Kahramanmaraş merkezli depremlerde can kaybı ve yaralı sayısı son durum
Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Deprem; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkıma yol açtı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'ın son dakika açıklamasına göre, depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 17 bin 674'e yükseldi. Depremde 72 bin 879 kişi yaralandı.
ABONE OLKahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki deprem sonrası ölü ve yaralı sayısı artıyor.
Saat 23.50 sularında Cumhurbaşkanı Oktay'ın yaptığı basın açıklamasına göre can kaybı 17 bin 674'e, yaralı sayısı ise 72 bin 879'a yükseldi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın açıklamaları şöyle:
"75 ülkeden gelen ve gelecek ekiplere teşekkür etmek istiyorum. Sağ kurtulanlarla birlikte bizi üzen, üzmeye devam eden hayatını kaybeden vatandaşlarımız şu ana kadar 17 bin 674 olmuş durumda.
Allah'tan rahmet diliyorum, milletimize başsağlığı diliyorum, sabırlar niyaz ediyorum. 72 bin 879 yaralı vatandaşımız var. Bir an önce sağlıklarına kavuşurlar inşallah.
Toplam sahada çalışan personelimize baktığımızda 120 bin 344 kişi. Her birine şükranlarımı iletiyorum. Bugün köylere yoğunlaşmış durumdayız.
Çalışmalarımıza baktığımızda özellikle Osmaniye ve Kilis ve Şanlıurfa'da arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını ifade edebilirim. Diyarbakır, Adana ve Osmaniye'de çalışmalar büyük oranda tamamlanmıştır. Elimizdeki imkanları da diğer illere odaklandırmış durumdayız.
İş makinaları önemliydi, hala önemli. An itibariyle baktığımızda 12 bin 341 aracımız var. Bu bir anlamda Türkiye'de araç takip sistemine entegre araçlarının üçte birinin afet bölgesinde olduğunu gösteriyor. Vinç olayı dikkatlerdeydi. 933 an itibariyle.
Hava araçları, deniz ve kara araçlarını bütün yoğunluğumuzla kullanıyoruz. 81 uçak ve 79 helikopterle havadan faaliyetlerimiz yoğun olarak devam ediyor.
Hem lojistik destek hem sahaya intikalde hızlılık ve özellikle yardımların ulaştırılmasıyla alakalı ücra köşelerde esneklik ve hız kazandırmış durumda. 2 bin 293 sorti yapılmıştır, çok ciddi bir operasyon. Gemilerle bu faaliyetleri de denizden yürütüyoruz 22 aracımızla.
Ayrıca THY var. Bugüne kadar 177 sefer THY yapmış durumda. 82 bin vatandaşımızı görevli ekibi ücretsiz olarak taşımıştır. 46 kargo seferde 3 bin 245 ton malzeme taşımıştır.
Beslenme konusunda oldukça ciddi mesale sarf etmiş durumdayız. Ulaşmadığımız hiçbir yer yok. Köylere yoğunlaşmış durumdayız. Gün içerisinde 1 milyon 300 bin kapasiteye ulaştık. Bu kapasiteyi artırmak üzere devam ediyoruz.
Burada size verdiğimiz rapor aslında bizi de motive eden rapordur. Sizler vasıtasıyla kendimizi kamuoyunun huzurunda hesaba çekme fırsatı buluyoruz, her gün daha iyisini yapmak açısından. Kızılay, MEB başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarımıza hepsine yürekten teşekkür ediyorum. Sahada seyyar mutfak, mobil fırınlar, ikram araçlarına kadar kurulan tesislerimiz var sahada.
Barınmayla ilgili olarak MEB ve üniversiteler boyutuyla 461 bine ulaşmış durumda sayı. Şehir içerisinde yaptığımız barınmalar 800 bini aşmış durumda. 40 bin civarında dün akşam itibariyle tahliye operasyonları yapılıyor. Devamı da gelecek.
Hasar tespit çalışmalarımız yoğun olarak başlamış durumda. Bu çalışmalar çok daha artarak devam edecek. Sadece yıkılan binalar şeklinde paylaştığımız bilgiler bundan sonra yıkılan, acil yıkılacak olan, ağır hasarlı, orta hasarlı, az hasarlı, hasarsız şeklinde detaylı çalışmalar ilk günden itibaren başlamıştı. Şimdi çok yoğun olarak 750-800 ayrı ekip sahada faaliyet göstermektedir.
Kalıcı konutların bir an önce tesis edilmesi ve afetzedelerimizin ulaştırılması açısından, yaraların hızla sarılması açısından hasar tespit çalışmaları son derece önemli.
Defin işlemlerinde tüm il ve ilçelerimizde çok yoğun şekilde dışarıdan da destek vererek her alanda ihtiyaçların giderilmesi, sağlık boyutuyla değil olayın adli sürecin de dahil olduğu tüm süreç zincir baştan sona sıkı şekilde tüm il, ilçe ve köylerimizde yakın şekilde çalışılmaktadır. Defnettiğimiz her bir kardeşimizin kimliklerin tespit edilmesi, nereye defnedildiklerinin belirli olması, kayıtlı olması son derece kritik.
Ulaştırma alanında bir sorunumuz yok. Özellikle sahaya lojistik destek vermek anlamında. Enerji, elektrik, doğalgazda kontrollü şekilde her ikisini veriyoruz. Doğalgazda bakım-onarımlar tamamlandı. Özellikle de tedbir amaçlı teyit edildikten sonra verilmektedir.
Akaryakıt konusu şu anda yine yoğun olarak sahaya sevketmeye devam ediyoruz. Haberleşme alanında yaşadığımız sıkıntılardan bazıları özellikle arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği yerde tedbir amaçlı jenaratörlerin kesilmesi haberleşmeye yansımaktadır.
Hatay'daki havalimanı tamamlanmak üzere. 1 hafta en geç diye ifade ettim ama inşallah öncesinde tamamlayıp hizmete almayı planlıyoruz.
Okullarımız 1 hafta daha tatil edilmesi konusunu bakanımız ifade ettiler. Hastanelere hasta sevkimiz devam etmekte. Orada oluşturduğumuz kapasite zaten bu durumlar içindi. Hiçbir zaman bizi sıkıntıya sevk etmedi.
Sağlıktaki, ulaşımdaki altyapımız olmasa idi bugün başka şeyleri konuşuyor olurduk.
Gerek bu salonda bulunan tüm çalışma arkadaşlarımız gerek sahadaki arkadaşlarımız, mülki idare amirlerimiz, bakan arkadaşlarımız gece gündüz çalışmaktalar.
Bu ilk andan itibaren başlamıştır. 04.17'de deprem olduğu andan itibaren biz Cumhurbaşkanımızla bu olayı koordine etmeye başladık. Cumhurbaşkanımız olayın yönetimini bizzat yürütmüştür. Sahada bizim kendisine sunduğumuz raporları tespit edip, varsa ilave yapmamız gerekenler günlük olarak tüm değerlendirmeleri yapıyoruz. Tüm bakanlarımız sahaya sevk edildi. İlk anda hükümetimizin gücü son derece önemli. Bunu görmemiz lazım.
Bu bizim gençlere ve gelecek nesillere olan borcumuz diye düşünüyorum.
Birçok ülkenin yüzölçümünden daha geniş bir alanda ilk andan itibaren işi eline alan hükümetimiz ve tüm çalışmaların başında olan Cumhurbaşkanı vardır. Milletimiz güvende olsun. Hepimize teşekkür ediyor, hayırlı arkadaşlar diliyorum."
Sağlık Bakanı Koca, "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerde 17 bin 406 kişinin hayatını kaybettiğini, 71 bin 806 kişinin yaralandığını bildirdi.
AFAD, saat 20.50 itibarıyla Kahramanmaraş merkezli depremlerde 17 bin 134 kişinin hayatını kaybettiğini, 70 bin 347 kişinin yaralandığını açıkladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, saat 18.30 sularında yaptığı açıklamada, can kaybının 16 bin 546'ya ulaştığını, yaralı sayısının ise 66 bin 132 kişiye yükseldiğini duyurdu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saat 16.50 sularında yaptığı açıklamada depremlerde can kaybının 16 bin 170'e, yaralı sayısının ise 64 bin 194'e yükseldiğini belirtmişti.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, saat 14.20 itibarıyla Kahramanmaraş merkezli depremlerde 14 bin 351 kişinin hayatını kaybettiğini, 63 bin 794 kişinin yaralandığını bildirmişti.
AFAD'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçesi merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından 1117 artçı deprem meydana geldi.
Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerindeki can kaybı 14 bin 14 oldu. Depremlerde 63 bin 794 kişi de yaralandı.