Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Seçim Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Basit usul de ise elde edilen gelirler ve giderler malların alış fiyatı ile satış fiyatı arasındaki fark üzerinden vergilendirme sistemine tabii tutulur. Peki, Basit usul şartları nelerdir? Basit usulde vergi, borcunu ödemekle yükümlü olan gerçek veya tüzel kişi olmanın genel şartları 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 51’nci maddesinde belirtilmiştir. Basit usul şartları şunlardır:

  • Kendine ait olan işletmede fiilen çalışıyor olmak
  • Mülkiyet kiralandıysa yıllık kira bedeli büyükşehir belediyeleri sınırı içerisinde ise kira bedeli 2022 yılı için 16.000 TL’ye büyükşehir dışındaki yerlerde ise 10.000 TL kira bedeli aranmaktadır.
  • 2022 yılı baz alındığında, gelir gider tablosunda yıllık alım tutarı 200.000 TL veya yıllık satış tutarı 320.000 TL’nin üzerine çıkmaması gerekir.
  • Hizmet sektöründe çalışanlar ise 2022 yılı itibariyle yıllık elde ettikleri gayrisafi hasılatın 100.000 TL’yi aşmaması gerekir.

Basit Usule Tabi Mükellef Nedir?

Basit usule tabi olan yükümlüler marangozlar, kuaförler, berberler, tesisatçılar, mahalle içindeki bakkallar bu gruptaki kişiler basit usule tabi yükümlülerdir. Kıymetli maden mücevherat işiyle uğraşanlar basit usulden yararlanamazlar.

Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk
Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ