Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil 20 yıl sonra kara geçti - Otomobil Haberleri

        Fransız otomobil üreticisi PSA Grubu, 2018 yılı finansal sonuçlarını açıkladı. Buna göre, satışlarını yüzde 6.8 artırarak 3.88 milyon adede taşıyan grup, cirosunu ise yüzde 18.9 yukarı taşıyarak 74 milyar euroya yükseltti. Grubun kârı marjı ise yüzde 7.7 olarak finansaltablolara yansıdı.

        REKLAM

        Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ın haberine göre, açıklanan sonuçlar ile birlikte, 2017 yılında General Motors'un PSA'ya sattığı Opel/Vauxhall'in da 20 yılın ardından ilk kez kâra geçtiği ortaya çıktı.

        SUV MODELLER BÜYÜTTÜ

        Öyle ki, geçen yıl 18.3 milyar euroluk ciro yapan Opel/Vauxhall'in, kâr marjının yüzde 4.7 oranında gerçekleştiği bildirildi. Rakamlar, 2017 yılının son 5 ayında 179 milyon euro tutarındaki zararı ile karşılaştırıldığında, Opel/Vauxhall'in 2018'de 859 milyon euro tutarında kar elde ettiğini gösteriyor.

        Bu noktada, Türkiye'de pek tanınmayan Vauxhall'in, Opel'in İngiltere versiyonu olduğunu hatırlatmakta fayda var. Aslında İngiliz bir marka olanVauxhall, Opel modellerini kendi logosu ile adada üretiyor ve faaliyetleri de İngiltere ile sınırlı bulunuyor.

        PSA'nın büyümesinde etkili olan faktörlere baktığımızda ise, karşımıza Peugeot'un SUV modelleri 3008 ve 5008'in satış başarısı çıkıyor. Söz konusu iki modelin PSA'nın Peugeot-Citroen-DS (PCD) biriminin satışlarını yüzde 5.6artırarak 43 milyar euroya, kar marjını da yüzde 8.4'e çıkarmasın etkili olduğu belirtiliyor.

        1991'DEN SONRA İLK KEZ ABD'YE SATILACAK

        Şirketin finansal sonuçları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan PSA Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Carlos Tavares, 2016 yılında oluşturdukları stratejik plan kapsamında önümüzdeki yıllarda yeni pazarlara açılacaklarını kaydetti.

        Tavares, "Opel'in satın alınması, stratejik planımızın ilk adımıydı. Şimdi sıra global bir marka olmamıza geldi. Bu kapsamda, Citroen'i Hindistan'da, Opel'i Rusya'da ve Peugeot'u da ABD'de satışa sunacağız" dedi.

        PSA Başkanı'nın belirttiği üzere, Peugeot 1991 yılından sonra ilk kez ABD'de satışa sunulacak. O dönem satışların düşüklüğü nedenyle pazardan çekilen marka, 28 yılın ardından pazara geri dönmüş olacak. Peugeot logolu otomobiller ilk kez ABD'de satışa sunulduğunda ise takvimler 1958 yılını gösteriyordu.

        2021'DE SATIŞLARIN YARISI AVRUPA DIŞINDA OLACAK

        ABD'de rekabetin zor olduğunu belirten Tavares, Çin ve Avrupa'dan yeni kıtaya araç göndereceklerini fakat, ticaret savaşlarındaki gelişmelere bağlı olarak harekete geçeceklerini kaydetti.

        Atılan adımlar ile, PSA'nın 2021 yılına gelindiğinde satışlarının yüzde 50'sini Avrupa dışından elde etme hedefi bulunuyor.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa