Yaşlanan nüfus kanseri artırıyor! Her yıl 30 binden fazla kişi prostat kanseri tanısı alıyor
Türkiye'de akciğer kanserinden sonra en sık görülen prostat kanseri, yaşlanan nüfus ve genetik risklerle daha da yaygın hale geliyor. Her yıl 30 binden fazla erkeği etkileyen bu hastalıkta erken tanı, hayatta kalma oranlarını yüzde 100'e yaklaştırıyor. Uzmanlar, özellikle ailesinde prostat kanseri, meme, yumurtalık veya birden fazla kişide kolorektal (kolon-rektum) kanser öyküsü olanlarda prostat kanseri riskinin oldukça yüksek olduğunu belirterek, ailede tanı konmuş en genç olgudan 10 yıl öncesine giderek taramaya başlanması gerektiğinin altını çiziyor. Habertürk'ten Demet Demirkır'ın haberi
ABONE OLTürkiye'de her yıl konulan yaklaşık 220 bin yeni kanser tanısının 30 binden fazlasını prostat kanseri vakaları oluşturuyor. İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mahmut Gümüş, akciğer kanseriyle adeta yarış halinde olan prostat kanserinin, Türkiye'deki gibi sigara içilen toplumlarda ikinci sırada yer aldığını ancak ABD ve İskandinav ülkeleri gibi sigaranın daha az içildiği toplumlarda birinci sırada geldiğini söyledi.
Prostat kanserinin sıklıkla yaşa bağlı olarak ortaya çıktığını ve genellikle 68-70 yaş civarında görüldüğünü belirten Prof. Dr. Gümüş, şu anda genç bir nüfusa sahip olan ancak yaşlanan Türkiye'de prostat kanserinin gelecekte daha sık görüleceğini kaydetti.