Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dış Yazar Arya isminin anlamı nedir? Arya ne demek, Kuran'da geçiyor mu? Arya isminin analizi

        Arya isminin anlamı bilhassa son dönemlerde bu isim popüler olduğundan beri daha fazla merak edilir olmuştur. Aynı şekilde bu ismin eski döneme dayanan bir tarihi yönü de vardır. Son derece olumlu anlamlara sahip Arya, ülkemizde özelliklere kız çocuklarına koyulan bir isimdir. Siz de bu ismin anlamını merak ediyor ve kız çocuğunuza bu ismi koyma fikrini değerlendiriyorsanız yazının devamını okuyarak Arya kelimesi ile ilgili daha detaylı bilgi alabilirsiniz. İşte Arya adı ile ilgili tüm detaylar…

        ARYA İSMİNİN ANLAMI NE?

        Arya isminin anlamı birden fazladır. İlk olarak bu kelimenin Milattan önce 1800’lü yıllarda İç Asya çevresinden bugünkü Hindistan’a gelen bir topluluğun adı olduğu düşünülmektedir. Köklü bir geçmişe sahip Arya ismi şu anlamlara gelir;

        • İpek ipliğin yumağı
        • İplik yumağı
        • Opera eserinde solistlerin orkestra ile birlikte söylediği ve kendi için bir bütünlüğü bulunan şarkı
        • Üç bölümlü şarkı formatıyla oluşturulmuş solo ses yazılmış sahne şarkısı

        Masal, Asel, Yasmin, Derin, Melek ve Gamze isimlerle birlikte kullanılabilen Arya adı, köken olarak Hint- Avrupa dil ailelerinden günümüze gelmiştir. Aynı şekilde Latin ve İtalyan dillerinde de bu kelimenin farklı varyasyonlarına rastlanır. Hatta bazı kaynaklar, Arya isminin Farça’da da yer aldığını aktarır. Arya, Farsça’da “saf ve asil” gibi anlamlara gelir.

        ARYA KUR’AN’DA GEÇİYOR MU?

        Peki Arya Kur’an’da geçiyor mu? Son derece fonetik bir tınıya sahip olan Arya ismi, doğrudan Kur’an-ı Kerim’de geçmez. Bu ismin Müslümanlıkta geçtiği bir yer de yoktur. Ancak kız çocuklarına sıklıkla verilen bu ismin koyulmasında herhangi bir sakınca bulunmamıştır. Bu isim, uzandığı kökenlerde geldiği anlamlarla oldukça güzel ve olumlu anlamlar içeren fonetik bir isimdir.

        ARYA İSMİNİN ANALİZİ NEDİR?

        Bir ebeveyn için doğacak çocuğuna koyduğu ismin anlamı, kökeni ve dini yerinin yanı sıra harf analizi de önemli olabilir. Harf analizi, günümüzde birçok noktada yararlanılan popüler bir disiplindir. İşte “Arya isminin analizi nedir?” sorusunun yanıtı;

        • A: Bu harf, isimlerin başında geldiğinde o kişinin liderlik özelliklerine ışık tutar. Gururlu ve kendilerine güvenen yapılarıyla dikkat çeken Arya isimli kişiler, sosyal ortamlarda ve iş ortamlarında oldukça sevilirler.
        • R: İkinci sırada yer alan R harfi, kişilerin kararsız yönlerinin üzerinde durur. Arya isminin ortasında yer alan R, duygusal ve mantıklı yönünü dengelemeyi başaran kişilerin harfidir.
        • Y: İsminin ortasında Y harfi olan kişilerin daha çok sezgisel güçleriyle hareket eden kişiler olduğu bilinir. Bu insanlar, dostluğa ve aşka önem vermesiyle dikkat çeker.
        • A: İsminin sonunda A olan kişiler, gururlu kişiliğin sembolüdür. Arya adına sahip kişilerin ikili ilişkilerde zaman zaman aşırı gurur yaptığı görülebilir.

        Arya adına sahip olanların kişisel özellikleri arasında en çok dikkat çekenlerden biri de bu insanların sosyal ve lider olmalarıdır. Girdikleri ortamlarda onları fark etmemek mümkün değildir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Rıza Gereniz
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa