Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Çiğ et yıkanır mı, çiğ eti yıkamanın zararları nelerdir? Çiğ eti yıkamak sağlıklı mı, çiğ eti yıkamanın sağlığa etkileri
        • 1

          ÇİĞ ETİ YIKAMAYIN

          Çiğ etin üzerinde olabilecek bakteriler pişirme işlemi sırasında zaten ölür ve kendiliğinden sterilize olur ancak eti çiğken yıkamak, yarardan çok zarar verebilir. Çiğ eti yıkadığınızda, bakteriler mutfağınızdaki diğer yiyeceklere, mutfak eşyalarına ve yüzeylere yayılabilir. Buna çapraz bulaşma denir.

        • 2

          ELLERİNİZİ YIKAYIN

          Çapraz bulaşmaya karşı alınması gereken tek önlem bu da değil. Çiğ ete veya ambalajına dokunduktan sonra ellerin yıkanması mutlak bir gerekliliktir çünkü daha sonra dokunduğunuz her şeye bakteri bulaşabilir.

        • 3

          TEZGÂHI MUHAKKAK SİLİN

          Aynı zamanda tezgâh hijyeni de çok önemlidir. Çiğ et veya kümes hayvanı sularından bulaşan çapraz kontaminasyonu önlemek için tezgâh üstlerini ve lavaboları sıcak, sabunlu suyla yıkayın. Ekstra koruma için, çamaşır suyu ve su karışımıyla sterilize edebilirsiniz.

        • 4

          ET AMBALAJINI KULLANMAYIN

          Köpük et tepsileri veya plastik sargılar gibi çiğ et ambalajlarının çapraz bulaşmaya sebep olabileceğini unutmayın. Yemek yaparken bu ambalajların içine başka bir yiyecek koymayın; bunlar, tek kullanımlık malzemelerdir.

        • 5

          PİŞİRME ALETLERİNİ YIKAMADAN KULLANMAYIN

          Örneğin, ızgaraya çiğ hamburger köftesi koymak için spatula kullanıyorsanız , spatulayı pişirme sırasında tekrar kullanmadan önce sıcak suyla yıkayın. Çiğ et servis tabağındaysa, pişmiş yemek servise hazır olduğunda yeni bir servis tabağı alın. Ayrıca kesme tahtalarını ve ürünleri çiğ et hazırlama alanlarından uzak tutun.

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa