Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Diskonun ‘nu’ hali

        HT PAZAR / Özge Mine SARIÇAM

        Hani eğlenmeye gittiğiniz bir mekânda çalan şarkı, ilk defa duymanıza rağmen size çok tanıdık gelir ya, geçenlerde öyle bir parçaya denk geldim. Şarkı, Bryan Ferry'nin 1985 tarihli hit parçası Don't Stop The Dance. Ama Martin Brodin öyle güzel düzenlemiş ki bambaşka bir şarkıya dönüşmüş, ritimlere eşlik etmemek imkânsız! Klibi daha ilginç. 80'lerden fırlamış gençler, düğün salonu gibi bir yerde ilginç kostümlerle dans ediyor. "Nu disco" denen ve 2008'den beri yayılan bu "underground" tarz, 80'lerin disko müziğini milenyum gençliğiyle tanıştırıyor. Bu müziğin mimarlarından Martin Brodin ve Türkiye'nin ilk kadın DJ'i Beyza, "nu disco"yu anlattı.

        Pek çok kişi "nu disco" tarzını sizinle tanıdı. Nasıl bir akım bu?

        Bana ilham veren hep disko müziği oldu ve bu çerçevede bir şeyler yapmak istedim. Albümden sonra gelen tepkiler, beni aştı. Daha fazlasını isteyemezdim. İleride "nu disco", daha coşkulu ve ilginç bir hale gelecek.

        "Don't Stop The Dance"ın klibi oldukça eski görünüyor.

        Klip, Phil RetroSpector tarafından düzenlendi. Onunla 80'lerin New York hissiyatını yakalamamız gerektiği fikrinde birleştik. Tüm görüntüler o zamanların New York'unda geçen "Paris Is Burning" filminden alındı.

        Sizce bu tarz neden çok sevildi?

        En son çıkan club parçasına göre bu müzik, içinde eski tınılar taşıdığı için insanlarda aidiyet yaratıyor. Özellikle de eskilerden bir şeyler çalarken buna yeni kıvrımlar ekliyorsanız... Unutmayın, iyi bir disko şarkısına kimse direnemez.

        İskandinavya'dan çıkan sanatçıların eserlerine genelde melankoli ve karanlık hakim, havanın etkisi mi bu?

        İsveçte yaşadığım Malmö şehri, yılın 8 ayı karanlık, rüzgârlı ve kasvetlidir. Belki de yaptığımız müziğe bir etkisi vardır. Melankoli ise tescilli özelliğimiz. Ancak tam tersini yapıp Britney Spears için şarkı hazırlayan prodüktörlerimiz de var. Belki de havanın etkisi yoktur.

        Hiç Türkiye'de de çaldınız mı?

        2012'de İstanbul Skandal'da çaldım ve pek çok güzel insanla tanıştım. Yeniden gelmeyi çok istiyorum.

        DJ Beyza: Herkes kendinden bir şey buluyor

        Siz "nu disco"yu nasıl tanımlıyorsunuz?

        Nu disco 70'ler ve 80'lerin farklı tarzlarını, günümüzün müzik teknolojisi ve zevkiyle yeniden harmanlayan; bünyesinde house, disco, French house, Euro disco, Italo disco, P-Funk, synthpop, electro gibi alt türleri buluşturan günümüzün en popüler tarzlarından biri. Hatta artık underground olmaktan çıktı. Son derece eğlendirici ve her yaş grubu dinliyor. Herkesin kendinden bir şey bulduğu, hatırladığı ve eşlik edebildiği için sevdiği bir tarz.

        5 favori "nu disco" parçanız nedir?

        Calembour- Still Believe In Romance by Calembour, Goldroom- Sweetness Alive (Ft. SLL), Hold Back Love - Lovebirds Remix, Passion Pit - Sleepyhead (Cassette Club Remix), Daft Punk - Technologic (Poizen Jam NuDisco Remix)

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa