarımadası’nın işgalini gerçekleştirememişlerdir.
Kocatepe ve Conk Bayırı’nda bulunan Anzak kuvvetlerine karşı Mustafa Kemal tarafından gerçekleştirilen taarruzla, Anzak birlikleri de geri çekilmek zorunda bırakılmıştır. Osmanlı savunmasının bir türlü aşılamaması sonucu İtilaf güçleri, çıkarmaya son vermiş ve Gelibolu Yarımadasını terk etmek zorunda kalmışlardır.
Çanakkale Cephesi Komutanı Kimdir?
Kara ve deniz olmak üzere iki ayrı safhada cereyan eden savaşta görev yapan Çanakkale Savaşı Komutanları isimleri şunlardır:
Çanakkale Deniz Savaşları Komutanları
Çanakkale Kara Savaşları Komutanları